Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forsvaret kan ikke redegøre for seks ud af ti Irakfangers skæbne

Forsvaret ved ikke, hvad der skete med hundredvis af fanger, som danskerne udleverede til irakerne. Aktindsigt afslører for første gang omfanget af Forsvarets fangekaos i Irak
Dansk soldat på patrulje i det sydlige Irak i 2006. 

Dansk soldat på patrulje i det sydlige Irak i 2006. 

Peter Hove Olesen

Udland
19. maj 2016

Forsvaret kan ikke redegøre for, hvad der skete med seks ud af ti fanger, som danske soldater tog under Irak-krigen. Det fremgår af Forsvarets udkast til en fangeredegørelse, som Radio24Syv har fået aktindsigt i og delt med Information.

Udkastet er udarbejdet af den såkaldte Irak Task Force (IRTOT) under Forsvarskommandoen på opdrag fra daværende forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V), men indholdet har aldrig tidligere været offentliggjort.

Ifølge Irak Task Force tog Danmark mindst 567 fanger i løbet de fire år, danske soldater var udstationeret i Basra-provinsen i det sydlige Irak. Og heraf kan Forsvaret ikke redegøre for, hvad der er sket med de 360. Forsvaret har tidligere oplyst, at de danske styrker tog over 500 fanger i Irak, men det er første gang offentligheden får at vide, hvor få fangers skæbne, Danmark reelt havde styr på.

Amnesty Internationals chefjurist Claus Juul mener, at det er »rystende, at Forsvaret havde så lidt styr på fangerne«.

»Det kan jo dække over en lang række modbydeligheder i et land som Irak,« siger han.

Juridisk seniorrådgiver Elna Søndergaard fra Dignity – Dansk Institut mod Tortur, finder også det danske fangekaos »chokerende«. »Det betyder jo, at vi ikke aner, hvad der kan være sket med de her mennesker,« siger hun.

Læs også: Partier rystet over dansk fangekaos

Oberst Lars R. Møller, der var chef for Internationale Operationer i Forsvarskommandoen, mens fangeredegørelsen blev udarbejdet, bekræfter, at Forsvaret ikke havde styr på fangerne i Irak.

»Vi havde ikke en skid styr på registreringen,« siger han. »Det var først langt senere, i Afghanistan, at vi blev gode til at registrere alle fanger og bevare det fulde overblik.«

Samme melding kommer fra flere soldater, som har været udstationeret i Irak.

Det manglende overblik bekræftes af kaptajn Anders Kærgaard, der var efterretningsofficer på hold fire i Irak fra august 2004 til februar 2005. »Det var mest bekvemt ikke at vide for meget om, hvad der skete med dem, når de landede i hænderne på det berygtede irakiske politi,« siger Anders Kjærgaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvaret. Hverken Værnsfælles Forsvarskommando, Irak Task Forces formand Torben Mikkelsen, forsvarschef Peter Bartram eller forsvarsminister Peter Christensen (V) har ønsket at svare på spørgsmål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er en helt grundlæggende international regel, at når man tager mennesker i sin varetægt, og dermed forhindrer dem i at tage vare på egen skæbne, har man samtidig påtaget sig det fulde ansvar overfor disse mennesker.

Men "Forsvaret ved ikke, hvad der skete med hundredvis af fanger, som danskerne udleverede til irakerne". Og de er tydeligvis heller ikke blot det mindste interesserede.

Jeg syntes, at dette ikke blot er helt uansvarlig ansvarsforflygtigelse, men det er en grovhed mod de danske skatteborgere, der finansierer dette. Og man kan jo spørge sig, hvordan man tror, at forsvaret vil kunne fungere, hvis der blev brug for det. - Ja, om man overhovedet kan have tillid til det danske forsvar overhovedet.

Jeg syntes, at denne slendrian skal for en militær domstol, der skal undersøge disse sager helt til bunds, og stille de ansvarlige embedsmænd og evt. politikere til strafansvar.

Og for en sikkerheds skyld bør sagen også følges helt tæt af kompetente internationale konsulenter, så vi som samfunds- og skatteborgere, der i sidste ende er ansvarlige for forsvarets handlinger, kan være sikre på, at man er kommet til bunds i dette rod.

uffe hellum, Martin E. Haastrup, Jette M. Abildgaard, peter fonnesbech, Mads Berg og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Var denne skjulte redegørelse endnu en årsag til at Irak-kommissionen blev lukket.
Den danske befolkning skal ikke vide og Folketinget skal ikke have alle svar - er det virkeligt det samfund "vi" ønsker er er det en af de meget berømmede danske værdiger??????

John Andersen, Jette M. Abildgaard, Tue Romanow og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Nej, "vi" ønsker ikke denne ansvarsforfladigelser eller - en regering, der spiller fandango med skatteborgernes penge!
Ligner billedet ikke en, der søger efter vejsidebomber? - undskyld!

Mikkel Bech

Så er du vist på stråmandsjagt igen, Dorte Sørensen.

At vi begge ønsker at Irak kommissionen have gjort arbejdet, retfærdiggør ikke, at man kobler en åbenlys forkert håndering af fanger sammen med kvaliteten af det danske velfærdssamfund.

Julienne Etoile

I de sidste missioner blev fangerne kun udleveret til briterne, ikke irakerne. Det var i øvrigt også britisk "hands on" under operationerne, så fangerne ikke decideret var i dansk varetægt.

Dorte Sørensen

Mikkel Bech godt , at vi er enige om at Irak-kommissionen burde ha´gjort deres arbejde færdig.

Men jeg forstår, jeg ikke har udtrygt mig tydeligt nok, da min tanke gik på alle de upålidelige oplysninger og beregninger regeringen giver Folketinget og befolkningen.
Dertil høre "vi" ofte så meget om de danske værdier , som "vi" skal værne om - men hvilke værdier er det egentligt - derfor tillader jeg mig at spørger om undladelser og forkerte oplysninger er en af de danske værdier.

Henrik Bjerre

Jeg forstår ikke hvorfor det danske forsvar kan forventes, at vide hvad der er sket med fangerne når de er overgivet til en anden magt? Det kan være det var forkert/ulovligt/konventionsbrud etc. at overgive dem - men det giver da ingen mening at forlange at få af vide hvad der skete efter overgivelsen? Det må det irarkiske politi svare på?

Robert Kroll

Fyldestgørende svar kræver vist, at man har etableret et effektivt overvågningssamfund, hvor myndighederne til enhver tid kan kortlægge alles bevægelser og handlinger.

OK - det er da bestemt ikke på nogen måde ordentligt , at overgive fanger til nogen, som er umenneskelige og brutale , men i det pågældende område er borgernes generelle ideer om menneskerttigheder og om hvad der er brutalt og utilladeligt nok lidt anderledes end i Danmark.

Stener indbyggerne i Irak Afghanistan m v utro kvinder, undertrykker de kvinder, har man barbariske straffe for selv små forseelser , forbyder og straffer man seksuelle afvigelser, jagter man folk med en anden religion o s v, så er det ligesom udelukket overhovedet at samarbejde med lokale indbyggere om noget som helst, hvis man skal følge "danske standarder".

Det er vist et lidt af et dilemma, man kommer i som udsendt soldat, hvis det massive flertal af den lokale befolkning finder kvindeundertrykkelse, henrettelse af homoseksuelle, stening af uto kvinder , religiøs forfølgelse og meget andet HELT NATURLIG og i o m Guds vilje ?