Læsetid: 8 min.

’Gu’ vidste vi da, at fangerne blev torteret!’

Trods et væld af førstehåndsindberetninger om vold, tortur og drab fortsatte Danmark med at udlevere og medvirke til udlevering af fanger til det irakiske politi. Flere tidligere officerer bekræfter, at forsvaret vidste, hvad der foregik
Efter offentliggørelsen af en foruroligende rapport fra Human Rights Watchs i foråret 2005 bad Forsvarsministeriet den danske styrkechef i Irak vurdere, hvorvidt der var tale om »enkeltstående« tilfælde af mishandling eller »et mere systematisk problem«. Svaret fra den danske bataljon i Basra-provinsen var klart.

Efter offentliggørelsen af en foruroligende rapport fra Human Rights Watchs i foråret 2005 bad Forsvarsministeriet den danske styrkechef i Irak vurdere, hvorvidt der var tale om »enkeltstående« tilfælde af mishandling eller »et mere systematisk problem«. Svaret fra den danske bataljon i Basra-provinsen var klart.

Peter Hove Olesen

20. maj 2016

Hårdhændet behandling, skub, slag, spark, trusler, tortur og drab.

Mindst 13 gange i løbet af Irak-krigen indberettede danske soldater til deres overordnede hjemme i Danmark om det irakiske politis overgreb på fanger rundt omkring i Basra-provinsen.

Og mindst seks af soldaternes indberetninger blev sendt hele vejen op igennem systemet for til sidst at lande i Forsvarsministeriet.

Det viser en aktindsigt, som Radio24syv har fået og gennemgået sammen med Information.

Trods de mange advarsler fra fronten fortsatte Danmark med at udlevere og medvirke til udlevering af fanger til det berygtede irakiske politi helt frem til sommeren 2007, hvor de danske styrker blev trukket ud af landet.

Omfattende problemer

De mange indberetninger om fangemishandling fremgår af forsvarets egen fangeredegørelse, som den såkaldte Irak Task Force (IRTOT) brugte et helt år på at udarbejde i 2010-2011 – kort før nedsættelsen af den nu lukkede Irak- og Afghanistan Kommission.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Berg
  • Jan Pedersen
  • Martin E. Haastrup
  • Flemming Berger
  • Niclas Darville
  • Niels Duus Nielsen
Mads Berg, Jan Pedersen, Martin E. Haastrup, Flemming Berger, Niclas Darville og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvilket viser, at samtlige forsvarsministre fra V eller SD enten har vildledt eller løjet i Folketinget.
Det får naturligvis ingen konsekvenser for de pågældende. Ikke pga. at sagerne er forældede, men fordi mindst 90 mandater ikke ønsker at gøre mere ved det.

Oluf Husted, Flemming Berger, ingemaje lange, Søren Roepstorff, Tue Romanow, Holger Madsen, Jette M. Abildgaard, Gert Romme og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Ansvaret ligger hos Søren Gade som var forsvarsminister i perioden, men åbenbart undlod, at reagere på indberetningerne og ændre instruksen for behandling af krigsfanger/tilbageholdte.

Han sidder stadig i folketinget.

uffe hellum, Pia Qu, Ole Frank, Flemming Berger, Vibeke Hansen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Mon ikke Søren Gade bliver siddende. Måske bliver han endda statsminister engang. Det er vel ikke helt umuligt, at han vipper Løkke af pinden.
Ansvaret hviler således ikke lige tungt på alle.

Bente Petersen

Forsvarsministeriet hævder stadig, at sagen er forældet.
-
Det siger alt... men holder ikke vand ... ref Nurenbergprocessen.... hvor 90aarige stadig hives for retten for hvad de lavede for 70 aar siden
-
De ansvarlige i denne sag maa stadig staa til ansvar... det her er jo ikke engang 12 aar siden ...

uffe hellum, Ole Frank, Mads Berg, Flemming Berger, Vibeke Hansen, Henrik L Nielsen, Anne Eriksen, Tue Romanow, Peter Wulff og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

krigsforbrydelser blot for at skaffe lille Anders et job, det må da være strafbart.

Henrik L Nielsen, Anne Eriksen, June Beltoft, Ivar Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ivar Nielsen

Det forklarer at regeringen lukkede Irak- og Afghanistan Kommission . . .

uffe hellum, Ole Frank, Flemming Berger, Søren Bro, Vibeke Hansen, Henrik L Nielsen, Anne Eriksen, Tue Romanow, June Beltoft, Holger Madsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Er danske ministre lige så korrupte og fatsvage som F. Eks. Russiske og irakiske ministre?noget ku tyde på det efter artiklen i Information.
Katho

Poul Sørensen

Krig inspirere til det værste i mennesker bare tænke på alle de politikere der er parat til at bombe kvinder og børn...... Krig er noget lort og Anders Fogh og Per Stig Møller er smurt ind i blod fra Irak krigen....soldaterne vil fejle når ledelsen fejler.

Thomas H. Pedersen

Nu skal man jo også huske på hvilken land Irak er... Et land med diktatur i over 30 år, hvis der er nogen som tror at de stopper med at behandle fangere på en anderledes måde fra en dag til den anden, er man godt nok naiv.

Det er altså et land hvor skolelærerne banker børnene med ledninger ligeså tyk som en arm, hvor børn får en på kassen hvis de ikke makker ret, det er et samfund gennemsyret af vold og det ændrer sig ikke ved at en flok danskere kommer og sige "fyyy" det må i ikke.
det kan godt være at folk mener det er krigsforbrydelser (hvilken det ikke er) men det er altså hverdag i Irak.

Men spørg jer selv, hvad skal vi så gøre med fangerne?. give dem til amerikanerne?. det er jo også farligt. give dem til briterne?. lave en kæmpe fangelejre med danske dommere som skal dømme irakiske borgere i Irak?. løslade dem og sige "lad nu være med at gå ud og slå andre mennesker ihjel, fyyyy det må man altså ikke".

Der var ikke andre muligheder end at udlevere de irakiske borgere til den irakiske domstol. medmindre at vi skulle ofre en masse millioner på at opbygge et dansk domstol i Irak til at dømme irakiske borgere i deres eget land, til at sidde i et dansk fængsel enten i DK eller i Irak. det vil ikke give mening overhovedet.

Niels Duus Nielsen

Thomas H. Pedersen: "Der var ikke andre muligheder end at udlevere de irakiske borgere til den irakiske domstol."

Jo, der er den mulighed at undlade at sende danske tropper til hjælp til lande med regeringer, som ikke overholder menneskerettighederne.

uffe hellum, Ole Frank, Flemming Berger, Søren Bro, Henrik L Nielsen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Hans Larsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Irak var og er vel et samfund, hvor vold i vidt omfang er en (beklagelig) del af kulturen (æres-drab, stening, fysisk afstraffelse, undertrykkelse af kvinder, drab på homoseksuelle o s v.)

Det kan ikke undgå at give problemer når en sådan "voldsom" kultur "støder sammen" med den meget mere "bløde" danske kultur.

De typer , de danske soldater bekæmpede, var menneskeretligt set ikke et hår bedre end det irakiske politi og militær.

Irakerne har (uanset tilhørsforhold) sikkert hele vejen rundt undet sig over danskerne.

De danske soldater havde det vist ikke let på noget punkt.

Anne Eriksen

Det kan ikke særlig formålstjenligt nogle steder, hvis "danskerne" overfører deres egne normer på resten af verden...
Det til trods for mange rejser til udlandet.

Thomas B Jensen

Kan det ikke være lige meget om daværende forsvarsminister vidste hvad der foregik eller ej. Hvorfor er nogen mennesker så forhippet på at placere et ansvar? Den Danske styrke i Irak, havde jo en stående ordre om at gøre alt i deres magt for at stoppe eller forhindre tortur når de så det.

Skulle man have forhindret det helt, skulle man have ladet være med at overdrage kontrollen tilbage til irakerne selv. Så havde Danmark stadig været en besættelsesmagt. Men folk glemmer at folkestemningen var således at det kun kunne gå for langsomt med at komme ud af Irak.

Man kan ikke både blæse og have mel i munden. Som en anden kommentar sagde, så er det hverdag i Irak. Ikke en Dansk ministers ansvar hvad der foregår i et andet land, så længe vi gjorde hvad vi kunne for at stoppe det mens vi var der

Thomas H. Pedersen

Niels Nielsen:

Ja det er en mulighed men det er vel grund nok til at sende danske soldater afsted. at de ikke overholder menneskerettighederne selvom det ikke er soldaternes job at undervise i deri eller genopbygge landet. hvis regeringerne var super duper og overholdte alle regler osv. var der jo heller ikke grundlag for at sende soldater ud.

Thomas H. Pedersen

Thomas B. jensen:
"Men folk glemmer at folkestemningen var således at det kun kunne gå for langsomt med at komme ud af Irak."

fuldstændig enig, det gælder også med Afghanistan. fordi folkestemningen og visse politikere har kæmpet for at forsvaret skulle ud hurtigts muligt. gjorde det at civile led under det. selvom Danmark var en micro brik i det store spil begge steder så døde der civile pga. vi havde så travlt med at forlade landet inden opgaven var ordenligt færdigt

Niels Duus Nielsen

Thomas H. Pedersen, det mener du vel ikke? At vi skal hjælpe regeringer, der ikke overholder menneskerettighederne?

Argumentet for at sende tropperne til Irak var faktisk, at vi skulle hjælpe lokalbefolkningen mod en regering, der ikke overholdt menneskerettighederne. Hvordan kan det så være i orden, at vi indsætter en ny regering, der ikke overholder menneskerettighederne?

Steffen Gliese

Nej, Thomas B. Jensen, selvfølgelig er det af største vigtighed, at det undersøges og straffes, at nogle mennesker er blevet udsat for konventionsstridige overgreb. Og fint, at I gjorde, hvad vi forventede - knap så fint, at det altså viste sig ikke at være tilstrækkeligt.
At deltage i USAs krige er en dårlig idé. USA vil gerne være verdens selvbestaltede politimand, fint; men vi er et lille land, og vi har rigeligt at gøre med at opretholde vores eget forsvar.

Søren Kristensen

I krig foregår der det mest uhyrlige. Hvis man ikke kan acceptere det skal man lade være med at stemme for krigen.

uffe hellum, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Oluf Husted

Hver dag der går, uden at Danmark får sagt UNDSKYLD til Frank Grevil, er én dag for meget.

uffe hellum, Lars Bo Jensen, Søren Bro, Steffen Gliese og Mads Berg anbefalede denne kommentar
uffe hellum

Der er givetvis mange bankrøvere og pædofile og mordere, der "gerne vil komme videre" i stedet for at stå til ansvar...

Grunden til at krigsforbrydelser og mord og voldtægt efterforskes, er jo ikke for ofrenes skyld, men for fremtidige ofres skyld. Det er heller ikke for gerningsmandens skyld, men for at afskrække fremtidige gerningsmænd.

Den administrative forhaling, hvor en lodret løgn som "hensyn til fremmede magter" åbenlyst bruges for at forhale afsløringen af danske politikeres ansvar for militære forbrydelser, bør ikke kunne forældes, når der er indgivet rapporter indenfor tidsrammen.

uffe hellum

Det er afskyeligt, at dele af militæret kæmper imod overholdelsen af danske love, der forbyder tortur. Hvis de ikke bryder sig om demokrati, skulle de skride ad helvede til.