Interview
Læsetid: 4 min.

Kampen mod Polens regering tager til

Tre oppositionspartier og en protestbevægelse danner en ny sammenslutning for at bekæmpe den stadig mere upopulære polske regering. Information har mødt den ledende oppositionsstemme, partiformand Ryszard Petru, der på kort tid er blevet en politisk stjerne
Udland
7. maj 2016
Partiformanden for De moderne, Ryszard Petru, samler den polske opposition mod regeringen, der fortsat gennemfører kontroversielle beslutninger.

Thierry Monasse

Titusinder af polakker er i de seneste måneder gået på gaden i de polske storbyer, og i dag har oppositionen indkaldt til nye demonstrationer i Warszawa i protest mod den polske regerings stadig flere kontroversielle beslutninger.

I de seneste måneder er det oppositionsgruppen KOD, Komiteen til forsvar af demokratiet, der har ført an i protesterne. De opstod på de sociale medier, og er hurtigt blevet til en egentlig protestbevægelse. De har nu slået sig sammen med tre politiske partier i Polen i et forsøg på at danne en mere sammentømret oppositionsbevægelse: Det er sket under navnet og sloganet ‘Frihed, lighed og demokrati’, og de fører an i dagens demonstrationer.

En af de ledende oppositionsstemmer i Polen er den 43-årige partiformand Ryszard Petru fra det liberale Nowoczesna (De moderne), som Information har mødt til et pressemøde.

Oppostionen har brug for denne aktivistiske tilgang, siger han.

»Vi har været meget aktive for at understøtte demonstrationer på gaden sammen med de andre organisationer, og på den måde styrke civilsamfundet. Vi skal også have dem med, der ikke går ud for at demonstrere, men som hellere bruger de sociale medier«, siger Ryszard Petru.

Nowoczesna blev dannet for mindre end et år siden og fik 7,6 procent af stemmerne ved sidste valg. Siden den nationalkonservative PiS-regering kom til, har Ryszard Petru, der er ekscheføkonom for en større polsk bank og har været højrehånd for en tidligere ledende nationalbankchef, vundet stadig mere opbakning.

Var der valg i morgen, kunne Nowoczesna mønstre 25-30 procent af stemmerne, lige så mange ville i dag stemme på PiS-partiet, der gennem talrige verbale anbreb tager den fremadstormende liberale politiker alvorligt som konkurrent.

Valgt på en løgn

Ved en tale for nylig i Berlin tæt på Brandenburger Tor understregede den stærkt proeuropæiske Ryszard Petru, at han håber på kunne overtage regeringsmagten ved næste valg om tre og et halvt år. Det skal ske ved at forfølge en politik, der står for nærmest det modsatte af den nuværende polske regering, som han angriber for at være blevet valgt på en løgn. Under valgkampen fremlagde de ikke de mange forandringer, der for tiden gennemføres.

Selv om Ryszard Petru er kendt for at angribe regeringen på dens politik, tager han dog hellere udgangspunkt i sit eget ståsted. Han taler i korte, tydelige sætninger og virker imødekommende, en stil som mange polakker værdsætter.

»Min generation har kæmpet for at integrere Polen i EU. Nu skal vi også kæmpe for et mere forenet EU. Jeg vil arbejde for, at Polen kommer med forslag der skal styrke integrationen, frem for at placere Polen på sidelinjen,« sagde han i Berlin.

Klapsalverne bragede, da han kom med en renlivet EU-kærlighedserklæring:

»Some call it Europe, I call it home

Ekspræsidenter protesterer

Ud over Nowoczesna består ‘Frihed, lighed og demokrati’ af KOD-gruppen, Bondepartiet PSL og det socialdemokratiske parti SLD.

Ryszard Petru har ifølge AFP talt om »et første skridt henimod dannelsen af en koalition«. Om det ender med et egentligt valgforbund står stadig åbent. Det største oppositionsparti, Borgerplatform, har endnu ikke gjort op med sig selv, om de ønsker at tilslutte sig. Partiet har efter valget af en ny formand efter sidste års valgnederlag mistet yderligere opbakning.

Samtidig har en række tidligere præsidenter, udenrigsministre og oppositionsfolk, deriblandt eks-præsidenterne Lech Walesa og Aleksander Kwaniewski skrevet et åbent brev, hvor de beklager, at »Polen bevæger sig i retning af et diktatur og international isolation«, og at den nuværende polske regering har valgt en konfrontationskurs med EU-partnerne: Polen udvikler sig fra at være en anset partner til at være et »europæisk problembarn«.

At EU har grebet ind over for Polen ved at udrede demokratiets tilstand, anerkender ekspræsidenterne. De takker samtidig EU for at ville »sikre demokratiet og retsstaten i Polen.«

Ryszard Petru tror ikke på, at højrepopulismens fremmarch handler om, at vælgerne for alvor værdsætter det højrenationale tankegods, men at de nuværende politiske eliter ikke har givet svarene på tidens udfordringer, som der bliver stadig flere af. Efter eurokrisen kom Ukraine-krigen, flygtningekrisen og siden Brexit-truslen, hvor EU kan risikere at udvikle sig til et a la carte-fællesskab.

»Det skal vi kæmpe imod, ellers går EU for alvor i opløsning.«

Han mener dog ikke, at man direkte kan sammenligne Polen og Ungarn, som det ofte er sket i de seneste måneder.

»Polen har en rodfæstet frihedstradition og en stærkere opposition.Vi har kun haft denne regering i fem måneder, og vi kan se, at mange allerede vender sig bort fra regeringens politik. Vi skal dog være tålmodige, for Jaroslav Kaczynski er ikke én, der går to skridt frem og ét tilbage, som Victor Orban gør det. Jeg går ind for den proces, som EU er i færd med, hvor man ser nærmere på demokratiet i Polen, men reelt set er det kun polakkerne selv, der kan forandre landet. Det tager tid, men jeg er optimist, ellers havde jeg ikke grundlagt et parti.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bill Atkins

Udviklingen i det postkommunistiske Polen har bekymret de postdemokratiske lande i Vesteuropa. Man har totalt overset, at der muligvis fandtes noget så anakronistisk som en aktiv opposition til den regeringende magt i Polen.