Baggrund
Læsetid: 4 min.

Lækkede TTIP-papirer sår tvivl om aftale mellem EU og USA

Ifølge Greenpeace viser interne dokumenter, hvordan USA forsøger at sænke eller omgå EU’s regler for beskyttelse af miljø og sundhed
Udland
4. maj 2016

Forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem Europa og USA risikerer nu at løbe ind i et alvorligt dødvande, fordi der hersker »uforeneligt« divergerende opfattelser på visse områder. Det fremgår af lækkede forhandlingstekster.

De to parter er desuden uenige om amerikanske krav, som vil indebære, at EU skal bryde de løfter om miljøbeskyttelse, som man har givet tilsagn om.

Præsident Obama udtalte så sent som i sidste uge, at han var overbevist om, at en aftale kan nås. Men de lækkede forhandlingsudkast og interne positionspapirer, som er faldet Greenpeace i hænde, og som The Guardian har kunnet studere, tegner et helt andet billede.

»Drøftelser om kosmetikstandarder tegner fortsat meget vanskelige, og omfanget af de fælles målsætninger ret begrænset,« lyder f.eks. et internt memo fra EU’s handelsforhandlere. På grund af et europæisk forbud mod dyreforsøg, »ser EU’s og USA’s tilgange ud til ikke at kunne forenes, hvorfor problemerne med markedsadgang til EU derfor fortsat vil bestå«, hedder det i memoet.

Forhandlingerne om ingeniørarbejde er tilsvarende »karakteriseret ved vedvarende tilbageholdenhed fra USA’s side over for at skulle engagere sig i denne sektor«, fremgår det af den fortrolige briefing.

Disse problemer nævnes ikke i en særskilt rapport om status for forhandlingerne, som også er lækket – denne er udarbejdet af EU-Kommissionen med henblik på forelæggelse for Europa-Parlamentet.

Heri skitseres positionerne, som de blev udvekslet mellem EU’s og USA’s forhandlere ved den 12. og 13. runde af TTIP-samtalerne, der fandt sted i New York i sidste uge.

Dokumentet, der er tiltænkt at skulle offentliggøres på et senere tidspunkt, leverer et stærkt forsvar for EU’s ret til at regulere og etablere et domstolslignende system til afgørelse af tvister. Stik modsat de interne papirer, der intet nævner herom.

Tegner skidt

Jorgo Riss, direktør for Greenpeace EU, siger: »Disse lækkede dokumenter giver os et enestående indblik i omfanget af de amerikanske krav om at sænke eller omgå EU’s beskyttelsesforanstaltninger for miljø og folkesundhed som en del af TTIP. EU’s position er ret dårlig, mens den amerikanske position er helt forfærdelig. Udsigten til et TTIP-kompromis på dette område tegner derfor meget skidt. Vejen banes for et kapløb mod bunden, hvad angår standarder for miljø, forbrugerbeskyttelse og folkesundhed.«

De amerikanske forslag omfatter en forpligtelse for EU til at informere sine industrier om eventuelle planlagte reguleringer i forvejen. Og til at give dem de samme muligheder for input til EU’s lovgivningsprocesser, som de europæiske virksomheder har. Amerikanske virksomheder vil kunne påvirke indholdet af EU-lovgivning på flere punkter inden for den reguleringslinje, der skal lægges, herunder gennem et væld af foreslåede tekniske arbejdsgrupper og udvalg.

»Før EU overhovedet vil kunne vedtage ny regulering, vil det skulle gennemgå en opslidende proces med konsekvensanalyse, hvor man vil skulle påvise over for interesserede amerikanske parter, at der ikke er mulighed for frivillige foranstaltninger eller mindre krævende reguleringer,« siger Jorgo Riss.

USA foreslår også indført nye artikler om ’videnskab og risiko’, der skal give virksomheder en større lovgivningsmæssig indflydelse. Stridigheder om pesticidrester og fødevaresikkerhed vil skulle håndteres af FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisations Codex Alimentarius-system.

Miljøfolk siger, at dette organ imidlertid kun har løse regler for virksomheders adgang til indflydelse. Således har medarbejdere fra virksomheder som BASF, Nestlé og Coca-Cola haft mulighed for at sidde med ved bordet hos i nationale delegationer og undertiden ligefrem at lede dem. Omkring 44 procent af organets beslutninger om pesticidrester har været lempeligere end dem, EU har stået for, og godt 40 procent har været omtrent på samme niveau, mens 16 procent har været mere vidtgående, hævder Greenpeace.

Genmodificerede fødevarer vil også lettere kunne vinde indpas i Europa, som resultat af at USA presser på for at få en arbejdsgruppe til at vedtage »et initiativ for begrænset tilstedeværelse«. Dette vil tillade import af varer, som indeholder spor af godkendte GM-stammer. EU blokerer i øjeblikket for dette på grund af bekymringer for fødevaresikkerhed og krydsbestøvning.

Principper til tælling

EU har ganske vist endnu ikke accepteret de amerikanske krav, men de fremstår som ubestridte i forhandlernes notater. Ej heller er nogen modforslag fremsat på disse områder.

I januar udtalte EU’s kommissær for handel, Cecilia Malmström, at forsigtighedsprincippet – der påbyder reguleringstilbageholdenhed, hvor videnskabelig tvivl findes – er et kerneprincip for EU og derfor ikke til forhandling. »Vi vil forsvare forsigtighedsprincippet for regulering i Europa i TTIP og i alle vores andre aftaler,« sagde kommissæren.

Men i det 248 sider lange materiale, der udgør TTIP-forhandlingsteksterne, nævnes dette princip ikke én eneste gang.

EU-Kommissionen har også lovet at værne om miljølove, forsvare internationale standarder og beskytte EU’s ret til at fastsætte høje grønne standarder i fremtiden.

Den nye læk vil dog næppe formilde de kritikere af aftalen, der har peget på, at bl.a. fossile brændstofsvirksomheder har forsøgt at påvirke det endelige resultat af aftalen.

Det fremgår af forhandlernes interne notat, at »USA har givet udtryk for, at man vil være nødt til at rådføre sig med sin kemiske industri om, hvordan man skal positionere sig« i forhold til spørgsmål om markedsadgang for ikkelandbrugsvarer.

Hvad angår industriel lobbyvirksomhed i lovgivningsprocesser, »insisterer« USA desuden på, at EU »pålægges« at inddrage amerikanske eksperter i sin udvikling af elektrotekniske standarder.

© The Guardian og Information. Oversat Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Henriksen

Begrav nu det lort! Vi skal ikke have lavere standarder for noget som helst. Amerikanerne må hæve deres!