Nyhed
Læsetid: 3 min.

Partier rystet over dansk fangekaos i Irak

Flere partier kræver Irak- og Afghanistan-kommissionen genåbnet efter afsløring af det danske fangekaos i Irak
Udland
19. maj 2016

Flere af Folketingets partier kræver, at den kontroversielle Irak- og Afghanistankommission bliver genoplivet. Det sker efter Information og Radio24syv onsdag kan afsløre, at forsvaret er ude af stand til at redegøre for, hvad der er sket med 360 af de mindst 567 fanger, som danskerne overdrog til irakiske og britiske myndigheder under Irak-krigen.

Tallene fremgår af en hidtil hemmeligholdt fangeredegørelse fra 2011, som Radio24syv har fået aktindsigt i og gennemgået den sammen med Information. Her konkluderer Forsvarets såkaldte Irak Task Force (IRTOT), at seks ud af ti fangers skæbne er »uafklaret«.

Både Radikale Venstre og Enhedslisten er overraskede over det danske fangekaos i Irak. »Det er uhyggelig læsning. Det er jo værre, end jeg havde fantasi til at forestille mig,« siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

»Jeg anede ikke, at Danmark havde overdraget så mange fanger, uden at kende deres skæbne.«

Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm finder det »meget alvorligt, at så mange fanger er blevet væk. Det er langt flere, end vi havde frygtet. Vi har jo ansvar for de fanger, vi har taget. Er de blevet udleveret til tortur, eller hvad er der sket med dem«, spørger hun og opfordrer regeringen til at undersøge, om nogle af dem »stadig sidder i for eksempel et irakisk torturfængsel«.

Behov for kommission

De to politikere mener, at det hidtil ukendte fangekaos bør føre til en genoplivning af Irak- og Afghanistan-kommissionen, som Løkke-regeringen skyndte sig at lukke, umiddelbart efter valget sidste sommer.

»Det her viser, hvor forkert, det var at lukke Irakkommissionen,« siger Martin Lidegaard.

»Det var netop hele formålet: at finde ud af, hvad der præcist skete med de fanger, hvorfor Danmark tog de beslutninger, vi gjorde. Og ikke mindst hvorfor den daværende regering ikke ændrede praksis efterhånden som de irakiske myndigheders menneskeretskrænkelser blev kendt.«

Eva Flyvholm mener, at oplysningerne om det danske fangekaos viser, at der er brug for at at genoprette den nedlagte kommission og få undersøgt, hvem der er ansvarlig for fangernes skæbne.

»Der er jo noget, der er gået helt, helt galt. Danmark har jo hverken overholdt de allermest basale principper i international ret eller de grundliggende menneskerettigheder,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kravet fra forsvarsminister Peter Christensen (V), men partiers forsvarsordfører Peter Juel Jensen understreger, at regeringen bør lære af fortiden.

»Når vi har taget over 500 fanger og ikke kan redegøre 100 procent for, hvad der er blevet af dem, så skal vi lære af det. Det er der ingen tvivl om,« siger han.

Peter Juel Jensen mener, Forsvaret og regeringen allerede har lært af det irakiske fangerod.

»Vi har taget de her erfaringer med i det videre arbejde, så vi har bedre styr på det i fremtiden,« siger han og henviser til, at regeringen har oprettet en særlig tværministeriel task force, som skal tage stilling til, hvad der skal ske med de fanger, som de nuværende danske styrker i Irak og Syrien, måtte tage.

Den halve sandhed

Flere menneskeretsorganisationer bakker imidlertid kravet om en genoplivning af Irak- og Afghanistankommissionen op.

»De nye informationer viser, at det er helt nødvendigt, at Irak- og Afghanistankommissionen får mulighed for at færdiggøre sit arbejde,« siger Elna Søndergaard, juridisk seniorrådgiver i Dignity – Dansk Institut mod Tortur. »Vi sidder jo stadig kun med brudstykker af et billede og kender kun den halve sandhed. Det kan hverken Danmark eller de danske soldater leve med.«

Claus Juul, juridisk rådgiver i Amnesty International, er enig og mener bestemt ikke, at en kommissionsundersøgelse er unødvendig. »Rapporten viser med al ønskelig tydelighed, at alt ikke er kommet frem i den her sag. Tværtimod viser den, at hver gang man vender en sten, så myldrer der noget nyt op ad jorden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er dog bemærkelsesværdigt, at en udenrigsminister ikke har sat sig ind i så væsentligt et problem. Martin Lidegaard skyder i den grad sig selv i foden her.