Nyhed
Læsetid: 2 min.

Pressen har svære kår i Egypten

Myndighederne i Egypten gør alt for at intimidere pressen og tvinge den til tavshed, hævder pressefrihedsorganisationen Committee to Protect Journalists
To uger før journalist Stefan Weichert blev anholdt og afhørt af de egyptiske myndigheder, havde 3.000 mennesker demonstreret i centrum af Kairo, den største demonstration siden præsident Abdel Fattah al-Sisi kom til magten i 2014

Stefan Weichert

Udland
4. maj 2016

Nyhedsbureauet Reuters’ kontor i Kairo er kommet under anklage for at offentliggøre »falske nyheder med henblik på at forstyrre den offentlige orden« og »sprede rygter for at skade Egyptens omdømme«. Det sker, efter at Reuters har skrevet, at den italienske ph.d.-studerende Giulio Regeni, som blev fundet dræbt i udkanten af Kairo den 3. februar, forinden var blevet anholdt og tortureret af den egyptiske sikkerhedstjeneste. Seks anonyme kilder i politiet og efterretningstjenesten har fortalt, at »Regeni blev tilbageholdt af civilklædte politifolk nær metrostationen Gamal Abdel Nasser om aftenen den 25. januar,« rapporterer Reuters.

Ifølge The Guardian har en journalist fra Reuters været indkaldt til forhør om sagen, og Egyptens indenrigsministerium har truet nyhedsbureauet med retslige tiltag.

»Vi står ved historien, som blev offentliggjort den 21. april, vedrørende tilbageholdelsen af en italiensk studerende, Giulio Regeni. Artiklen fastslog ikke, hvem der har slået Regeni ihjel, og den lever op til Reuters’ forpligtelse til at lave nøjagtig og uafhængig journalistik,« skriver bureauets vicedirektør, David Crundwell, i en pressemeddelelse.

Læs også: Ti timer i egyptisk politis forhørslokale

Regenis skæbne har rettet international opmærksomhed mod de metoder, som præsident Abdel Fattah al-Sisis regime benytter. Ifølge en anden anonym kilde, som den italienske avis La Repubblica har citeret, blev Regeni, der var i landet for at studere forsøgene på at organisere en uafhængig fagbevægelse, offer for intern konkurrence i det egyptiske sikkerhedsapparat. Sagen har fået Italien til at hjemkalde sin ambassadør fra Kairo, efter at den egyptiske regering flere gange har ændret forklaring.

Afbrudt signal

Fængslingen af tre medarbejdere fra mediekoncernen al-Jazeera i december 2013 og den efterfølgende retssag for påstået medvirken til terrorisme var det første tegn på, at pressen har fået svære kår. Da hæren i 2013 væltede den folkevalgte præsident Mohammed Morsi, som repræsenterer Det Muslimske Broderskab, blev al-Jazeeras signal afbrudt i Egypten. Efter retssagen blev al-Jazeeras engelsksprogede korrespondent i Kairo, australieren Peter Greste, udvist fra landet, mens de to andre blev benådet af al-Sisi.

I forbindelse med demonstrationer forrige søndag mod regeringens beslutning om at give to ubeboede øer i Det Røde Hav til Saudi-Arabien blev en lang række aktivister samt egyptiske og udenlandske journalister anholdt.

Det har ført til nye protester. Torsdag i sidste uge protesterede egyptiske journalister foran anklagemyndighedens kontor i Kairo mod regeringens anslag mod pressefriheden. Natten til søndag stormede civilklædte betjente så en presseklubs i det centrale Kairo og anholdt journalisterne Amr Badr og Mahmoud al-Sakka fra det regeringskritiske nyhedssite Yanair. Ifølge den internationale pressefrihedsorganisation Committee to Protect Journalists er der aktuelt flere fængslede journalister i Egypten end noget andet sted i verden:

»Myndighederne i Egypten har smidt alle hæmninger i deres bestræbelser på at intimidere pressen og tvinge den til tavshed,« skriver lederen for organisationens afdeling for Mellemøsten og Nordafrika i en pressemeddelelse i anledning af de seneste anholdelser: »Egyptens regering burde omgående starte en undersøgelse af denne voldsomme ransagning, løslade Amr Badr og Mahmoud al-Sakka og holde op med forfølge journalister, som passer deres job.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her