Nyhed
Læsetid: 4 min.

Topøkonomer: Nu må vi gøre op med skattely

300 førende økonomer, deriblandt Thomas Piketty og Jeffrey Sachs, opfordrer verdens ledere, der i denne uge samles i London til topmøde om korruptionsbekæmpelse, til en samordnet indsats, der kan komme skuffeselskaber og skatteparadiser til livs
Skattely-lande som Caymanøerne er igen kommet i søgelyset i forlængelse af afsløringerne af Panama-papirerne.

Holger Leue

Udland
10. maj 2016

Over 300 økonomer presser i et åbent brev verdens ledere til at erkende, at der ikke findes samfundsøkonomiske fordele ved at opretholde skattely. De kræver samtidig, at det slør af hemmeligholdelse, der omgiver skattely, bliver ophævet.

Brevet offentliggøres, få dage før et internationalt topmøde i London skal drøfte nye tiltag til korruptionsbekæmpelse.

David Cameron tilbød britisk værtskab for topmødet for næsten et år siden. Nu truer begivenheden i stedet med at flytte fokus til den britiske regerings manglende vilje eller evne til at overtale myndighederne i egne oversøiske territorier til at stoppe deres udbredte praksis med at gemme beløb af vejen for nationale skattevæsener.

Forhandlingerne mellem de britiske embedsmænd og oversøiske territorier under britisk krone om at sikre automatisk udveksling af oplysninger om retmæssigt ejerskab af virksomheder ser lige nu ud til at være endt i dødvande.

Indtil videre har de oversøiske territorier kun indvilget i at tillade de britiske myndigheder søgeadgang til privatejede registre over retmæssige ejere. En automatisk udvekslingsaftale vil kunne give en bredere vifte af lande adgang til oplysninger om ejerskab af skuffeselskaber.

Mange af de oversøiske territorier, herunder Caymanøerne, modsætter sig at gå ind på den mere vidtgående ordning. Deres deltagelse i topmødet er da også tvivlsom.

Læs også: Selskaberne er en del af staten

Underskriverne af det åbne brev tæller et opbud af stjerneøkonomer: Ud over Piketty, forfatter til bestsellerværket Kapitalen i det 21. århundrede, omfatter underskriverne så prominente navne som Angus Deaton, modtager af Nobelprisen i økonomi 2015, og Ha-Joon Chang, den velanskrevne udviklingsøkonom fra Cambridge University.

Endvidere kan nævnes Nora Lustig, professor i latinamerikansk økonomi ved Tulane University, og flere indflydelsesrige eksperter, der rådgiver politikere såsom Jeffrey Sachs, direktør for Columbia Universitys Earth Institute og rådgiver for FN-generalsekretær Ban Ki-moon, og Olivier Blanchard, tidligere IMF-cheføkonom.

Om initiativet udtaler Sachs følgende til BBC’s Radio 4:

»Vi har nået et punkt, hvor Storbritannien og USA må påtage sig lederskab og sørge for, at der gøres op med skattely. Vi kan ud fra Panama-papirerne se, at de fungerer som rene og skære kanaler for massiv ulovlighed, korruption, skatteunddragelse og mange andre forbryderiske handlinger. Dette må simpelthen stoppe«.

»Hvis Storbritannien, EU og USA på torsdag under den britiske konference beslutter, at nok er nok, vil der kunne ske fænomenale ændringer over meget kort tid.«

Sachs venter dog ikke, at det går sådan. Han forudsiger i stedet, at verdens ledere vil give efter for lobbyvirksomhed fra de rige og undlade at gennemføre de tilpas vidtgående reformer. Han siger:

»Jeg forestiller mig ikke, at disse regeringer har lyst til at gå ret langt, for deres magtfulde støtter, om det er City of London eller Wall Street, kæmper meget, meget ihærdigt for at holde disse smuthuller åbne ... Det er et system, der er blevet skabt over tid for at gavne meget rige og magtfulde mennesker. Disse skattely er de klareste eksempel på, hvordan de rige og magtfulde i realiteten kontrollerer finansverdenens styringsredskaber.«

Øger ulighed

I alt 47 akademikere fra britiske universiteter, herunder Oxford og London School of Economics, er medunderskrivere af brevet. Heri fastslår økonomerne, at skatteunddragelse svækker både industrilandenes og udviklingslandenes økonomier. Foruden at forstærke ulighed.

Underskriverne konstaterer: »Territorier, som tillader, at aktiver holdes skjult i skuffeselskaber, eller som tilskynder virksomheder til at lade deres profitter registrere på steder, hvor de ikke har forretningsaktiviterpå, forvrider den globale økonomis funktionsmåder.«

For at gøre op med disse praksisser opfordrer de verdens regeringer til at gå sammen om at indføre nye globale regler, der pålægger virksomheder at rapportere deres skattepligtige aktiviteter i alle de lande, hvor de opererer, og som kan sikre, at alle oversøiske territorier videreformidler oplysninger om de reelle ejere af selskaber og fonde.

Læs også: Forklaringen på Panama ligger i USA

EU er allerede på vej med en samordnet indsats, der skal angive, hvor deres overskud er skabt, og for at sikre, at skyldig skat betales her snarere end i det land, hvor indtægten erklæres.

I et hårdt udfald mod den britiske premierminister tilføjer Sachs: »Skattely bør overhovedet ikke eksistere. De britiske Jomfruøer blev ikke til et paradis for skatte- og hemmeligholdelse ved egen indsats. Disse skattely er et bevidst tilvalg truffet af store landes regeringer, især Storbritannien og USA, i samarbejde med de store finansielle og juridiske institutioner og revisionsfirmaer, der bevæger pengene.«

»Misbruget er ikke bare chokerende. Det er også fuldstændig åbenlyst. Allerede før Panama-papirerne var vi udmærket klar over, at den globale skattekorruption på disse fristeder er grasserende. Men nu kan vi sige, at vi er nødt til hurtigst muligt at få gjort op med dette globale misbrugssystem. I al fald hvis vi leve op til de store ord om god regeringsførelse og global forpligtethed på bæredygtig udvikling.«

Over halvdelen af ​​de virksomheder, der er oprettet af Mossack Fonseca, advokatfirmaet, der er impliceret i lækken af Panama-papirerne har til huse på britiske oversøiske territorier såsom De Britiske Jomfruøer.

Stærke interesser

Underskriverne medgiver dog:

»At komme skattely til livs bliver ikke let. Der er stærke særinteresser, der nyder godt af status quo. Adam Smith mente, at princippet for beskatning var, at de bredeste skuldre skulle bære de tungeste byrder. Der er ikke nogen økonomisk begrundelse for at tillade en fortsættelse af skattely, der vender dette princip på hovedet«.

Ngo’en Oxfam, som har samlet økonomerne, der har skrevet under på brevet, opfordrer den britiske regering til at gribe ind for at sikre, at Storbritanniens offshore-territorier følger trop ved at indføre fulde offentlige registre, der viser, hvem der kontrollerer og profiterer på de selskaber, som er registreret der.

Oxfam anslår, at Afrika mister omkring 14 milliarder dollar i skatteindtægter årligt – penge nok til at betale for sundhedsydelser, der kan redde 4 millioner børns liv om året og beskæftige tilstrækkeligt mange lærere til at få alle afrikanske børn i skole.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Verdens ledere ønsker næppe at gøre sig uvenner med verdens top-kapitalister.
Jeg spår,
at der ikke ændres en skid.

Tor Thrysøe, john andy houbo Pedersen, Carsten Mortensen, Jens H. C. Andersen, Flemming Berger, Claus Nielsen, Erik Feenstra, Hanne Ribens, Rasmus Knus, erik mørk thomsen, Søren Cramer Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Kurt Nielsen, Arne Lund, Kim Houmøller, Nille Torsen, Tue Romanow, Hans Larsen, Einar Carstensen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Enig med Lise Lotte !

Jeg har skrevet det flere gange. Vi kommer ikke kapitalismen til livs med fredelige metoder.
Dertil vil de simpelthen forsvare sig med mærkelige love, politi, militær, private vagtværn og hvad ved jeg på voldelig vis.

Jeg ved godt det ikke er ret populært at sige, men det er altså tæt på, at man er nødt til at anbefale revolution.

Tor Thrysøe, Carsten Mortensen, Jens H. C. Andersen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Erik Feenstra, Rasmus Knus, Carsten Wienholtz, erik mørk thomsen og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Skade kontrol hedder det på dansk og er den øvelse som bliver iværksat nu, så må vi jo afvente hvor mange syndebukke som der bliver lagt i kurven.

Mon ikke at størsteparten af pengene allerede er flyttet til et nyt skattely....jeps det er de.

Sålænge personlig rigdom er en mulighed, vil der også findes snydere og svindlere, så et opgør med profit er nødt til at være globalt, ellers vil virkningen være begrænset.

Det her er ligesom når alverdens miljøpinger sidder og forhandler CO2-nedskæringer. Alle er de kommet frem til mødet med det mest forurenende transportmiddel: flyet, og alle skal de flyve hjem igen. Derfor sker der intet seriøst på området.
Og sådan er det også med skattelyene: Der er alt for mange Jean-Claude-Juncker'ere og David Cameron'ere, der selv har noget i klemme, så heller her sker der noget.
Tankevækkende, at EU har sat arkitekten bag Luxembourgs omfattende skattesnyderi i spidsen på EU-Kommissionen.
Først den dag, hvor der kommer politikere, der tør udfordre bankernes magt, så sker der noget.
Har vi sådanne politikere her i sognet?

Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Claus Nielsen, Ole Henriksen, Thomas Barfod, erik mørk thomsen, Arne Thomsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

arne lund

'Har vi sådanne politikere her i sognet?'

Ja, det har vi. Men der er ikke mange, der stemmer på dem til valgene.

Indfør formueloft!

Erik Feenstra og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

Vi kunne vel i det mindste afkræve de danske politiske partier nogle klare udmeldinger om, hvad de vil foretage sig - og hvad de venter at opnå.

Peter Madsen

Sjov overskrift!
Har topøkonomers mening mere vægt end ganske almindelige menneskers i denne sag?
Der kunne også have stået 99% af verdens befolkning kræver opgør med skattely.

Carsten Mortensen, Jens H. C. Andersen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Anne Schøtt, Ib Christensen, Kurt Nielsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Herhjemme sidder skatteministeren på sine hånder og lukker varm luft ud af begge ender. Skat er bevidst kørt i sænk for at de rigeste hidtil skal betale 1000 milliarder mindre i skat.

Demonstrationer over hele landet den 12. maj mod velfærdsforringelser, det arrangeres af velfærdsalliancen. Kan nogen forklare hvorfor Information ikke har haft en stor annonce på forsiden i hele denne uge om demonstrationerne.

Carsten Mortensen, Ivan Breinholt Leth, Estermarie Mandelquist, Ib Christensen, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Nu stiger bundskatten igen,
hvis det står til den lille svindler.

Carsten Mortensen, Per Jongberg og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det som topøkonomerne siger mener jeg tilfældigvis osse, selv om deres mening selvfølgelig vægter meget mere end min, fordi de, i modsætning til mig, med overvejende sandsynlighed ved hvad de taler om. Det eneste argument jeg har at bygge min mening på er retfærdighed og det kommer man som bekendt ikke ret langt med.

Kurt Nielsen, Per Jongberg og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Selv i Kina kører elitens børn i eksotiske sportsvogne. Det globale kleptokrati er en realitet.

Mikkel Bech

Husk, der er forskel på retfærdighed og misundelse!

Ivan Breinholt Leth

Skattely, i kombination med med den dominerende udbudsøkonomiske politik hvis primære men ikke direkte udtalte formål er at presse lønnen ned, er en giftig cocktail for velfærdsstaten. Begge forhold indskrænker skattegrundlaget og nødvendiggør nedskæringer af den offentlige sektor. Det kan 300 topøkonomer næppe ændre på. Det eneste, der kan ændre disse svindelnumre, er at folk siger fra, hver gang der tales om 'den nødvendige økonomiske politik'. Men det forudsætter, at befolkningen gør sig den lille anstrengelse at gennemskue, hvordan hele den neoliberale økonomiske politik hænger sammen. Kapitalens og arbejdskraftens fri bevægelighed, skattely, udbudsøkonomi, udliciteringer, outsourcing, financialization, new public management, stigende ulighed, nedskæringer af overførselsindkomster, etc. er elementer i samme starve-the-beast- økonomiske politik, og kræver derfor et samlet opgør med hele dette koncept. At tro at man kan luge ud i de værste elementer af neoliberalismen, redde velfærdsstaten og beholde det neoliberale establishment ved magten er en ilusion. De stopper ikke før den offentlige sektor er skåret helt ind til benet, og vi er tilbage til en slags Belle Epoque kapitalisme, som Piketty så udmærket har beskrevet.

Robert Kroll

Fint og super nødvendigt at udrydde skattely - det opnås ved ved trusler om barske sanktioner mod de lande, der leverer skattelyene.

Og så bliver alle pludselig bekymrede - ikke p g a skattelyenes "død", men p g a glidebaneeffekten.

Kan man enes om at udrydde skattelyene, så kan man måske også enes om at udrydde andre uheldige forhold ved hjælp af trusler om brutale sanktioner - f eks undertrykkelse af kvinder, menneskehandel, narkoproduktion , menneskerettighedskrænkelser o s v.

Så i sidste ende , så vil en række usympatiske regeringer sikkert diskret spænde ben for bestræbelserne - ikke fordi de sympatiserer med skattelyene, men for at undgå glidebaneeffekten.

I øvrigt, så burde man moralsk set prioritere kampen mod menneskerttighedskrænkelser langt højere end kampen for at lukke skattelyene - men det er altid pengene, der får første prioritet , mennesket kommer som nr 2 ( - hvis det ikke bliver fuldstændig glemt). .

Tænk hvis de 300 top-økonomer også havde gidet slå et lille salg for menneskerettighedrene.

Jens H. C. Andersen

Skat finansiere korruption, så er det forkert at optimere egen sæk?

Peter Sterling

Nordea nævnes 10.000 gange i Panamapapirene, folketinget garanterer for at ikke én Nordeadirektør kommer i fængsel - igen.