Læsetid: 4 min.

Topøkonomer: Nu må vi gøre op med skattely

300 førende økonomer, deriblandt Thomas Piketty og Jeffrey Sachs, opfordrer verdens ledere, der i denne uge samles i London til topmøde om korruptionsbekæmpelse, til en samordnet indsats, der kan komme skuffeselskaber og skatteparadiser til livs
Skattely-lande som Caymanøerne er igen kommet i søgelyset i forlængelse af afsløringerne af Panama-papirerne.

Holger Leue

10. maj 2016

Over 300 økonomer presser i et åbent brev verdens ledere til at erkende, at der ikke findes samfundsøkonomiske fordele ved at opretholde skattely. De kræver samtidig, at det slør af hemmeligholdelse, der omgiver skattely, bliver ophævet.

Brevet offentliggøres, få dage før et internationalt topmøde i London skal drøfte nye tiltag til korruptionsbekæmpelse.

David Cameron tilbød britisk værtskab for topmødet for næsten et år siden. Nu truer begivenheden i stedet med at flytte fokus til den britiske regerings manglende vilje eller evne til at overtale myndighederne i egne oversøiske territorier til at stoppe deres udbredte praksis med at gemme beløb af vejen for nationale skattevæsener.

Forhandlingerne mellem de britiske embedsmænd og oversøiske territorier under britisk krone om at sikre automatisk udveksling af oplysninger om retmæssigt ejerskab af virksomheder ser lige nu ud til at være endt i dødvande.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Jongberg
  • erik mørk thomsen
  • Jørgen Steen Andersen
  • Kurt Nielsen
  • Rasmus Knus
  • Mikael Velschow-Rasmussen
Per Jongberg, erik mørk thomsen, Jørgen Steen Andersen, Kurt Nielsen, Rasmus Knus og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Verdens ledere ønsker næppe at gøre sig uvenner med verdens top-kapitalister.
Jeg spår,
at der ikke ændres en skid.

Tor Thrysøe, john andy houbo Pedersen, Carsten Mortensen, Jens H. C. Andersen, Flemming Berger, Claus Nielsen, Erik Feenstra, Hanne Ribens, Rasmus Knus, erik mørk thomsen, Søren Cramer Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Kurt Nielsen, Arne Lund, Kim Houmøller, Nille Torsen, Tue Romanow, Hans Larsen, Einar Carstensen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Enig med Lise Lotte !

Jeg har skrevet det flere gange. Vi kommer ikke kapitalismen til livs med fredelige metoder.
Dertil vil de simpelthen forsvare sig med mærkelige love, politi, militær, private vagtværn og hvad ved jeg på voldelig vis.

Jeg ved godt det ikke er ret populært at sige, men det er altså tæt på, at man er nødt til at anbefale revolution.

Tor Thrysøe, Carsten Mortensen, Jens H. C. Andersen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Erik Feenstra, Rasmus Knus, Carsten Wienholtz, erik mørk thomsen og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Skade kontrol hedder det på dansk og er den øvelse som bliver iværksat nu, så må vi jo afvente hvor mange syndebukke som der bliver lagt i kurven.

Mon ikke at størsteparten af pengene allerede er flyttet til et nyt skattely....jeps det er de.

Sålænge personlig rigdom er en mulighed, vil der også findes snydere og svindlere, så et opgør med profit er nødt til at være globalt, ellers vil virkningen være begrænset.

Det her er ligesom når alverdens miljøpinger sidder og forhandler CO2-nedskæringer. Alle er de kommet frem til mødet med det mest forurenende transportmiddel: flyet, og alle skal de flyve hjem igen. Derfor sker der intet seriøst på området.
Og sådan er det også med skattelyene: Der er alt for mange Jean-Claude-Juncker'ere og David Cameron'ere, der selv har noget i klemme, så heller her sker der noget.
Tankevækkende, at EU har sat arkitekten bag Luxembourgs omfattende skattesnyderi i spidsen på EU-Kommissionen.
Først den dag, hvor der kommer politikere, der tør udfordre bankernes magt, så sker der noget.
Har vi sådanne politikere her i sognet?

Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Claus Nielsen, Ole Henriksen, Thomas Barfod, erik mørk thomsen, Arne Thomsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

arne lund

'Har vi sådanne politikere her i sognet?'

Ja, det har vi. Men der er ikke mange, der stemmer på dem til valgene.

Indfør formueloft!

Erik Feenstra og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

Vi kunne vel i det mindste afkræve de danske politiske partier nogle klare udmeldinger om, hvad de vil foretage sig - og hvad de venter at opnå.

Peter Madsen

Sjov overskrift!
Har topøkonomers mening mere vægt end ganske almindelige menneskers i denne sag?
Der kunne også have stået 99% af verdens befolkning kræver opgør med skattely.

Carsten Mortensen, Jens H. C. Andersen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Anne Schøtt, Ib Christensen, Kurt Nielsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Herhjemme sidder skatteministeren på sine hånder og lukker varm luft ud af begge ender. Skat er bevidst kørt i sænk for at de rigeste hidtil skal betale 1000 milliarder mindre i skat.

Demonstrationer over hele landet den 12. maj mod velfærdsforringelser, det arrangeres af velfærdsalliancen. Kan nogen forklare hvorfor Information ikke har haft en stor annonce på forsiden i hele denne uge om demonstrationerne.

Carsten Mortensen, Ivan Breinholt Leth, Estermarie Mandelquist, Ib Christensen, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Nu stiger bundskatten igen,
hvis det står til den lille svindler.

Carsten Mortensen, Per Jongberg og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det som topøkonomerne siger mener jeg tilfældigvis osse, selv om deres mening selvfølgelig vægter meget mere end min, fordi de, i modsætning til mig, med overvejende sandsynlighed ved hvad de taler om. Det eneste argument jeg har at bygge min mening på er retfærdighed og det kommer man som bekendt ikke ret langt med.

Kurt Nielsen, Per Jongberg og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Selv i Kina kører elitens børn i eksotiske sportsvogne. Det globale kleptokrati er en realitet.

Ivan Breinholt Leth

Skattely, i kombination med med den dominerende udbudsøkonomiske politik hvis primære men ikke direkte udtalte formål er at presse lønnen ned, er en giftig cocktail for velfærdsstaten. Begge forhold indskrænker skattegrundlaget og nødvendiggør nedskæringer af den offentlige sektor. Det kan 300 topøkonomer næppe ændre på. Det eneste, der kan ændre disse svindelnumre, er at folk siger fra, hver gang der tales om 'den nødvendige økonomiske politik'. Men det forudsætter, at befolkningen gør sig den lille anstrengelse at gennemskue, hvordan hele den neoliberale økonomiske politik hænger sammen. Kapitalens og arbejdskraftens fri bevægelighed, skattely, udbudsøkonomi, udliciteringer, outsourcing, financialization, new public management, stigende ulighed, nedskæringer af overførselsindkomster, etc. er elementer i samme starve-the-beast- økonomiske politik, og kræver derfor et samlet opgør med hele dette koncept. At tro at man kan luge ud i de værste elementer af neoliberalismen, redde velfærdsstaten og beholde det neoliberale establishment ved magten er en ilusion. De stopper ikke før den offentlige sektor er skåret helt ind til benet, og vi er tilbage til en slags Belle Epoque kapitalisme, som Piketty så udmærket har beskrevet.

Robert Kroll

Fint og super nødvendigt at udrydde skattely - det opnås ved ved trusler om barske sanktioner mod de lande, der leverer skattelyene.

Og så bliver alle pludselig bekymrede - ikke p g a skattelyenes "død", men p g a glidebaneeffekten.

Kan man enes om at udrydde skattelyene, så kan man måske også enes om at udrydde andre uheldige forhold ved hjælp af trusler om brutale sanktioner - f eks undertrykkelse af kvinder, menneskehandel, narkoproduktion , menneskerettighedskrænkelser o s v.

Så i sidste ende , så vil en række usympatiske regeringer sikkert diskret spænde ben for bestræbelserne - ikke fordi de sympatiserer med skattelyene, men for at undgå glidebaneeffekten.

I øvrigt, så burde man moralsk set prioritere kampen mod menneskerttighedskrænkelser langt højere end kampen for at lukke skattelyene - men det er altid pengene, der får første prioritet , mennesket kommer som nr 2 ( - hvis det ikke bliver fuldstændig glemt). .

Tænk hvis de 300 top-økonomer også havde gidet slå et lille salg for menneskerettighedrene.

Peter Sterling

Nordea nævnes 10.000 gange i Panamapapirene, folketinget garanterer for at ikke én Nordeadirektør kommer i fængsel - igen.