Læsetid 1 min.

Trump vil skrotte Paris-aftalen

Præsidentkandidaten vil satse på flere fossile brændsler
28. maj 2016

Det republikanske flertal i USA’s kongres har i lang tid frygtet, at Donald Trump støtter den videnskabsbaserede konsensus om menneskabt klimaforandring. Men partiet havde ingen grund til bekymring. I en tale i North Dakota torsdag fremlagde den republikanske præsidentkandidat en energipolitik, der frem for at satse på en glidende overgang fra fossile brændsler til vedvarende energikilder vil sætte fuld fart på udvinding af mere olie og naturgas med den kontroversielle frackingteknologi. Lukkede kulminer skal genåbnes.

Planen skal føres ud i livet ved at ophæve forbud mod boring langs USA’s kyster og i naturfredede føderale landområder. Miljøagenturets strenge regulering af fracking skal ligeledes lempes.

Herudover agter Trump at skrotte Obama-regeringens klimaplan, der forventes at blive taget op af Højesteret senere i år. Hvis domstolen skulle afvise 29 delstaters sagsanlæg, vil Trump stadig kunne stoppe planen, som er en administrativ forordning underskrevet af Obama.

Hvis det sker, vil den nylige klimaaftale fra Paris bryde sammen. Dens grundpille er USA’s og Kinas tilsagn om at beskære deres CO2-udledning inden 2025-30. Hvis USA under Trump trækker sig og samtidig – som han bebudede i sin tale torsdag – afviser at yde bistand til fattige lande, der er sårbare over for klimaforandring, er Pariser-aftalen død.

Trump bekræftede da også, at han vil trække USA ud af Paris-aftalen. Han bebudede også, at Keystone XL-rørledningen vil blive godkendt, hvis Canada betaler en afgift til USA’s statskasse.

Intetsteds i talen nævnte Trump ordet klima. Han bebudede, at det ville være op til markedskræfterne at afgøre, hvilken type energi, der vinder frem – ikke statslig regulering.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu