Læsetid: 3 min.

Udlevering af formodet attentatmand er ikke ny tyrkisk IS-politik

Efter det er kommet frem, at Tyrkiet angiveligt udleverede Lars Hedegaards formodede attentatmand til Islamisk Stat i 2014, sår danske politikere nu tvivl om Tyrkiets ståsted. Den to år gamle fangeudveksling siger dog meget lidt om de to parters relation i dag, mener ekspert
30. maj 2016

Sagen om attentatforsøget på Lars Hedegaard i 2013 så søndag ud til at have taget endnu en drejning.

Anonyme kilder tæt på regeringen og med forbindelse til efterforskning af sagen, fortalte i Jyllands-Posten, at danske myndigheder »med 99,9 procent« sikkerhed vurderer, at Tyrkiet i 2014 udleverede Hedegaards formodede attentatmand, BH, til Islamisk Stat som led i en fangeudveksling med terrorbevægelsen.

De samme kilder hævder, at BH før attentatforsøget var tilknyttet personer, der i dag forbindes med IS, og ifølge viceudenrigsministeren i de kurdiske selvstyreområder i Nordsyrien befinder BH sig i dag i IS’s hovedsæde, Raqqa.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, kalder den formodede udlevering en »fjendtlig handling over for Danmark« og siger til Jyllands-Posten, at man nu »kan have svært ved at stole på Tyrkiet som samarbejdspartner«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Nicolaj Houmann Mortensen

Bevares - udvekslingen af BH til ISIL får vel næppe den store betydning i forholdet mellem Tyrkiet & EU. Men i en dansk kontekst er det helt uacceptabelt, at en dansk/libaneser - eftersøgt internationalt for mordforsøg her i Kongeriget - bare bliver sluppet ud af tyrkisk fængsel.

Men OK, inden vi skruer os for meget op, skal vi vel huske på, at Danmark ikke selv opfører os særlig heroisk, når danskere er taget som gidsler. Vi skal nok ikke gå alt for dybt ned i, hvordan f. ex. familien Quist Johansen med tre børn og to gaster, fik skrabet løsesummen til de somaliske kidnappere sammen tilbage i 2011.

At det danske udenrigsministerium bistår i forhandlinger med gidseltagere er velkendt.