Nyhed
Læsetid: 2 min.

USA gør kur til Vietnam

Mens situationen i det Sydkinesiske Hav spidser til ophæver USA et årtier langt forbud mod at sælge våben til Vietnam. Kinas umiddelbart afdæmpede officielle reaktion ændrer ikke på Beijings skepsis over USA’s indblanding
Udland
28. maj 2016

Midt i de stigende spændinger i det Sydkinesiske Hav annullerede USA’s præsident Barack Obama mandag en årtier lang våbenembargo mod Vietnam.

Det har intet med Kina at gøre, lyder det fra Obama.

I stedet er det et afgørende skridt mod en fuldstændig normalisering af forholdet mellem Washington og Hanoi efter afslutningen på Vietnamkrigen, siger Obama på et fælles pressemøde med Vietnams præsident, Tran Dai Quang:

»Denne ændring vil sikre, at Vietnam har adgang til det udstyr, det har brug for til at forsvare sig og fjerner Den Kolde Krigs langvarige levn,« sagde Obama mandag på et pressemøde ifølge Politico.

Ophævelsen af våbenembargoen blev i Kina mødt med en overraskende afdæmpet officiel reaktion.

I et kortfattet svar på det kinesiske udenrigsministerium pressemøde tirsdag udtalte ministeriets talskvinde Hua Chunying:

»Som nabo til Vietnam er Kina glad for at se, at Vietnam udvikler normale relationer med andre lande, heriblandt USA.«

Hua tilføjede dog, at Kina håber at dette skridt vil være »befordrende for den regionale fred, stabilitet og udvikling«.

Den milde tone står dog i kontrast til en leder i det ofte mere bramfrie stærkt nationalistiske dagblad Global Times, der hører under partiavisen Folkets Dagblad.

Her kritiserede redaktionen Obama for at »udnytte Vietnam til at skabe flere problemer i Det Sydkinesiske Hav«.

Embargoen

Både USA og Vietnam har gentagne gange kritiseret Kina for sin militære oprustning i Det Sydkinesiske Hav, hvor landet bl.a. har opført kunstige øer med landingsbaner på koralrev.

Forholdet mellem Beijing og Vietnam blev yderligere nedkølet, da Kina i 2014 placerede en olieboreplatform i nærheden af Paraceløerne, som både Kina og Vietnam gør krav på.

Den territoriale strid i området har øget de militære spændinger mellem USA og Kina. I sidste uge var et amerikansk overvågningsfly tæt på kollision med to kinesiske jetjægere ud for den kinesiske ø Hainan.

Beslutningen om at ophæve våbenembargoen skal ikke ses som et carte blanche til al salg af våben til Vietnam, lyder det fra Washington. USA vil fortsat overse fremtidige våbensalg: »undersøge hvad der er passende, og hvad der ikke er«, sagde Obama ifølge the New York Times mandag.

USA indførte en våbenembargo mod det kommunistisk ledede Nordvietnam i 1964.

I 1984 inkluderede USA Vietnam på den internationale liste over lande, der forbydes adgang til at købe forsvarsvåben, International Traffic in Arms Regulations (ITAR).

De diplomatiske relationer mellem USA og Vietnam blev genetableret i 1995, men først i 2014 lempede USA delvist på våbenembargoen mod Vietnam ved at tillade »sikkerhedsrelateret« overvågningsudstyr til den vietnamesiske flåde, skrev New York Times dengang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her