Læsetid: 5 min.

’Usandsynligt at TTIP-aftalen når i mål i år’

Efter at Greenpeace har lækket forhandlingsteksten til TTIP-handelsaftalen, forstår en fremtrædende tysk TTIP-forsker ikke hemmelighedskræmmeriet. Han tror ikke på, at parterne bliver enige
I Tyskland er modstanden og debatten om TTIP-aftalen blusset op på det seneste. Her en større demonstration i Hannover i lørdags mod den kontroversielle transatlantiske handelsaftale.

Christian Charisius

3. maj 2016

I flere år har USA og EU forhandlet bag lukkede døre om, hvordan en fælles frihandelsaftale skal se ud, og her har man indbyrdes skændtes, om det skal være muligt at sælge amerikansk genmodiceret hvede og majs i Europa, og hvordan europæerne slipper ud af kravet om at lave nye typegodkendelser, når en fransk eller tysk bil skal sælges i USA.

Og netop fordi EU ser en kommende vækst i bileksporten som afgørende, har USA knyttet deres accept til det punkt til en øget landbrugseksport til EU-landene, da den i dag ligger på et lavt niveau. Det kan man tolke ud af de 248 sider lækkede forhandlingsdokumenter, som Greenpeace i går lagde på sin hjemmeside og dermed afsluttede det hemmelighedskræmmeri, som dokumenterne hidtil har været omgærdet af.

Hos Greenpeace i Tyskland lyder vurderingen, at teksten overgår de værste forudanelser, som organisationen hidtil har haft, men organisationen gør heller ingen hemmelighed ud af, at de helst ser, at aftalen ikke bliver til noget. I Tyskland har det hidtil kun været muligt for parlamentarikere at læse aftalen, hvis de lagde deres mobiltelefon uden for et lukket rum, hvor de også har skullet skrive under på, at de efter endt læsning ikke har måttet videregive de oplysninger, som de har kunnet læse. Som en gimmick har Greenpeace ved Brandenburger Tor derfor indrettet et TTIP-læserum, hvor alle dokumenter kan læses eller downloades.

Eller næsten, for det er omkring to tredjedele af den samlede forhandlingstekst, der nu er tilgængelig. En af dem, der har læst forhandlingsteksten og i forvejen beskæftiger sig indgående med TTIP, er professor Markus Krajewski fra universitetet i Erlangen i Bayern.

»Det, dokumenterne viser, er, at parterne står endog meget langt fra hinanden. Det har vi hele tiden formodet, og nu har vi fået det bekræftet. Det, der undrer mig mest, er, at man overhovedet skal holde forhandlingsteksten væk fra offentligheden. For man finder jo heller ikke deciderede svinerier, man helst ville gemme langt væk. Der er faktisk ikke nogen god grund til at gemme teksten væk,« lyder vurderingen fra Markus Krajewski, der især har forsket i, hvordan lovgivningsprocessen påvirkes.

Forskel i lovprocesser

Hos EU har man holdt fast i, at forbruger- og miljølovene ikke vil blive påvirket af en kommende TTIP-aftale, og at man fremover fortsat har fuld selvbestemmelse over ens lovgivning. Kritikere frygter det modsatte, idet man formoder, at USA vil gøre det sværere for regeringerne at lave strammere love over for virksomhederne. Markus Krajewski stiller sig foreløbigt på kritikersiden, også fordi man i USA i langt højere grad tillader nye produkter trods mulige miljøkonsekvenser, som ikke på forhånd kan bevises. I Europa råder det omvendte princip, at f.eks. producenter af kemiske produkter skal kunne bevise, at et stof ikke skader miljøet.

»USA er ikke meget for, at miljø- og forbrugerlove skal gennem et foreslået fælles lovråd, der skal afgøre, hvilke love man skal være fælles om. De vil hellere åbne for den amerikanske lovgivningsmodel, hvor enkelte virksomheder kan gøre indsigelser. Så skal lovgiverne kunne begrunde videnskabeligt, hvorfor de afviser dette eller hint, hvilket så efterfølgende skal offentliggøres. For når europæerne forbyder 10 væksthormoner, er det først og fremmest en politisk beslutning og ikke en videnskabelig, fordi man ved, at forbrugerne ikke ønsker det,« siger Markus Krajewski og tilføjer, at forhandlingstaktikken handler om at høste de største gevinster.

»Det er jo en kamp om, hvor langt kan man presse den anden part. Amerikanerne siger, at de ikke ønsker en fælles handelsdomstol, men det gør de også, fordi de vil finde ud af, hvad europæerne vil give til gengæld.«

Ifølge EU-handelskommissær, Cecilia Malmström, vil ingen EU-love på sigt blive ringere, mens også borgerlige politikere, som Bayerns ministerpræsident Horst Seehofer stiller sig skeptisk til det:

»Så længe der ikke er gennemsigtighed omkring TTIP, kan jeg som partiformand ikke give grønt lys. Jeg mener, at de høje forbrugerstandarder skal bibeholdes,« lyder det i forbeholdet over for flere tyske medier.

Skeptiske tyskere

Chefredaktør Heribert Prantl fra Süddeutsche Zeitung, en af de aviser der fik papirerne på forhånd, skriver i en leder, at der er et kompliceret forhold mellem selve aftalen og de europæiske politikere:

»Den viden, vi har om TTIP, står i et omvendt forhold til dens betydning: Lige så enorme som forhåbningerne til aftalen er, lige så voldsom er også frygten for dens konsekvenser. Imidlertid er selve hemmelighedskræmmeriet lige så alarmerende som de ledende politikeres manglende viden, selv om det er dem, der i offentligheden forsvarer aftalen. Enten kender de ikke til substansen i forhandlingerne (hvad de lækkede papirer indikerer), ellers vil de bevidst efterlade offentligheden med et tåget indtryk.«

Nu hvor lækket er sket, tror Markus Krajewski, at der vil være to mulige konsekvenser:

»Enten opgiver man hemmelighedsstrategien, da det ikke kan fortsætte som hidtil. Man bør kun holde noget hemmeligt, hvis der er meget alvorlige strategiske interesser, der står på spil. For selv om EU-handelskommissær Cecilia Malmström sidste år ændrede strategien hen imod mere åbenhed, forblev EU alligevel meget lukket. Nu kan man gøre en dyd af nødvendigheden og tage de kritiske spørgsmål, der nu kommer, for sådan er nu engang den demokratiske proces.«

Markus Krajewski frygter dog, at man i stedet begynder at jage den, der har begået lækket.

»Selv om nogle parter helt sikkert ønsker at lukke helt ned for offentligheden, bliver det svært, fordi opmærksomheden omkring aftalen er blevet så stor.«

Tilslutningen til TTIP og frihandel er generelt hastigt faldende, også i eksportlandet Tyskland. Hvor 55 procent af befolkningen i 2014 ifølge en nylig undersøgelse fra Bertelsmann Stiftung var for, er tallet i 2016 faldet til 17 procent. Mens de erklærede modstandere er steget fra 25 til 33 procent.

Markus Krajewski tror, ud fra det som lækket afslører, ikke på, at aftalen som ønsket kan afsluttes til sommer og ratificeres til efteråret.

»Det er ikke sandsynligt, at der kommer en aftale hen over de kommende tre måneder.«

Kansler Angela Merkel har gennem sin talsmand sagt, at nu skal forhandlingerne op i gear, så »de kan afsluttes hurtigst muligt«.

Til det siger Markus Krajewski: »Jeg plejer at sige til mine studerende, at hver gang en politiker siger, at nu skal en aftale hurtigt i hus, står det i et omvendt proportionalt forhold til, hvor svære problematikker man har med at gøre.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Gløde
  • Mihail Larsen
  • Dorte Sørensen
  • June Beltoft
  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Steffen Gliese
  • Anne Eriksen
Peter Gløde, Mihail Larsen, Dorte Sørensen, June Beltoft, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Nås det ikke i år, er løbet kørt. Ingen af de amerikanske præsidentkandidater - end ikke Hillary Clinton - vil turde at tvinge den igennem.

Anne-Marie Krogsbøll

"Kansler Angela Merkel har gennem sin talsmand sagt, at nu skal forhandlingerne op i gear, så »de kan afsluttes hurtigst muligt«.

Hvordan harmonerer det med, at der også skal være tid til en offentlig debat? Eller i det mindste en debat i EU-parlamentet af det færdige forslag?

Eller det er måske slet ikke meningen, at der skal være en sådan debat?

Torben Selch, Philip B. Johnsen, Anne Eriksen, Anders Jensen, peter fonnesbech, Morten Lindhard, Lars Jørgensen, John Andersen, Steffen Gliese, June Beltoft, Tue Romanow og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

’Usandsynligt at TTIP-aftalen når i mål i år’

I år!!!

Overskriften kan sagtens forkortes til "Usandsynligt at TTIP-aftalen når i mål"

TTIP slipper aldrig gennem de 28 landes Parlamenter eller US Congress for den sags skyld.

Det må blive senere generationer, der gennemfører TTIP.

John Andersen

Jo Anne Marie Krogsbøll, det er skam meningen at der skal være en offentlig debat, men først efter at det hele er vedtaget og underskrevet. Derfor hemmelighedskræmmeriet.

Ib Christensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

John Andersen:
Ja, det ser sådan ud. Politikerne må elske politikerlede - jo mere, jo bedre, ser de ud til at mene.

Steffen Gliese

Anne-Marie Krogsbøll, der opereres med noget, der hedder vælgerlede: politikernes (fejl)opfattelse af, at befolkningen aldrig kan gøres tilfreds.

Anne Eriksen, Anders Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Anne-Marie Krogsbøll

Vi får masser af debat i tiden mellem underskrift & ratificering.

TTIP bliver efter al sandsynlighed aldrig færdigforhandlet, endsige underskrevet og ratificeret; men det ville være en god ting, hvis embedsmændene kunne få strikket et færdigt forslag sammen, så debatten kan foregå på et oplyst grundlag.

Greenpeace har gjort en prisværdig indsats ved at offentliggøre dokumenter fra forhandlingerne; men vi skal huske på, at det er parternes positioner, vi får præsenteret - ikke kompromisforslagene.

Anne-Marie Krogsbøll

Torben Lindegaard:
"Greenpeace har gjort en prisværdig indsats ved at offentliggøre dokumenter fra forhandlingerne; men vi skal huske på, at det er parternes positioner, vi får præsenteret - ikke kompromisforslagene."

Dejligt, at der er noget, vi kan være enige om :-)

Men mine indvendinger baserer sig på, at jeg ikke får indtryk af, at de toneangivende politikere faktisk sætter tid af til en oplyst offentlig debat - de vil bare have TTIP mast igennem uden debat, for mig at se.

Poul Anker Sørensen, Anne Eriksen, peter fonnesbech og John Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Anne-Marie Krogsbøll

Har du læst de position papers EU Kommissionen har offentliggjort?

http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230

Disse papers er holdt i nogenlunde almene termer, hvilket er en forudsætning for læsbarheden for hvert fald undertegnede. Jeg skal ikke koketere med at have læst dem alle - slet ikke. Men dog nok til, at kunne danne mig et indtryk.

Og der er ikke noget heri, der forskrækker mig.

Anne-Marie Krogsbøll

Tak for link, Torben - det vil jeg kigge på.

Men hvad er det så, der er så hemmeligt, at Greenpeace - og en eller anden whisteblower, tak til ham/hende - har følt sig foranlediget til at leake papirerne? "Djævlen ligger i detaljen", er der nogen, der siger.

Peter Sterling

Tilslutningen til TTIP og frihandel er generelt hastigt faldende, i 2016 faldet til 17 procent, mens de erklærede modstandere er 33 procent. Tilslutningen til EU ligger på ca. samme tal, hvilket tydeligt viser, at der praktiskt talt ikke er meget tilbage af demokratiet, hemmelighedskræmeriet er noget de store virksomheder har krævet, ligeledes TTIP.

"Hos EU har man holdt fast i, at forbruger- og miljølovene ikke vil blive påvirket af en kommende TTIP-aftale, og at man fremover fortsat har fuld selvbestemmelse over ens lovgivning".

Tiden er moden til at danmark i grundloven stadfæster fuld selvbestemmelse over dansk lovgivning, ethvert samarbejde med andre stater eller unioner må kun være det, et samarbejde, EU, USA, stater eller firmaer må ikke kunne tvinge dansk lovgivning, det er vores land.

Flemming Berger, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Torben:

Jeg ved ikke, hvor meget jeg stoler på CM. Jeg har i hvert fald set en ekspertkommentator på DR2 give en lidt anden udlægning af situationen end CM, som jo bedyrer, at der aldrig vil ske forringelser er i forbrugersikkerhed og den slags.

Det er muligvis kun forslag - men det er jo derfor, det er vigtigt at få fokus på og protestere nu, inden det er for sent. For når først der ligger et færdigforhandlet forslag, kan det blive rigtigt svært at ændre ved. det har vi jo set den ene gang efter den anden.

Politikere betragter typisk færdige forslag som "færdige" - dvs. at det er møgirriterende, hvis nogen blander sig, og vil have rettet i forslagene. Strategien vil typisk være at forsøge at luske forslaget igennem uden om evt. kritikere - se bare debatten mht. retsforbeholdet (ikke for at lægge op til en debat om den sag ;-)). Take it or leave it er holdningen oftest, når først sagen er nået så langt.

I dette tilfælde, TTIP, ville det så ikke være så dårligt, hvis det blev "leave it".

Morten Lindhard

Vi skal selvfølgelig ikke have al USAs giftige lort proppet ned i halsen, med trusler om milliarderstatninger hvis vi vover at forbyde noget af det. Vi skal den anden vej. Der skal høj told på alle varere, der er produceret i lande uden frie fagforeninger og uden ordentlige miljøbeskyttelsesregler.

Mads Berg, Ib Christensen, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Anne-Marie Krogsbøll

Det bliver helt sikkert Take it or Leave it, hvis der ellers nogensinde kommer et forslag til TTIP-aftale på bordet. Som nævnt ser jeg gerne et færdigt forslag; men jeg har ingen tiltro til, at det slipper gennem Det europæiske Råd, EU-Parlamentet og 28 nationale Parlamenter for slet ikke at tale at få forslaget gennem US Congress med præsidenten imod.

Både Trumpf & Hillary plus alle de andre kandidater er imod TTIP.

Anne-Marie Krogsbøll

Torben:
"Det bliver helt sikkert Take it or Leave it, hvis der ellers nogensinde kommer et forslag til TTIP-aftale på bordet."

Så er vi vel dybest set enige om, at det kun kan gå for langsomt med at få debatten i gang, og at det derfor ikke er "prematurt", som nogle politikere mener?

Torben K L Jensen

Kan lande sagsøge firmaer hvis deres investeringer ødelægger natur og livsgrundlag for deres borgere gennem den uafhængige domstol? Altså den anden vej rundt.

Michal Bagger, Philip B. Johnsen, Anne Eriksen, Mihail Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Nu får vi at se om whistleblowerne og jounalister bliver anholdt og retsforfulgt, som Luxembourg-fintens fader, EU-Kommissionens formand Jean-Claude Junckers, mafia venner fik arrangeret i han skatteunddragelse-finte sag i Luxembourg.

Fra link:
Tre whistleblowere risikerer hårde fængselsstraffe trods omfattende ros for skattelækage.
Retssag begynder i dag i Luxembourg mod tre mænd, anklaget for at stå bag lækage, som afslørede hemmelige skattefordele til multinationale selskaber.
Link: http://politiken.dk/oekonomi/fokus_oekonomi/Luxembourg_laekage/ECE317539...

Mafia skal ikke forveksles med demokrati!

Tue Romanow, Ib Christensen, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
jens jacob jul christensen

Bare så alle er klar over det- Obama er en af de eneste 'demokrater' der er for ttip( weird huh?) Og Clinton er bare en forlængelse af Obama- de bliver begge styrede af the establishment( som styres af corporations). Clinton var pro ttip indtil hun skiftede mening midt i valgkampen for at vinde stemmer- hun flip flopper på næsten alt. Når hun bliver president vil hun skifte tilbage til at være pro ttip.

Anne Eriksen

Når man tænker over, hvilke personer der gerne ser TTIP og samtidig har øje for, hvordan verdensøkonomien arter sig, så er jeg desværre pessimist med hensyn til slutresultatet (at det ikke bliver til noget!)

Philip B. Johnsen

Torben K L Jensen
Sådan fungere TTIP og ISDS i praksis.
Link: http://youtu.be/M4-mlGRPmkU
Fra link: 19/02/2016 B
"Nevertheless, ISDS is expected to be back on the agenda of negotiators next week after the EU Commission’s DG Trade after Malmstroem had taken it off the agenda 'while the public consultation in the EU was ongoing'."
Link: http://www.ip-watch.org/2016/02/19/ttip-alternative-isds-no-real-alterna...

Klimaforandringerne 'uden filter'.
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Robert Kroll

Tvivler på, at en svensk EU-kommissær vil "sælge ud" på områder som forbrugerbeskyttelse og miljølovgivning - og vi får se, om US ikke har spændt buen alt for meget ?

TTIP kan godt undværes i nogle år endnu, men på langt sigt er det logisk at få skruet noget brugbart sammen - EU og USA er de største "handelsblokke" i verden, så et tæt og ærligt samarbejde uden bureaukratiske benspænd ville være rart.

Anne Eriksen, Torben Lindegaard og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Rune Aa. Hansen

Ja Peter Tagesen. Enig.

Og om rum tid fremlægger opdragsgiverne en "revideret" version som er mere spiselig..... For nu er der jo gået på kompromis blandt parterne, enderne har kunne mødes osv....Og den æder vi, befolkningen, så, for det er jo fredag og vi skal hjem og grille og drikke rødvin med familien...

En omend kæk, dog min spådom.

Jeg håber ikke at den bliver virkelighed.

Troels Larsen

Det er en fin replik... Den om, at aftalen ikke vil få os til at forringe miljø- og forbrugerlovgivningen.

Den er også sand, så længe de kan presse EU til at lade være med at indføre ordentlige regler til at starte med:

http://www.theguardian.com/environment/2015/may/22/eu-dropped-pesticide-...

Og Informations udgave:

https://www.information.dk/udland/2015/06/industrien-bruger-ttip-bremse-...

Jeg forstår ærlig talt stadig ikke helt, hvorfor disse aftaler altid skal laves så vanvittigt omfattende. Lav dog blot et simpelt fundament, der kan være rammerne for fremtidig udvidelse.

Så kan man langsomt ensrette reglerne i fremtiden, sådan at USA bliver løftet op til EU niveau, der hvor borgerne er bedst beskyttet i EU, og omvendt der hvor borgeren er bedst beskyttet i USA.

Og så er det da meget muligt, at diverse virksomheder ikke kan fyre op for kedlerne med det samme og så bare tonse ind på markederne rundt omkring. Til gengæld kan man få gjort arbejdet løbende og fleksibelt - og uden, at for mange folk mener, at deres politiske karriere og arv er bundet fuldstændigt op i projektet.

Start simpelt og byg det op. Det går måske langsomt, men det er da vel bedre end intet? Så har offentligheden måske også en chance for at følge med og byde ind.

@Troels Larsen

Du beskriver en ønskesituation, som den ville se ud i ideelle demokrati, hvor politikernes fokus udelukkende er på borgernes velfærd og sikkerhed.

Desværre lader det til, hensynet til virksomheders velfærd og sikkerhed er i højsædet, da de - udover at have en en uforholdsmæssig stor politisk indflydelse (og det siger ikke så lidt) - også repræsenterer den livsnødvendige, hellige gral for den kapitalistiske model: Mere vækst.

Anne Eriksen, Troels Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar