Læsetid: 6 min.

Vindprojekt i Kenya anerkender kun ét ud af fire stamme-folk

En strid om vindmøller i Kenya, som Vestas er del af, får ny næring. Ifølge ny DanWatch- rapport fik konsortiet bag lavet deres egen vurdering af, hvem der kan regnes for oprindelige folkeslag på stedet. Sagen går til domstolene
Tre lokale grupper af kvægnomader 
 er ikke blevet anerkendt som oprindelige folk ved  det store vindmølleprojekt i Kenya. Og dermed har de ingen kompensation fået. I et stort område skal der bygges og rejses 365 møller. En bevæbnet sikkerhedsvagt i et skur overvåger al trafik til byggeprojektet.

Sven Torfinn

31. maj 2016

Mens Vestas er i fuld gang med at sætte vindturbiner op i det nordlige Kenya, fortsætter en retssag mellem vindprojektets parter og lokale stammefolk. Striden går blandt andet på, om stammefolkene i området er blevet tilstrækkeligt hørt og informeret om projektet, før det gik i gang i 2007.

I en ny rapport fra DanWatch fremgår det bl.a., at konsortiet, Lake Turkana Wind Project (LTWP), kun har anerkendt en ud af fire stammer i Kenya som et oprindeligt folk. Det er på trods af, at alle fire stammer står på den afrikanske menneskerettighedskommissions liste over oprindelige folk i Afrika.

Ifølge Afrika-programkoordinator for IWGIA Marianne Wiben Jensen betyder det, at de tre stammer ikke har de samme rettigheder, som hvis de var anerkendt som oprindeligt folk. Hun forklarer, at hvis man havde identificeret dem som oprindeligt folk, skulle det være klart og veldokumenteret, at de lokale stammer var blevet hørt »på den rigtige måde«. Hertil kommer, at man som oprindeligt folk har en særlig ret til jord og naturressourcer og skal give samtykke, før store udviklingsforetagender kan gå videre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Stjerneklar
Jørn Stjerneklar anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørn Stjerneklar

Tak til Danwatch for rapporten. Jeg har lige læst den igennem. Problemet i Kenya generelt omkring jord, er at de oprindelige folk, 4. verden, eller hvad de nu vil kaldes, altid har været regnet for lort af den til enhver tid herskende klasse. Det være sig koloniherrer fra England eller Kikuyuer fra det centrale højland. Masaierne har i årevis slåsset med de store jordbesiddere, det være sig sorte eller hvide i masailand. Nu er turen kommet til det der regnes for Sibirien i Kenya (det hat absolut intet med temperatur at gøre). Turkana og omegn er et sted man før sendte uduelige embedsmænd hen. Eller politiske fanger, som den nuværende præsidents farmand f.eks.
Turkanaerne har aldrig fået noget der ligner penge eller andre ressourcer til udvikling. Det samme gælder til dels Samburuerne, Rendiller og El Molo. Netop på den baggrund er det trist at se danske midler fra IFU, pensionskasser og Vestas blive involveret i denne sag. For selvfølgelig skal den evige vind der blæser i Turkanaørkenen bruges til at generere energi, enhver der har sovet i en manyatta deroppe ved, at det ikke er vind der mangler, men grundarbejdet burde være lavet i forhold til at indrage den oprindelige befolkning og respektere deres rettigheder. Desværre har de ikke været alene om at fucke lokalbefolkningen op, Vestas og co. I årevis har den massive tilstedeværelse af NGO'er, der har haft et bonanza med at flyve ind i Sydsudan med alverdens nødhjælp, forlængst skabt et klondyke med prostitution, druk og ydmygelse. Det samme har tilstedeværelsen af den store flygtningelejr Kakuma, hvor flygtningene har haft langt, langt bedre vilkår end lokalbefolkningen. Uden at NGO'er og FN i almindelighed har bekymret sig synderligt. Så på en måde er det måske godt, at det er danske interesser der står for skud. Det bryder vi os jo ikke om og plejer at håndtere problemerne anstændigt. At den oprindelige befolkning så i den sidste ende har tabt for længst er en anden historie.