Læsetid: 2 min.

Asien: Indien vil accepteres som atommagt

Indiens premierminister Modi rejser kloden rundt for at opnå støtte til sin ansøgning om optagelse i gruppen af nukleare leverandørlande (NSG). Kina ser skeptisk til. For et stærkt Indien kan rykke magtbalancen i Asien
Indiens premierminister Narendra Modi under en tale til den amerikanske kongres. Modi rejste i sidste uge kloden rundt for at skaffe opbakning til landets optagelse i gruppen af nukleare leverandørlande. På fem dage besøgte han blandt andet Afghanistan, Qatar, Schweiz, USA og Mexico.

Evan Vucci

18. juni 2016

I sidste uge rejste den indiske premierminister Narendra Modi igen kloden rundt. På fem dage besøgte han Afghanistan, Qatar, Schweiz, USA og Mexico. Han charmerede sig frem med sin hang til selfieportrætter, sit smilende gemyt og ønske om at forbedre de bilaterale relationer.

Men det var ikke kun handelsaftaler og udenlandske investeringer, der dominerede dagsordenen.

På besøgene i Schweiz, USA og Mexico søgte Modi at opnå støtte til Indiens ansøgning om optagelse i gruppen af 48 nukleare leverandørlande (Nuclear Suppliers Group – NSG), der regulerer handel med atomteknologi.

Medlemskabet vil legitimere Indien som atommagt og dermed give landet adgang til udveksling af oplysninger om teknologisk udvikling og eksport af atomteknologi, skriver Quartz.

Men Indiens forsøg på at skabe diplomatisk støtte til sin optagelse i NSG huer ikke Kina.

For Indiens optagelse i NSG risikerer at rykke ved magtbalancen mellem Indien og Kinas allierede Pakistan, skriver det nationalistiske kinesiske dagblad Global Times.

Avisen kritiserer USA og Indien for at ignorere den regionale sikkerhed:

»Sydasien står endnu over for den barske virkelighed, at regionen er kørt fast i nuklear konfrontation,« skriver Global Times tirsdag.

Avisen henviser til, at hverken Indien eller Pakistan har underskrevet FN-traktaten om ikkespredning af kernevåben fra 1968, der er en forudsætning for optagelse i NSG.

Indiens ansøgning blev i sidste uge bakket op af USA’s præsident Barack Obama under Modis besøg Washington. Det giver dog ikke i sig selv grønt lys til Indien, da optagelse af nye lande i NSG skal vedtages enstemmigt af gruppens medlemslande. Indiens ansøgning blev ifølge kinesiske statsmedier ikke diskuteret, da NSG-landene samledes til et uofficielt møde i Wien den 9. juni.

En talsmand for det kinesiske udenrigsministerium udtalte søndag, at der er brug for mere diskussion, før der tages endelig stilling til Indiens ønske, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua. Gruppen af nukleare leverandørlande samles formelt i Seoul den 20. juni.

USA’s allierede?

I 2008 indgik Indien og USA en samarbejdsaftale, der tillader amerikanske virksomheder at bygge indiske atomreaktorer, skriver The Washington Post.

Med et befolkningstal på 1,25 milliarder og en hurtigt voksende økonomi er Indien en oplagt strategisk partner for USA i kampen for at skabe en magtbalance i Asien, der falder ud til Washingtons fordel, skriver magasinet The Economist.

Under sit besøg i Washington udtalte Modi til Kongressen den 8. juni, at Indien og USA er »naturlige allierede«, og at han ønsker et tættere samarbejde, skriver The Washington Post. Senere i juni vil de to lande afholde deres årlige militære øvelser tæt på øer, som både Kina og Japan gør territoriale krav på.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu