Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bemba dømt for krigsforbrydelser

Den Internationale Straffedomstol dømmer tidligere vicepræsident i DR Congo til 18 års fængsel for krigsforbrydelser, selv om han ikke har givet direkte ordrer til sin militsstyrkes overgreb i Den Centralafrikanske Republik
Jean-Pierre Bemba blev dømt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, fordi han ikke gjorde noget for at stoppe sin militsstyrkes overgreb på civilbefolkningen.

Michael Kooren

Udland
25. juni 2016

Det lå i kortene, at den velhavende forretningsmand, oprører og politiker Jean-Pierre Bemba en dag skulle være den Demokratiske Republik Congos (DR Congo) præsident – en stilling, han begyndte at forberede sig på i 1990’erne som personlig assistent for livstidsdiktatoren Mobutu Sese Seko.

Men i denne uge blev 53-årige Bemba idømt 18 års fængsel ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begået af hans oprørsstyrke Mouvement de Libération du Congo (MLC) i Den Centralafrikanske Republik (CAR) i 2002-03.

Det er kun tredje gang i domstolens 15 år lange historie, at det lykkes at kende en person skyldig i en krigsforbrydelse eller forbrydelse mod menneskeheden. Alle tre er fra DR Congo. Bemba er den mest prominente, idet han inden sin arrestation i Belgien i 2008 havde været vicepræsident for DR Congo og medlem af parlamentet.

Retssagen mod Bemba varede i otte år. Det var regeringen i CAR, der oprindelig tog initiativ til sagen med den begrundelse, at den ikke havde juridisk ekspertise og heller ikke mulighed for at beskytte vidnerne. Altså en afrikansk stat, der anmodede ICC om støtte, til trods for at domstolen er yderst upopulær i mange afrikanske lande.

Voldtægt som våben

Baggrunden for sagen er følgende: I 2002 anmodede den siddende regering i CAR Bemba om at sende MLC-soldater – der få år forinden havde befriet det nordlige DR Congo fra en Rwanda-støttet hær – til at bistå med nedkæmpelsen af en oprørsstyrke.

Det viste sig, at MLC’s hovedopgave bestod i at tage kontrol med provinsbyer, hvor oprørerne havde søgt tilflugt.

Bembas soldaters modus operandi var simpel, hedder det i dommen fra ICC. De plyndrede så mange civile som muligt, myrdede nogle få mænd og voldtog kvinder, småpiger og enkelte mænd. Voldtægt blev bevidst brugt som et våben i krigsoperationen.

Bemba erklærede sig ikke-skyldig med begrundelsen, at han ikke gav ordre til forbrydelserne og i øvrigt opholdt sig i DR Congos hovedstad Kinshasha under den fem måneder lange operation. Den forklaring blev ikke godtaget af domstolen. Den valgte at benytte det i folkeretten omstridte juridiske begreb ’kommandoansvar’.

I dommen fremhæves det, at Bemba havde fuld kontrol over sine styrker i CAR, han blev orienteret og var vidende om beskyldninger fremsat mod hans styrker for plyndring, voldtægt og mord. Fordi han intet gjorde for at standse forbrydelserne, pådrager han sig det juridiske ansvar.

Det er første gang, ICC anvender dette princip. Det er også første gang, domstolen erklærer nogen skyldig i at bruge voldtægt som et våben. Alle tre dommere er kvinder – fra Brasilien, Japan og Kenya.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her