Nyhed
Læsetid: 4 min.

Donald Trumps partnere i mafiaen

Den republikanske præsidentkandidat har fra begyndelsen af sin karriere som byggematador i New York haft et nært forhold til mafiaklaner og underverdenen, der i sin tid kontrollerede byggeselskaber og fagforeninger. Dette skumle kapitel i hans forretningskarriere er endnu ikke fuld ud belyst
Donald Trump er blevet ejendoms-matador ved at lave forretninger med mafiabosser og har angiveligt mødtes med dem personligt flere gange. Det er ikke så lidt for en præsidentkandidat.

Donald Trump er blevet ejendoms-matador ved at lave forretninger med mafiabosser og har angiveligt mødtes med dem personligt flere gange. Det er ikke så lidt for en præsidentkandidat.

Jae C. Hong

Udland
4. juni 2016

Kort inden partivalget i Iowa i slutningen af januar iscenesatte Donald Trump en af de mest bizarre fundraisinginitiativer nogensinde i amerikansk valgpolitik. I en landsdækkende tv-transmission indbød Trump i en kongreshal i Des Moines sine rige venner og forretningskolleger til at ryste op med nogle store dollarbeløb til fordel for Amerikas krigsveteraner.

Den første donor, han kaldte ind på scenen, var en herre med rødt farvet hår og store mørke solbriller ledsaget af en laber, ung kvinde. Han blev præsenteret som Phil Ruffin, Trumps partner fra spillebyen Las Vegas. Ruffin, 81, lignede på punkt og prikke amerikanske mafiamænd, som de blev skildret i The Godfather eller The Sopranos. Han skrev en check på en mio. dollar.

En anden donor hed J.J. Cafaro. Han kunne desværre ikke være til stede den aften i Des Moines, fortalte hans gode ven, Trump. Cafaro er en forretningsmand fra Cleveland, Ohio. I 2001 blev han dømt skyldig af en forbundsdomstol for at have bestukket et medlem af USA’s kongres.

Listen over Trumps dubiøse bekendtskaber er lang og omfatter mest opsigtsvækkende italiensk-amerikanske mafiosi i New York og Philadelphia samt den russiskfødt gangster Felix Sater.

Byggeselskaber kontrolleret af mafiaklaner i de to storbyer har været direkte involveret i opførelsen af alle de bygninger, Trump ejer eller har ejet i New York og i spillebyen Atlantic City i New Jersey. Byggematadoren har solgt eller udlejet lejligheder i Trump Tower på 5th Avenue og Trump Plaza på New Yorks Upper East Side til kendte mafiamænd. Han har ladet mafiainficerede fagforbund holde ro og orden på sine byggepladser.

Selv praler Trump med at have ydet kampagnebidrag mod vennetjenester fra politikere i New York, en eufemisme for bestikkelse. En af politikerne var formanden for New Yorks byråd, Andrew Stein, der i 1985 fik en ’gave’ på 50.000 dollar af Trump. Stein blev i 2011 idømt en betinget dom på tre år for at have undladt at indberette 1,6 mio. dollar i hvidvaskede penge til skattevæsenet.

Undersøgende journalistik

Kun to amerikanske journalister har konstant været på tæerne i deres dækning af Trumps kontakter til den kriminelle underverden. Det drejer sig om de to ældre freelancere – den ene er David Cay Johnston, modtager af Pulitzer-prisen, den anden Wayne Barrett, der har en fortid på New York-ugemagasinet Village Voice.

»Dengang Trump og hans far gik ind på boligmarkedet i Manhattan, var det svært for bygherrer at undgå en eller anden forbindelse med mafiaklaner. Men far og søn var ikke som andre bygherrer, der prøvede at undslippe mafiaens fangarme. De bød sig frem,« sagde Barrett for nylig i et interview med CNN.com.

Barrett er forfatter til den hidtil bedst researchede bog om Trumps forretningspraksis og etik: Donald Trump: The Deals and the Downfall (1992).

Læs også: To alen af ét stykke: Trump og Berlusconi

David Cay Johnston skrev en bog i 1992 om private forretningsmænds opkøb af den amerikanske spillebranche fra mafiaklaner, der havde domineret industrien siden 1930’erne. Trump var ifølge Johnstons bog den mest prominente forretningsmand til at erhverve ejendom i Atlantic City fra en mafiaklan i den nærliggende by Philadelphia.

Johnston skrev fornylig i et indlæg på Politico.com:

»Med det foreliggende materiale fra undersøgende journalistik, FBI’s undersøgelser og kommissionsrapporter fra New York og Atlantic City tegner der sig følgende billede af Trumps karriere: Gennem flere årtier er det lykkedes ham at begrænse og holde ordensmagtens efterforskning på behørig afstand af sine forbindelser til mafiabosser, medvirkende i organiseret kriminalitet, korrupte fagforeningsledere, bondefangere og sågar en tidligere narkohandler, der en overgang ledede Trumps personlige helikopterservice.«

At Trump hyrede advokaten Roy Cohn i 1974, var det første tegn på hans erkendelse af, at han ikke ville komme særligt langt i New Yorks byggejungle uden at have et mindeligt forhold til mafiaklaner, der dengang udøvede en dominerende indflydelse på cementselskaber, byggefagets fagforeninger og i renovationsindsamling.

Consigliere

Cohn, der døde i 1986, var allerede på det tidspunkt kendt som consigliere (rådgiver og højrehånd, red.) for to mafiabosser – ’Fat Tony’ Salerno Genovese-familien og Paul Castellano fra Gabino-familien. De to bosser ejede et af New Yorks store cementselskaber gennem stråmænd. Det var dette selskab, der var med til at opføre først Trumps Grand Hyatt Hotel på 42nd Street og senere Trump Tower, hvor præsidentkandidaten bor samt luksuslejlighedskomplekset Trump Plaza.

At have lavet forretninger med disse to mafiabosser gennem Cohn og angiveligt at have mødtes med dem personligt flere gange er ikke så lidt for en præsidentkandidat. Castellano blev myrdet i 1985 på en gade i New York af mafiamænd fra en rivaliserende klan, anført af bossen John Gotti. Salerno døde i fængslet i 1992.

Ifølge Barretts bog blev Cohn med tiden Trumps fixer, hvormed menes, at han tog sig af alt det beskidte arbejde og forbindelserne til den politiske verden, inklusive afpresning og bestikkelse. Selv Trumps ægtepagt med tjekkiskfødte Ivana Trump skal have været Cohns kunststykke.

Af Cohn lærte den unge Trump formentlig også en god del om demagogi og at passivisere modstandere: Cohn var i 1950’erne juridisk chefrådgiver for republikanske senator Joseph McCarthy, der stod i spidsen for en kampagne mod kommunisters infiltration af det amerikanske samfund. Tusinder af uskyldige amerikanere mistede deres job i den offentlige sektor. Cohn stod for forhørene af ofrene.

Ingen i amerikansk presse har indtil videre draget en parallel mellem Trumps dubiøse partnere og Joseph Kennedys formodede kontakt med organiseret kriminalitet i 1930’erne. Det aldrig er blevet bevist, at hans to sønner, John og Robert, blev udsat for afpresning, endsige myrdet på bestilling af mafiaen.

Ikke desto mindre er det næppe beroligende for vælgerne at skulle stemme på en præsidentkandidat, hvis forhold til kriminelle grupper endnu ikke er belyst fuldt ud.

»Medierne bør interviewe angrende mafiosi og gennemgå telefonaflytninger og udskrifter af forhør med hovedaktørerne i mafiaklanerne i New York og Atlantic City,« skriver journalisten David Marcus i det konservative tidsskrift The Federalist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Ray Cohn - det er så hårene rejser sig, bare ved navnet.

Peter Sterling

DR sende for nyligt en dokumentar omkring den Italienske mafias finansiering af Berluscony, samt Putins skjulte milliarder. Endvidere har der været flere dokumentarer om diverse andre diktatorers milliard formuer.

Angående den amerikanske fundraisings betydning for valgene i USA, se eller læs Noam Chomsky's Requiem for the American Dream.

Herhjemme kan man bedst sammenligne denne Partners in Chrime med finansverdenens udemokratiske magt over folketinget, samt Saxo banks direkte køb af indflydelse gennem det politiske parti LA.

Carsten Wienholtz, peter fonnesbech, Mihail Larsen, Karsten Aaen, Torben Bruhn Andersen, Olav Bo Hessellund, Anne Eriksen, Torben R. Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

I dag på Huffington Post, kan man på forsiden læse: "Trump goes full racist on judge". Læser man artiklen, som er skrevet af en journalist der præsenterer sig som "asian-american", handler den om at Trump har sagt/insisteret på at dommeren er "mexican", selvom han er født i Indiana i USA af mexikanske forældre.

Det er ikke at gå "full racist" i min bog. Vi er alle mennesker, og vi lever alle på en stenkugle i det ydre rum, kaldet Jorden. Så kan man identificere sig med diverse kulturer, religioner og etniciteter, hvis man har behov for det. F.eks. når journalisten skriver at hun betragter sig selv som asian-american, selvom hun kommer fra Buffalo.

Overskriften skyder langt over indholdet i selve artiklen. Alle os med fin fornemmelse for politisk korrekthed ved godt hvad det er hun mener, men Trumps tilhængere læser artiklen og tænker: "Nåeh, er det ikke andet?". I virkeligheden er det væsentlige i historien, at dommeren har frigivet dokumenter som viser at Trump's "Universitet" var en måde at lokke penge ud af naive mennesker, og havde meget lidt med et universitet at gøre.

Heri ligger der et GIGA problem. Nyheder om den amerikanske valgkamp handler pt 90% om Trump, og artiklerne er små tandløse angreb, som ikke flytter Trumps tilhængere væk fra ham, nærmere tvært imod. De få artikler der er om Hillary, handler mest om at hun sviner Trump til, og meget lidt om hendes egen politik. Sanders bliver mere eller mindre ignoreret, og når han nævnes er det mest et spørgsmål om, hvornår han giver op.

Hvis ikke pressen ændrer taktik, kan vi meget vel ende med Trump som USA's næste præsident. Personligt ser jeg ham som et blend af Hitler og Kim Jong-un, tilsat en sjat Berlusconi. Det må kunne lade sig gøre at råbe hans vælgere op, men man gør det ikke i små dryp. Det gør ham bare stærkere. Hvis man tænker på at halvdelen af alle mennesker er "dummere" end gennemsnittet, er man nødt til at bukke budskabet i neon, hælde benzin over, og sætte ild til det. Gerne ledsaget af store blinkende pile, som peger på bogstaverne.

Carsten Wienholtz, odd bjertnes, Anne Eriksen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Der vil uanset udfaldet af primærvalgene frem til demokraternes konvent den 25 juli fortsat være mulighed for, at Sanders bliver demokraternes præsidentkandidat. Det normale er derfor, at selve valgkampen først starter efter nomineringen. Men hvis Clinton bliver Demokraternes præsidentkandidat, så bliver det formentlig en usædvanlig beskidt valgkamp op til præsidentvalget. Uden politisk indhold og koncentreret om negativkampagner og personangreb.

Clinton gav i torsdags en forsmag på sin kampagne i San Diego, der bedst kan betegnes som ”den brændte jords taktik”. Clinton holdt en tale om udenrigspolitik. Amerikanerne interesserer sig ikke så meget for verden uden for USA, så udenrigspolitik er et dårligt emne for et præsidentvalg, men det er formentlig en større fejl, når Clinton i stedet for at udbrede sin viden om resten af verden fokuserede på, hvor umulig og farlig Trump ville være som præsident.
http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-elections/us-electio...

Oprindeligt var der i USA tre mafiaer skabt af grupper af indvandrere: den irske, den jødiske og den italienske. I dag hører vi kun om den italienske, og det er ikke en rar artikel at læse. Den jødiske har løftet og forandret sig, så den er vanskelig at identificere, men den lever i de højeste lag i samfundet og kunne være blandt Hillarys støtter. Den irske mafia ved jeg intet om, men den er anledningen til, at jeg skriver, for det er vist dokumenteret at Kennedyernes far var en del af den.
Hvor er det dog trist, at det amerikanske system gør, at vælgerne skal vælge mellem pest og kolera.

Carsten Wienholtz og Torben Jørgensen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Torben

Hvis det var traileren til en fiktiv film, ville det være en af dem man ville skrive på "must see" listen. Problemet er bare at vi er statister i "filmen", og at den ikke er særligt fiktiv. Her er det så jeg kommer til at tænke på klippet i filmen "Dr. Strangelove", hvor major Kong forlader en B-52 siddende på en brintbombe med påskriften "Hi There!", mens han råber "Yee-Haw" og . Måske fordi Kong ligner Trump lidt :)

Yee-Haw!

https://youtu.be/snTaSJk0n_Y?t=1m32s

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Frank Hansen

Morten Balling,

Det er ikke korrekt, at halvdelen af alle mennesker er dummere end gennemsnittet. Det kommer ganske an på fordelingen. Derimod er det korrekt, at halvdelen af alle mennesker er dummere end medianen.

Jørgen M. Mollerup, Torben R. Jensen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Forleden holdt Hillary Clinton en tale, som fik selv de medier, der nødigt, om nogen sinde, omtaler hende i positive vendinger, til begejstret at rose både hende og talen. Den var annonceret som en tale om udenrigspolitik men var i lige så høj grad en 'afklædning' af Donald Trump.

Transskription: Hillary Clinton’s Speech on Donald Trump and National Security.

I talen sagde hun bl.a.:

"Donald Trump doesn't know the first thing about Iran or its nuclear program. Ask him. It'll become very clear, very quickly.

There's no risk of people losing their lives if you blow up a golf-course deal.

But it doesn't work like that in world affairs. Just like being interviewed on the same episode of "60 Minutes" as Putin was, is not the same thing as actually dealing with Putin.

So the stakes in global statecraft are infinitely higher and more complex than in the world of luxury hotels. We all know the tools Donald Trump brings to the table - bragging, mocking, composing nasty tweets - I'm willing to bet he's writing a few right now."

(Fremhævelsen min) Og ganske rigtigt, Donald Trump var samtidigt i fuld gang med at tweete, at 'CrookedHillary', som han konsekvent og åh, så intelligent og voksent kalder hende, opfandt løgne om ham. Hvortil Hillary Clinton svarede med en henvisning til The Briefing og dokumentation for, at jo, Trump Literally Said All Those Things!

Når nu medierne – herværende inklusive – ikke vil, må hun/hendes kampagne jo selv gøre det: Afsløre Donald Trump for hvad han virkelig er og står for.

Vibeke Rasmussen

@ Morten Balling (4. juni, 10:17)

Inden du udbreder dig om, hvad der efter din mening bør opfattes som racistisk i USA, skulle du måske først orientere dig lidt bedre om … hvordan amerikanere opfatter det?

Det er ikke at gå "full racist" i min bog", skriver du. Og "Overskriften skyder langt over indholdet i selve artiklen". Det er der så en del amerikanere, der er lodret uenige med dig i. Og de véd vel trods alt bedre?

Som bare en ud af mange skriver eksempelvis Josh Marshall:

"These are all of a piece. The entirety of Trump's campaign has been driven by building white backlash resentment against non-whites - mainly Hispanics and principally Mexican immigrants or their descendants. It's an escalating narrative: they're not us, they're dangerous, they're taking our stuff and pulling us down.

It's that mix of grievance and desire to reclaim what is being taken away, that desire for revenge that has been the centerpiece of Trump's campaign from the outset, far more than any sort of economic arguments or anything else. Racial appeals, dog-whistle and all the rest are certainly not new in American politics. But having a major party presidential candidate running an explicit racist campaign is quite new. Again, the attacks on Judge Curiel is entirely of a piece with everything Trump has shown us since he kicked this campaign off almost exactly a year ago."

Og senest er der dette 'pragt'(!)eksemplar af en racistisk udtalelse: "My African-American"! Men hans tilhængere elsker ham for det. Og har gjort det siden starten af hans kampagne uden megen kritik/modstand fra de etablerede medier, som tværtimod har haft travlt med at promovere ham. En sand win-win situation for begge parter – hvis man som medie er uden integritet. De, medierne, har jo tjent godt på ham. Og han, Trump, har tilsvarende sparet penge … på reklamer.

Hvad derimod Informations interesse har været i at promovere Donald Trump så voldsomt og så positivt, har jeg endnu ikke helt kunnet gennemskue!

Torben R. Jensen

Trump er nærmest en fredsdue i forhold til den slagne republikanske kandidat, Ted Cruz, så det kunne være værre. Det er dog lidt usædvanligt, at Clinton forsøger at afblæse primærvalget ved i stedet ført kampagne mod (og dermed promovere) Trump.

Selv om Clinton skulle have et flertal af (valgte) delegerede efter primærvalget, så risikerer hun at gøre sig selv til en helt umulig kandidat inden demokraternes konvent i Juli og dermed bane vejen for Sanders, der formentlig uden problemer ville kunne slå Trump ved præsidentvalget. Men hvis demokraterne vælger Clinton, som deres præsidentkandidat, så vil de to store partiers stille med de to mest upopulære nogensinde, hvilket giver en god chance for at topartisystemet bliver brudt.

Trump har foreløbig holdt alle mulige politiske standpunkter åbne, men forberedt sine tilhængere på, at han fremover bliver nødt til at skifte til en mere præsidentagtig stil. Det kan derfor meget let ende med en Clinton, der fortsætter en hadekampagne, medens Trump (ligesom DF) skifter stil og foreslår sociale forbedringer, som vælgerne formentlig går mere op i end stuerene udtalelser og udenrigspolitik.

Morten Balling

@Vibeke

Jeg ved godt hvordan amerikanerne opfatter racisme. Jeg ved også at de er lige så lidt enige, som en debat her på siden fornyligt viste at informations læsere er det.

Min overordnede pointe var at man er nødt til at ramme Trump i et sprog og et niveau, som hans vælgere forstår. Ellers er det bare liberals som stødes og dét virker det som om Trump sætter stor pris på i forvejen. Jeg aner simpelthen ikke, hvad der skal til for at sætte Trump i et effektivt dårligt lys. Som han selv sagde kunne han gå ned på gaden og skyde en tilfældig, og hans polls ville bare stige. Der MÅ være et eller andet Trump's vælgere kan forarges over, og han har helt sikkert gjort det engang.

Morten Balling

Slightly OT:

I videoen Torben kl 10:46 linkede til, fra The Independent, er Hillary's første udtalelse (ca. 0:15) oversat til: "My excessive behavior caused such pain to my son, and I deeply apologise". WTF? Påstår de at Chelsea er en mand? :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Subliminal_stimuli

Torben Jørgensen

Der er også den Kinesiske mafia. Nu nok den største!

Søren Wegner

'Ikke desto mindre er det næppe beroligende for vælgerne at skulle stemme på en præsidentkandidat, hvis forhold til kriminelle grupper endnu ikke er belyst fuldt ud.'

Er det Trump eller Clinton, der beskrives?

https://www.youtube.com/watch?v=PV_PLCC6jeI

At lade krigsgale Clinton komme til fadet og forvente fred, svarer til at give Djengis en hest og bede ham om at gå i kamp...

Jørgen M. Mollerup

Var det ikke mafiaen fra Wall Street, der var ved at køre verden i sænk? Støtter den ikke fru Clinton?

Vibeke Rasmussen

"Var det ikke mafiaen fra Wall Street, der var ved at køre verden i sænk?" Støtter den ikke hr. Trump?

Jørgen M. Mollerup

Til Vibeke Rasmussen
Hvis du havde fulgt blot lidt med, ville du vide, at Wall Street ikke støtter Trump. Min bemærkning om Clinton var absolut ikke ment som en støtte til Trump, men Clinton er en vendekåbe af værste slags og til salg for den højestbydende. Valget kommer til at stå mellem pest eller kolora, da Bernie Sanders chancer for nominering ikke er store.

ja, og flere, men ikke blandt den første bølge.

Vibeke Rasmussen

@ Jørgen M. Mollerup

Og hvis du havde sparet lidt på nedladenheden, havde du måske opfattet mit – åbenbart ikke specielt vellykkede – forsøg på at ironisere over dit: 'Men, men, men … Hillary Clinton! – hvor du forsøger at kæde hende sammen med "mafia".

I øvrigt arbejder Donald Trump på sagen … at forbedre sit forhold til Wall Street: How Donald Trump is winning over Wall Street.

Og hans 'finansielle formand' er i den sammenhæng heller ikke noget uinteressant bekendtskab: The Worst of Wall Street: Meet Donald Trump’s Finance Chairman … for dem af os der følger mere end blot 'lidt' med.

Torben R. Jensen

I forlængelse af min tidligere kommentar
https://www.information.dk/comment/1133559#comment-1133559
så ser det ud til, at Trump skifter stil.
Trumps sejrstale den 6. juni var næsten renset for racisme og platte udtalelser, men fokuserede i stedet på arbejdsløshed og genopbygning. John Judis, der er en ældre og formentlig venstreorienteret journalist, har skrevet om transformationen på sin blok.
http://talkingpointsmemo.com/edblog/trump