Læsetid: 1 min.

Europas højrepopulister mærker medvind

Glæden ved Brexit deler de med bl.a. Donald Trump
25. juni 2016

Højrekræfter i mange europæiske lande tror nu på en forstærket bølge af EU-skepsis, som vil kunne føre til flere folkeafstemninger, flere landes udmeldelse og ultimativt til EU’s sammenbrud.

Den britiske Brexit-afstemning har givet medvind til parolen om, at det er muligt at gøre sig fri af EU’s ’totalitære monster’ og genvinde den nationale frihed, selvbestemmelsesret og kontrol med egne grænser.

Det fremgår med al tydelighed af reaktionerne på den britiske afstemning fra en række af de europæiske højreradikale partier.

»Nu er det vores tur,« sagde i går formanden for det hollandske Frihedsparti, Geert Wilders, manden der op til afstemningen har sammenlignet Bruxelles med Moskva i sovjettiden og lanceret udtrykket om det totalitære monster.

»Bye bye, Bruxelles. Holland bliver den næste,« tweetede Wilders, hvis parti ifølge en række meningsmålinger står til at blive det største ved parlamentsvalget i Holland til marts.

I Frankrig kalder Marine Le Pen, formand for Front National, Brexit-resultatet for »en sejr for friheden«.

Det nye tyske højreparti Alternative für Deutschland kalder den 23. juni »en historisk dag«.

»Det er Storbritanniens uafhængighedsdag. Folket blev spurgt og har besluttet sig. EU som politisk union er slået fejl,«siger partiets medlem af Europa-Parlamentet, Beatrix von Storch, til The Guardian.

’Nu venter vi på Swexit’

I Italien er lederen af det højreradikale Liga Nord, Matteo Salvini, ikke mindre euforisk.

»Hurra for frie borgeres mod. Hjerte, hjerne og stolthed slår løgne, trusler og afpresning. Tak UK, nu er det vores tur,« lød hans kommentar på Twitter.

»Nu venter vi på Swexit,« skrev tilsvarende det indvandrerfjendske svenske parti Sverigedemokraterna.

Også fra det østrigske Frihedsparti og fra Dansk Folkeparti kom der i går lykønskninger til den britiske Brexit-kampagne. Og under sit aktuelle besøg i sin skotske golfklub gav den amerikanske republikanske præsidentkandidat Donald Trump sit besyv med:

»De tog deres land tilbage, nøjagtig som vi vil tage Amerika tilbage.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Problemet kaldes "indvandrefjendske politiske bevægelser" men faktisk er der tale om protester mod arbejdskraftens fri bevægelighed. At EU, som elitens projekt giver udstrakt frihed til at handle med arbejdskraft, varer, tjenesteydelser og kapital. "Handle med arbejdskraft - som var det et slavemarked. Gu vil vi ej.

Torben Lindegaard

Arbejdskraftens frie bevægelighed er et af de største EU-goder.

Følelsen af, at man kan tage arbejde overalt i Unionen er uvurderlig.

Robert Ørsted-Jensen, Vibeke Hansen og Gerhard Birk anbefalede denne kommentar

Truslen om at man kan miste sit arbejde, eller en del af sin løn og helbred, til unge nedslidningsvillige migrantarbejdere er uacceptabel, i det land hvor man er borger, og hvor et arbejde og retten til selvforsørgelse burde være en menneskeret.

Torben Lindegaard, det undrer mig ikke at netop du hylder elitens slavemarked, hvor mennesker sidestilles med varer, tjenesteydelser og kapital. Men det undrer mig at du erkende det offentligt.

Steffen Gliese

Arbejdskraftens fri bevægelighed er kun et problem, fordi der ikke er en ret for den enkelte borger til rimelig kompensation ved arbejdsløshed i hjemlandet eller ret til beskæftigelse.
Ville polakkerne sprede sig ud over EU, hvis der var tilstrækkeligt med byggeri i Polen?
Det er grådigheden blandt politikere og erhvervsfolk, der mangler en bremse, så man kan stoppe op ved "tilstrækkeligt". Måske en høj formueskat kunne være en løsning? Progressiv fra €1,5m, endende med reel konfiskation, når vi når €1mia.

"Følelsen af, at man kan tage arbejde overalt i Unionen er uvurderlig."

Ja for den merkantile overklasse, muligvis.. - For den almindelige lønmodtager er det på ingen måde specielt interessant at blive presset på sin løn og i sidste ende de tilgængelige jobmuligheder der nu engang er, for dem hvor arbejde og hobby ikke er det samme. Det er næppe mere interessant, at stable varer på en hylde hos Lidl i tyskland end det er her, og man forstår måske heller ikke engang sproget.

Jordforbindelsen til virkeligheden kalder for de højtflyvende.

Torben Lindegaard

@Jens Kofoed

Hvis jeg nu var lidt mere poet, kunne jeg måske anskueliggøre følelsen.
Men desværre........du må tage til takke med mine ord.

For at tage dit eksempel med Lidl:
Det er en vidunderlig følelse, at kunne opsøge og ernære sig i et fremmed land.
Hvis man er ansat i Lidl, Danmark kan man måske endda søge job i udlandet indenfor koncernen.

Eller man kan som håndværker gå på valsen i en moderne udgave.

Stort set handler det vel om at give udlængslen ben at gå på.

Der må være en eller anden på siden, der kan beskrive den følelse på en poetisk facon - please do.

Jeg tror, og det er såmænd ikke fordi jeg er stor EU-modstander, patriot og nationalist, for det er jeg absolut ikke, at for det jævne menneske er økonomisk og social stabilitet mere uvurderligt end andres drømme på ens vegne. ;-)

En forestilling om at lønmodtagere i bred forstand skulle krydse grænser for at lave det samme eller tilsvarende som i en given virksomhed rundt om hjørnet fra deres bopæl kan tilbyde, er for mig helt fremmed.
Et valg om at tage arbejde i et andet land vil nok finde sit grundlag ud fra helt andre ønsker - f.eks ustyrlig nysgerrighed, lysten til at lære anden kultur/land at kende, kærligheden til et andet menneske eller en større økonomisk gevinst. I værste tilfælde, flugt.
For de fleste jobs der umiddelbart er tilgængelige for den jævne lønmodtager, er denne evt. økonomiske gevinst noget skævt fordelt indenfor EU - som altid i den kapitalistiske stole-leg er der tabere, og at forvente glade og taknemmelige tabere er nok naivt, stor poesi eller ej. Men sådan er vi nok bare forskellige. :-)

Trump skrev således på Twitter:
- Just arrived in Scotland. Place is going wild over the vote. They took their country back, just like we will take America back."

Som det påpeges andetsteds i avisen, havde han ikke lige taget højde for, at skotternes flertal havde stemt ja til at blive.

Eller også aner han ikke, UK består af flere nationer.

Torben Lindegaard

@Jens Kofoed

"Et valg om at tage arbejde i et andet land vil nok finde sit grundlag ud fra helt andre ønsker - f.eks ustyrlig nysgerrighed, lysten til at lære anden kultur/land at kende, kærligheden til et andet menneske eller en større økonomisk gevinst."

Dine forslag til grunde til at søge arbejde i et andet land er vel ret bredt favnende og genkendelige - måske med undtagelse af økonomisk gevinst, hvis vi tager udgangspunkt i en dansk kontekst.
Det skal være tale om ret specielle jobs, hvis en dansker skal kunne tjene mere i resten af EU end i Danmark.

Dine 2 første forslag til begrundelse for at tage arbejde i udlandet - ustyrlig nysgerrighed, lysten til at lære anden kultur/land at kende - er vel ret tæt på en definition af udlængsel.
Men kan kan selvfølgelig søge arbejde udenlands af mange forskellige grunde.

Som nævnt er det for mig en af de væsentligste goder i EU.

Søren S. Andersen

Det allerbedste ved arbejdskraftens frie bevægelighed er, at alle vi, der har et arbejde, der forudsætter, at vi kan skrive og tale korrekt dansk, ikke bliver ramt. Det er kun simple arbejdere, der bliver forarmede, og dem kan det da være lige meget med, ikke?

Når britiske arbejdere beklager sig over, at deres løn- og arbejdsvilkår bliver ødelagt af tilstrømningen af billig arbejdskraft, så er det bare fordi, de har en lav uddannelse og ikke har lyttet til nationaløkonomerne, der har forklaret, at det indre marked er er godt for økonomien. Det skyldes ikke, at de forståeligt nok er utilfredse med, at få deres liv ødelagt for sig selv og deres familier.

Torben Lindegaard

Søren S Andersen

Prøv at gøre en 180-vending.

Følelsen af udlængsel og muligheden for at kunne realisere en drøm at kunne bo i et andet land, går fra fødelandet og ud...........

Angående indvandring: jeg er tilhænger af migrantarbejdere og beskæftigelse på det danske arbejdsmarked; naturligvis til overenskomstmæssige lønninger - ligesom i øvrigt L.O.'s forkvinde.
Jeg kan sagtens forstå, at mennesker fra de øvrige EU-lande har lyst til at tage arbejde i Danmark til en god hyre og ordnede forhold.

Torben Lindegaard, din sammenblanding af navere på valsen og importerede migrantarbejderes løndumping og morakkeri, er i bedste fald pubertær - i værste fald elitær ...

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

Jeg har især een vinkel på EU's frie bevægelighed for arbejdstagere - nemlig fra Danmark til udlandet - det du kalder navere på valsen. Det er en af de største goder ved EU, at vi kan opsøge et andet EU-land og bo og ernære os dér.

Søren S Andersen mødte mig med argumenter 180 grader modsat - derfor gav jeg også min opfattelse af migrantarbejdere til Danmark til kende. Som nævnt forstår jeg godt, at mennesker fra de øvrige EU-lande har lyst til at tage arbejde i Danmark til en god hyre og med ordnede forhold.

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

Du er altså enig i, at det er et væsentligt gode, at vi kan opsøge et andet land og bo og ernære os dér?Eller hva'??

Det var mit ærinde i denne tråd: at gøre et forsøg på at beskrive værdien af den frie udveksling af arbejdskraft set fra en dansk arbejdstagers synsvinkel.
Det har poeter gjort længe før og meget bedre - blankt erkendt.

Min fantasi er, at f. ex. en Mette Rodgers skriver en artikel om om emnet, så vi kunne få sat ord på begrebet udlængsel.

Hvem skal vi så især takke for de frie rejse- og arbejdsmuligheder?
Du skriver, at "det har vi altid kunne" - altså rejse til et andet land og slå os ned og ernære sig - og det er i hvert fald løgn.
Indtil jerntæppet faldt kunne østeuropæerne glemme alt om at rejse til Vesten - som turister eller arbejdstagere - og vi andre kunne da ikke bare slå os ned i øst.
Begreber som opholds- og arbejdstilladelse eksisterer den dag i dag, som de eksisterede i hele Europa inden EU. Vi kan stadigvæk ikke bare rejse til et land udenfor Norden eller EU og tage ophold og arbejde.

Al det ved du selvfølgelig godt - du taler mod bedre vidende - hvilket resulterer i en ævle-bævle diskussion, så jeg stopper i tråden her ........og håber så på Mette Rodgers.

Torben Lindegaard, du skrev: Arbejdskraftens frie bevægelighed er et af de største EU-goder.
Den påstand er grundlag for kapitalisternes undergravning af de nationale arbejdsmarkeder med slavearbejdere.

Du fordrejer så dit tankeløse udsagn til at være et spørgsmål om petitpoltik. Udlængsel er jo for elitens veluddannede, unge eventyrlystne, migrantarbejdere, og pensionister der keder sig. Derudover forsøger du at dække dig ind ved brug af Stalin-kortet, men opnår kun at bevise at du intet ved om østeuropas arbejdsmarked eller uddannelsespolitik der omfattede tusindvis af studerende fra kolonilandene rundt om i verden. Intet nyt fra Vestfronten.