Nyhed
Læsetid: 4 min.

Frihandelsaftale skal ikke godkendes af Folketinget

Midt i EU’s demokratiske krise afviser Kommissionens formand at høre de nationale parlamenter, når frihandelsaftalen mellem EU og Canada skal godkendes. For man risikerer et nej, mener Jean-Claude Juncker. ’Ufattelig tåbelig’ melding, siger den tyske regering
Kommissionsformand Jean-Claude Juncker sagde på et lukket møde tirsdag, at de nationale parlamenter ikke vil blive hørt om handelsaftalen med Canada.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker sagde på et lukket møde tirsdag, at de nationale parlamenter ikke vil blive hørt om handelsaftalen med Canada.

Thierry Monasse

Udland
1. juli 2016

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, kaster nu benzin på bålet i krisen om EU’s demokratiske underskud efter Brexit-afstemningen.

En aktuel udmelding fra kommissionsformanden om EU’s frihandelsforhandlinger kaldes af Tysklands vicekansler, økonomiminister og formand for SPD, Sigmar Gabriel, for »ufattelig tåbelig«, ligesom ledende regeringsrepræsentanter i Østrig og Holland samt medlemmer af Europa-Parlamentet reagerer stærkt.

Det handler om følgende:

Når eller hvis EU-Kommissionen og USA’s regering får færdigforhandlet teksten til den transatlantiske handels- og investeringsaftale TTIP, skal resultatet forelægges alle EU-landes parlamenter, herunder Folketinget, til godkendelse eller forkastelse. Det har EU-Kommissionen for længst stillet i udsigt.

Men den tilsvarende aftale mellem EU og Canada, kaldet CETA, hvis tekst allerede er på plads, vil ikke blive forelagt til godkendelse eller forkastelse i EU-landenes parlamenter. Kun Ministerrådet og EU-Parlamentet får lov at tage stilling.

Den besked fra Jean-Claude Juncker til medlemslandenes regeringsledere faldt bag lukkede døre under EU-topmødet i tirsdags.

Læs også: TTIP-kollision mellem EU og USA på fødevarer

Meldingen kommer på et ekstremt følsomt tidspunkt, hvor der fra alle sider lyder råb om demokratisk reform af EU, større lydhørhed over for EU’s borgere og større indflydelse til de nationale parlamenter.

Teksten til CETA-aftalen – 1.598 sider – blev efter fem års forhandlinger mellem EU-Kommissionen og Canadas regering færdiggjort i 2014.

Aftalen vil, hvis den godkendes politisk, fjerne 99 pct. af de eksisterende toldbarrierer samt på en række områder strømline regler og godkendelsesprocedurer mellem EU og Canada. Aftalen omfatter også det kontroversielle voldgiftstribunal ISDS, hvor virksomheder kan sagsøge landes regeringer uden om de nationale domstole.

CETA ses som en model for de fortsatte forhandlinger mellem EU og USA om TTIP, og i både Canada og Europa har en række civilsamfundsorganisationer længe ført kampagne mod aftalen. Den juridiske granskning af CETA-teksten blev klar i februar i år, og det er EU-Kommissionens hensigt at få den underskrevet af parterne på et europæisk-canadisk topmøde i oktober.

Jean-Claude Junckers melding til regeringslederne handler om, hvilken karakter CETA har.

Hvis det er en såkaldt ’blandet aftale’, der både berører politikområder under EU’s kompetence og områder under medlemslandenes kompetence, så siger reglerne, at ikke blot Ministerrådet og EU-Parlamentet, men også de 27 medlemslandes parlamenter skal godkende den.

Hvis det derimod er en aftale, der kun berører EU-kompetencer, så kan parlamenterne, herunder altså det danske Folketing, holdes udenfor.

På et møde for EU’s udenrigsministre den 13. maj fremførte 18 EU-lande, at de opfatter CETA som en blandet aftale, mens EU’s handelskommissær Cecilia Malmström så den som en ren EU-kompetence-aftale.

Malmström bebudede Kommissionens endelige vurdering af spørgsmålet midt i juni, og det var den, Juncker præsenterede på tirsdagens topmøde.

Ifølge flere tyske medier advarede kommissionsformanden om, at hvis blot et enkelt EU-lands parlament siger nej til CETA og dermed vælter aftalen, så vil det svække EU’s troværdighed på den internationale scene og lamme EU’s handelsinitiativer, herunder spænde ben for aftalen med USA.

»Vil vi overhovedet stadig TTIP? Hvis vi skal holde op med at forhandle, kan Kommissionen udmærket indstille forhandlingerne,« truede Juncker ifølge Süddeutsche Zeitung.

EU-formandens besked var, at CETA’s godkendelse alene er et anliggende for Ministerråd og EU-Parlament.

Hvis det betyder, at den tyske forbundsdag ikke får lov at stemme om CETA, så vil den tyske vicekansler og økonomiminister heller ikke levere Tysklands godkendelse i Ministerrådet. Det sagde Sigmar Gabriel onsdag til Der Tagesspiegel.

»Ufattelig tåbeligt,« sagde Gabriel til avisen om Junckers udmelding.

»Hvis EU-Kommissionen gør sådan med CETA, så er TTIP død.«

Også kansler Angela Merkel og Forbundsdagens formand Norbert Lammert tilkendegav onsdag, at CETA nødvendigvis må behandles i det tyske parlament. Merkel undlod dog at præcisere, om en afstemning i Forbundsdagen skal binde eller blot vejlede den tyske regering.

Læs også: Forbrugerråd til regering: Stop USA’s TTIP-krav

Østrigs forbundskansler Christian Kern advarer også Kommissionen mod at fremture og sætte EU’s troværdighed over styr.

»Hvis man går til CETA på denne måde, er jeg ikke i tvivl om, at man øjeblikkeligt også vil begrave TTIP,« sagde Kern til EUobserver.

Hollands handelsminister Liliane Ploumen har ligeledes i en pressemeddelelse erklæret sig uenig med Juncker.

»Regeringen mener, at en række afsnit i CETA falder inden for medlemsstaternes kompetence. CETA er med andre ord en blandet aftale – det er et udbredt synspunkt blandt handelsministre i Ministerrådet,« skriver Liliane Ploumen.

Også medlemmer af EU-Parlamentet har reageret.

»Hvis man udnytter forvirringen efter Brexit til at få godkendt CETA uden om de nationale parlamenter, så nærer man netop den Europa-skepsis, EU frygter,« sagde det tyske medlem af den Grønne gruppe i Europa-Parlamentet, Sven Giegold. Han opfordrer i en pressemeddelelse til en alliance af parlamenter »imod EU-Kommissionens teknokratiske regeren«.

Medlemmer af det hollandske parlament sendte forleden et brev til EU-Kommissionen, hvori man minder om, at parlamenterne i hele 20 medlemsstater for to år siden i fællesskab klargjorde, at man ser CETA som en blandet aftale, der kræver parlamenternes stillingtagen.

Folketingets rolle

Officielt fremlægger Kommissionen den juridisk tjekkede og til alle EU-sprog oversatte CETA-aftale samt sit forslag til køreplan for godkendelse den 5. juli. Hvis man står fast på at holde de nationale parlamenter ude, så kræver det enstemmighed blandt EU-landene at sætte Kommissionen på plads og ændre proceduren.

Juncker reagerede onsdag på den stærke kritik med et udsagn om, at den fremlagte vurdering er juridisk, og at han ikke har nogen egen interesse i at spænde ben for parlamenterne.

»Det er mig personligt det samme (…) Jeg vil ikke dø på et juridisk spørgsmåls alter,« sagde han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), der er på rejse. Et nyligt svar fra ministeren til Europaudvalget giver det indtryk, at regeringen anser det for uafklaret, om CETA skal ses som en blandet aftale eller ren EU-aftale, og hermed om den skal forelægges Folketinget til godkendelse eller forkastelse.

Om den mulige transatlantiske TTIP-aftale skriver ministeren til gengæld, at »det er den klare forventning både i Rådet og hos Kommissionen, at TTIP bliver en blandet aftale«.

»For Danmarks vedkommende vil det medføre, at Folketinget skal give sit samtykke,« fastslår Kristian Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Liliane Murray

Hold k... hvor det lugter, og det mere af l... end af lagkage!

Sup Aya Laya, Tue Romanow, Anders Jørgensen, Nille Torsen, John Andersen, Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Jørgensen, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Alan Strandbygaard, erik mørk thomsen, Karsten Aaen, Bodil Waldstrøm, peter fonnesbech, Torben Skov, Anne Eriksen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Nu bliver TTIP heldigvis ikke til noget, hvis Donald Trump bliver præsident.

John Andersen, Hans Paulin, Kurt Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

TTIP bliver ikke til noget fordi flere EU lande har meldt veto imod den, deriblandt Frankrig.

Men her er det jo op til det demokratisk valgte EU-parlament at tage stilling og sætte Kommissionen i rette. Ditto med de demokratisk valgte ministre.

Vibeke Hansen, Anders Jørgensen, Alan Strandbygaard, Karsten Aaen og Lars F. Jensen anbefalede denne kommentar

»Hvis man går til CETA på denne måde, er jeg ikke i tvivl om, at man øjeblikkeligt også vil begrave TTIP"

Splendid. By all means; please do carry on, then ! ;-)

Karsten Aaen, John Andersen, Hans Paulin, Kurt Nielsen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Danmarks retsforbehold burde kunne blokere for voldgiftstribunalet, ISDS.

Anders Jørgensen, Johnny Christiansen, erik mørk thomsen, Karsten Aaen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Der er ikke tale om et demokratisk underskud i EU, men at EU forsøger at tilsidesætter demokratiet.

Som dansk demokratitilhænger kan man i fremtiden kun stemme Dansk Folkeparti ...eller selvfølgelig Enhedslisten.

Michael Friis, Sup Aya Laya, Bo Carlsen, Jens Kofoed, Karsten Aaen, Anders Jørgensen, Dan Johannesson, John Andersen, Anne Eriksen, Philip B. Johnsen, Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Bruger 196134, Hans Andersen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Thomas Christensen, Bjarne Andersen, Alan Strandbygaard, erik mørk thomsen, Randi Christiansen, Jan Weis og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Lars Jorgensen

Åbn linket for et kig på EU i redningsbåd, der synker ...

https://www.facebook.com/events/103760813390409/

Flemming Berger, Anders Jørgensen, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Manden har jo ret, hvis vi skal indføre demokratiet i unionen, falder EU.

Danmarks suverænitet skal væk fra EU, ægte nærhedsprincipper indskrives i grundloven, selvstændighedslove over samarbejdslove. Stop TTIP. Kernevelfærdsområder skal ud af EU's udliciteringskløer, omsorg ikke profit. Nationernes suverænitet skal respekteres, grundloven ændres til ikke angrebslove, krigsforbryderne i fængsel, fuldt opgør med krigsårene på samme måde som tyskernes opgør med nazismen.

Indfør VelfærdsReformationen; ingen velstand uden velfærd, ikke uden de 40 % af de fattigste. Uligheden gør hele danmark fattigere, bunden skal iltes for at landet kan gro. Kontanthjælpen tilbage, ingen under. Garanti imod fattigdom, fattigdom er unødvendig i et af verdens rigeste lande. Fuld genopretning af Skat og alle andre socialeinstitutioner. Skattely stoppes. Velfærd før forældrekøb, leasingbiler og andre af virksomhedernes ekstravagante fradrag. I øjeblikket bestemmer Magteliten og finansvæsenet suverænt over Skat som er bevidst bragt i knæ.

Skat på finansverdenen så det kan betale sig at oprette jobs her i landet i stedet for at spekulere i aktier i udlandet. Stands skattestoppet som giver husejerne 50 milliarder om året i kontanthjælp.

Regionerne, sygehusområdet, ikke forsikringsdanmark, som dræner sygehusområdet over skattebiletten. De umenneskelige sager som Information har afsløret, har klargjort at socialsystemet skal filtreres for sociopater. Kommunernes økonomi ud at reformhelvedet. Stop de høje lønomkostninger i toppen, politikerne er der for at tjene folket, ikke den rige elite. Kommunerne må ikke sælge ydelser. Pædagoger og plejepersonale ved bedst hvordan omsorg skal være, væk med topstyringen.

Stop overvågningen af lovlydige borgere. Generelle rettigheder genindføres. Genindfør åbenhed omkring lovgivningen, stop mørkelægningslove. Stop virksomheds lobyisme og forbyd spindoktorer. Maksimumgrænse for hvad politikerne får udbetalt alt ialt, de skal selv betale deres pension, ingen gyldne fodtryk o.l. ingen familierejser m.m.

Ulandsbistanden direkte til de fattigste lande, ikke filtreres igennem virksomheder, uafhængighed fra politikske retninger.

Mads Berg, Sup Aya Laya, Flemming Berger, Dan Johannesson, Janus Agerbo, John Andersen, Ervin Lazar, Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Jacob Jensen, Kim Houmøller, Torben Jørgensen, Liliane Murray, Jørgen Steen Andersen, Tom Andreæ, Fam. Tejsner, Bjarne Andersen, Alan Strandbygaard, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Sören Tolsgaard og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Troels Larsen

Hvis vi ikke godkender CETA så går det ud over EUs troværdighed på den internationale scene, hører man.

Det lyder bekendt...

Se eventuelt nederste link - svar fra FTs præsidium vedrørende Corydon - http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/FIU/bilag/103/index.htm

Det var også noget med en aftale, der bare skulle gennemføres uden for meget kiggen på detaljer...

Flemming Berger, Anders Jørgensen, Sidsel Jespersen, Janus Agerbo, Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Jørgen Steen Andersen, Bjarne Andersen, Alan Strandbygaard, Randi Christiansen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Sören Tolsgaard og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Enig i hvad du skriver peter, men forstå, at det er en dårlig ide at beskatte bolig, og det gælder både lejere og ejere. Boligspekulation derimod bør ikke tillades.

Den miljø-og socioøkonomisk bæredygtige omstilling, som dine forslag til forandring forudsætter, må også foregå indeni hoveder og hjerter på den magt-og finanselite, som du omtaler. Det, må vi så håbe, tro og arbejde på, vil ske, inden verdenssamfundet kuldsejler i den krisernes perfekte storm, nævnte elite synes at tro, de kan ride af med mere af samme udbytterpolitik som hidtil.

Nille Torsen, Per Torbensen, Kurt Nielsen, Liliane Murray, Jørgen Steen Andersen, Bjarne Andersen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Hold op, hvor er jeg dog træt af mennesker, der absolut skal fortælle mig, at de helt præcist ved hvad der er bedst for mig, og nok skal sørge for at sikre det - UDEN at spørge mig.

Jeg er SÅ træt af denne elite, der konstant får lov til at køre derudaf med 200 km i timen - UDEN at spørge mig, om jeg synes det er fedt.

Det allerværste Jean-Claude Juncker kan gøre, er at haste eller presse en sådan aftale igennem - UDEN at spørge mig først.

Jeg svarer ikke for den uro, der opstår, når de nederste samfundsgrupper ser skriften på væggen. Eller rettere føler den på egen krop.
De seneste afstemninger og opinionsundersøgelser viser helt klart, at vi er TRÆTTE af, at de meler deres egen kage - UDEN at spørge os, hvad vi synes er rarest.

Flemming Berger, Anett Desiree Avlastenok, Tue Romanow, Anders Jørgensen, Dan Johannesson, Janus Agerbo, Ervin Lazar, Per Torbensen, Christian Lund, Kurt Nielsen, peter fonnesbech, Anne-Marie Krogsbøll, Kim Houmøller, Thomas Christensen, Liliane Murray, Jørgen Steen Andersen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

"Danmarks retsforbehold burde kunne blokere for voldgiftstribunalet, ISDS."

Jeg er overbevist om, at det var derfor Thorning og Co sammen med kommisionen og ministerrådet aftalte at lade det seneste valg om retsforbeholdet være meget mere vidtgående end nødvendigt for en europolaftale. At en europolaftale stadig er åh så svær, er spil for galleriet. Det er endnu ikke opgivet at bruge europol til at skrabe TTIP+ISDS hjem. Bare vent....

Karsten Aaen, Anders Jørgensen, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Janus Agerbo, Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Johnny Christiansen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

Torben Skov,

Begrundelsen for den brede udformning af "Europol" afstemningen var nok snarere at der ligger en række tilsvarende sager i kø, hvor mellemstatslige aftaler efter planen skal "løftes op" på overstatsligt niveau i EU regi, bla Schengen aftalen

Hvorfor have samme slagsmål en 2-3-5 gange mere når man bare kan lave en tag-selv ordning ?

Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Skov, Johnny Christiansen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar

Alle ved jo, at den i hjemlandet korruptionsmistænkte EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, er usædvanlig arrogant. Men tænk så lige også på, at det er Ministerrådet - altså EU-landenes regeringschefer, der har ansat netop ham.

Desuden kan man i denne sag måske tage det helt roligt, for Ministerrådet, - altså forsat EU-landenes regeringsledere, skal jo godkande denne aftale med Canada.

Anders Jørgensen, Bjarne Andersen, Janus Agerbo, Jørgen Steen Andersen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Hvordan kan det være, at jeg ikke har fået noget at vide om disse handelsaftaler.
Det kan jeg selv svare på.
Det er fordi kapitalister og politikere ikke vil have en demokratisk proces, for der er sikkert adskillige overgreb mod mennesker, dyr, miljø og klima indbygget, og i sin neoliberale grundstruktur er det ikke meningen, at de skal gavne og glæde almindelige mennesker, men kun eliten, som jo er kleptokratiet.

Torben Skov, Anders Jørgensen, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Janus Agerbo, John Andersen, Ervin Lazar, Kurt Nielsen, Liliane Murray og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

EU er under stigende pres

Det er beklageligt, at neoliberalisme og magtarrogante embedmænd og politikere i EU nedbryder, hvad der engang også var fredens projekt for et krigsplaget Europa.

Yderligere medlemsoptagelse denne gang fra området syd for Bosporusstrædet samt handelsaftaler med Canada og USA, hvor firmaer skal have særlige fordele frem for indbyggerne og regeringerne i EU, vil formentlig få revnerne i EU til at blive kløfter.

Anders Jørgensen, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Janus Agerbo, Kurt Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Kurt Loftkjær, med hensyn til EU's som fredens projekt synes jeg det lyder hult, da samtlige betydende lande i EU bomber indædt, eller truer med at bombe, rundt om i Verden. Og i øvrigt tror jeg atombomben, ytringsfrihed og demokrati har haft langt større fredsskabende effekt end handlens EU.

Bo Carlsen, Flemming Berger, Nille Torsen, Janus Agerbo, John Andersen, Ervin Lazar, Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Skov, Liliane Murray og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Når man i denne uge kan læse, at Juncker var 'finansminister' da ordningerne for skattely blev indført i exclusiv aftaler med de enkelte firmaer, så de kunne undgå at betale skat i deres respektive lande, og nøjes med at betale 1% i Luxemburg, og nu det her, så kan man kun spørge sige selv, hvad har manden i klemme her?

Michael Friis, Bo Carlsen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Claus Hornsby, Tue Romanow, Anders Jørgensen, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, Randi Christiansen, Janus Agerbo, John Andersen, Ervin Lazar, Jan Troelsen, Per Torbensen, Kurt Nielsen, Christian Lund, Jan Weis og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Gert Romme, hvor tror du vores regeringsleder vil stå i dette spørgsmål?

Så er de åbenbart begyndt at skændes offentligt i Rest-EU - det er positive tegn ...

Bo Carlsen, Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen, Randi Christiansen, Nille Torsen, John Andersen, Per Torbensen, Kurt Nielsen, Liliane Murray og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Til Bill Atkins

Måske så du ikke, at jeg skrev i datid:

"..... hvad der engang også var fredens projekt for et krigsplaget Europa."

Og det er rigtigt, at en del lande i Europa og herunder beklageligvis småstaten Danmark er krigsførende uden for Europa for at imødekomme især amerikansk udenrigspolitik.

Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen, Randi Christiansen, Kurt Nielsen, Liliane Murray og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Andersen

Her er et link:
http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/

Der er desuden underlinks links til hele teksten - alle 1598 sider - og en lang række andre sider hvor aftalen forsøges forklaret, f. ex:
http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/questions-and-answers/

Dagbladet Børsen har omtalt CETA:
http://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/143891/artikel.html

Men hvorfor ved du ikke noget om CETA?

Svaret må findes et eller andet sted mellem Informations redaktion og dig selv.

Vi må nok også selv opsøge informationerne - og det er nu engang nemmest, hvis emnet er redaktionelt behandlet i avisen.

Jørgen Steen Andersen, Thomas Holm og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Torben Skov, kl 2.47
Det var Lars Løkkes regering, der formulerede spørgsmålet om Europol afstemningen.
Da det op til afstemningen blev kritiseret, at det var hele retsforbeholdet, som kom til afstemning, var det ifølge ham selv, ikke noget, han havde tænkt særligt meget over - og slet ikke noget, som han forventede, ville blive aktuelt.
Det er helt usandsynligt, hvis Lars Løkke og særligt betroede personer ikke har været orienteret om indholdet af frihandelsaftalen med USA, men det var først et par måneder efter folkeafstemningen, at indholdet af frihandelsaftalen og voldgifttribunalet blev lækket.

Karsten Aaen, Anders Jørgensen, Jørgen Steen Andersen, Randi Christiansen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Enig Finn Thøgersen. Og på tag selvbordet ligger også handelsaftalerne.

Claus Hornsby

En ironisk rettidig kommentar fra Junker, på et tidspunkt hvor Tysklad og de fleste af de nordlige lande desperat søger påskud for at igangsætte processen for at afsætte Jean-Claude Juncker, og dermed begynde at reversere Brexit. Fjernelsen af Junker, der er universelt afskyet i Storbritannien, og hvis udnævnelse Storbritannien næsten nedlagde veto imod, er den væsentlige ændring, der begynder at bygge påskudet for en helt ny folkeafstemning.

Anders Jørgensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Demokrati er besværligt. Desværre er alle kendte alternativer utålelige.

Var det ikke nemmere at smide typer som Juncker ud af EU i stedet for, at alle medlemslandende et efter et behøver at melde sig ud?

Bo Carlsen, Anders Jørgensen, Jørgen Steen Andersen, Nille Torsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Claus Hornsby

Det er et andet dilemma for de europæiske ledere i en uge, hvor de forfalsker enhed med Junker om Brexit, men både USA og Canada har bebudet deres vilje til at indgå hurtige frihandelsaftaler med Storbritannien (ligesom Island og Norge også har).

Tyskland har ikke råd til et Storbritannien uden for EU - bestemt ikke et Storbritannien, der på den ene side ikke er bundet af WTO-regler, der ville have beskyttet tysk industri fra svimlende importafgifter, og på den anden side med de afgørende frihandelsaftaler Storbritannien har brug for med USA, Canada, Indien og Norge - men heller ikke, af hensyn til den europæiske enhed, kan de tillade sig Junker som et kompromis, der forhindrer Schulz fra at sætte pind i egerne på sparepolitiken.

Bye bye Junker. Hello til Bremain og mindre sparepolitik.

Kurt Nielsen

Rollen som en forkælet, surmulende lille unge påtager en af verdens mest magtfulde mænd sig med største selvfølgelighed.

For det plejer at virke!!!

John Andersen, Anders Jørgensen, Jørgen Steen Andersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Aftalen er vel forhandlet efter de mandater, som medlemslandenes regeringer (med national parlamentarisk godkendelse) under diverse ministerrådsmøder har givet til EU-Kommissionen.

Så med mindre , der er "snydt på vægten" under forhandlingerne, så skulle aftalen vel være OK ?

Der er vel ikke noget galt i at lade de nationale parlamenter se på aftalen - de nationale parlamenter bør kunne kapere denne opgave , selv om det kræver en del "intellektuelt knofedt" at sætte sig ind i aftalen.

(En serie folkeafstemninger vil nok være upraktsik. De fleste vælgere har fuldtidsarbejde og iøvrigt rigeligt at tage sig til i dagligdagen, så der er simpelthen ikke plads til at rive mange uger ud af kalenderen for at sætte sig ind i aftalen og dens konsekvenser - så det må de folkevalgte påtage sig på vores vegne.)

Sören Tolsgaard

Det er ikke kun NV-europa, som er træt af Juncker, men også Visegrad-gruppen (Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn), som giver udtryk for, at EU må tage større hensyn til de nationale forhold, idet ingen - og måske især ikke østeuropæerne - ønsker en stærkt centraliseret union.

https://mishtalk.com/2016/06/30/four-countries-blame-jean-claude-juncker...

Robert Kroll

Kære Sören Tolsgaard (kl 11.12)

Juncker er vist ret kompetent, men hans synspunkter er ikke altid "smagelige" - og det er vel medlemslandenes ansvar, at har opfører sig , som han gør.

Kommissionen er jo sammensat af de kommissærer, som de respektive medlemslandes folkevalgte regeringer udpeger (- DK udpegede Vestager,).

Og hvis medlemslandene udpeger "integrationistiske" , "centralistisk sindede" kommissærer, så bliver "EU-maskinen" derefter.

Udpeger medlemslandenes folkevalgte regeringer fremover flegmatiske , fornuftsorienterede kommissærer, så bliver linjen en anden og bedre.

Randi Christiansen

Det er svært at tro på, at nogen folkevalgt eu kommissær kan eller vil gøre andet end at underlægge sig 'den nødvendige politik', når de multinationale virksomheder, som synes at eje staterne, trækker det økonomiske trumfkort.

John Andersen, Kurt Nielsen, Anders Jørgensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Wegner

Demokrati, når det er bedst...

En handelsaftale, designet til at øge profitten yderligere for den ene %, så degnen kan blive våd (af blod, sved og tårer), forhandlet på plads bag lukkede døre af embedsfolk, vi ikke kan stemme ud ved næste valg, hvis vi er utilfredse med ordlyden, som vi ikke må kende, fordi vi vi ville sige nej, hvis adspurgt, hvilket ikke kommer til at ske, fordi den øverste embedsmand ('meritter' udeladt) ikke stoler på vores dømmekraft ift. sager, vi ikke må oplyses om, men ser det som nok at lade parlamentet bestemme, selvom de heller ikke må nærlæse aftalens detaljer, før det er for sent at ændre dem.

...eller værst?

Hvor er det rart og trygt, at jeg kan ændre alt dette ved at stemme hvert fjerde år på den samme forandringsparate person som ved sidste valg... :p

Kurt Nielsen, John Andersen, Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen, Torben Skov, Anders Jørgensen, Liliane Murray, Randi Christiansen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Kære Robert Kroll -

Jo, Juncker er utvivlsomt en kompetent frontfigur fra Bilderberg-gruppens inderkreds, og som sådan har han ligesom Margrethe Vestager formået at klatre ufortrødent opad, mens publikum afventede den annoncerede trickle down effekt. Og mens inderkredsen nu fremskynder yderligere centralisering, fastslår medierne med syvtommersøm, hvor dumme og børnehaveagtige alle unionsmodstandere er. Vi er dog stadig nogle, bl.a. et flertal i UK, som ufortrødent melder fra.

"You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time" [Abraham Lincoln]

John Andersen, Kurt Nielsen, Nille Torsen, Flemming Berger, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

@ Robert kroll,

"Juncker er vist ret kompetent", jo sørme jo, især da det galt om at give nationale og multinationale et skattely at gemme deres penge i, og undgå at betale skatter i deres respektive lande, og i stedet kun skulle betale 1% til Luxemburg.

Kurt Nielsen, Nille Torsen, John Andersen, Tue Romanow, Anders Jørgensen, Jørgen Steen Andersen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Torben Lindegaard 8:56
Tak for linksene.
Det er også medieformidlinsinstitutionernes ansvar overfor befolkningen og princippet om oplyst demokrati at sørge for at prioritere nyhedsstoffet, så både Per, Poul og undertegnede får en chance i nyhedsstrømmen.
Jeg har tidligere kommenteret, at det kan ikke nytte at alle nyheder videreformidles, deles og kopieres, som om de har samme serøsitet, lødighed og relevans i en meningsdannende sammenhæng.

Anders Jørgensen

Fantastisk! Nu skal CETA gennemføres så hurtigt som muligt. Fordi det åbenbart er læren af Brexit, at EU var alt alt for demokratisk...

Mht. den international domstols-instans: Under mere eller mindre samme system sagsøger TransCanada lige nu den amerikanske regering for over 100 mia. kr. fordi olierørledningen Keystone XL blev afvist af miljømæssige årsager.

Hurra for Jean-Claude Juncker!
Havde briterne alligevel fat i den lange ende? Man kommer sgu' lidt i tvivl... o_O

John Andersen, Kurt Nielsen, Nille Torsen, Torben Skov, Claus Hornsby, Jørgen Steen Andersen, Randi Christiansen, Liliane Murray og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Claus Hornsby

Junker ikke er kompetent. Langt fra det, og det var hele formålet. En kompetent politiker (og værre, en kompetent socialdemokratisk politiker, ligesom Schultz), ville have været en formidabel modspiller til for Merkels sparepolitik.

For næsten præcis to år siden, advarede Cameron om, at Junker som formand for Europa-Kommissionen ville gøre Brexit et næsten helt ustoppeligt tog. Ingen ville have Junker, men Merkel havde brug for en inkompetent fedralist, og hun troede Cameron bluffede og overdrev.

Cameron havde ret og Merkel, og EU, høster nu hvad Merkel såede.

Kurt Nielsen, Torben Skov, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray og Anders Jørgensen anbefalede denne kommentar

Nu skal man ikke glemme, at underholdningsværdien i EU vil falde katastrofalt uden Juncker.

https://www.youtube.com/watch?v=XPgiI46FCDU

John Andersen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Anders Jørgensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Modbevis, at junker er finansgribbenes mand

Kurt Nielsen, Nille Torsen, Torben Skov, Anders Jørgensen, Jørgen Steen Andersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Umuligt Randi, umuligt.....jeg kan det ikke.

Kurt Nielsen, Nille Torsen, Torben Skov, Anders Jørgensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Guldgåsens æg der blev til en rede fuld af forpjuskede avisænder:

Prolog:
"Det er egentlig en historie i to dele, vi her kommer med; første del kunne gerne være borte, men den giver forkundskaber, og de er nyttige!

Vi opholdt os inde i landet på en herregård, og så traf det sig, at herskabet der, for en dags tid, tog bort. Da kom der fra nærmeste købstad en madame, hun havde sin moppe med og kom for, som hun sagde, at man skulle tage 'aktier' i hendes garveri. Sine papirer havde hun med, og vi rådede hende at slå en konvolut om dem og uden på at skrive gårdejerens adresse: "Generalkrigskommissær, ridder, etcetera."

Hun hørte på os, hun tog pennen, standsede, og bad os om at gentage udskriften, men langsomt. Vi gjorde det, og hun skrev, men midt i "Generalkrigs" blev hun stående, sukkede og sagde: "Jeg er kun et fruentimmer!". Moppen havde hun sat på gulvet, mens hun skrev, og han knurrede, han var jo også taget med for sin fornøjelses og sundheds skyld, og så skal man ikke sættes på gulvet."
-------
Epilog:
"Vi så det ovenfra - og ovenfra set - denne som så mange af vore og andres sorger - ja så kan vi le af dem. - Det er historien, og den, som ikke forstår den, kan tage aktier i enkens garveri.
(H.C. Andersen - 'Hjertesorg')

P.S. har vi strengt taget brug for flere nye kulturkanoner i Danmark, så længe vi har den gamle fra 1864?

Jørgen Steen Andersen

Jeg er kun glad for, at I går så stærkt efter Juncker, for han er virkelig personificeringen ved alt det negative i EU.
Det undrer mig at så fantasiløse, bureaukratiske personer bliver valgt til topstillinger i EU, for hvis det er meningen, at EU skal forestille at løse enorme politisk/ økonomiske problemer er det vel muligt at finde personer, som kan løfte opgaverne.
Der er brug for personligheder som Churchill i EU!
EU kan blive førende i verden, hvis de sætter nogle standarder og universelle principper for bæredygtighed, dyrevelfærd, fødevarer, arbejdsmiljø, minimumsløn, fattigdomsgrænse, produktionsansvar, medbestemmelse, demokrati osv, og så er det slut med at neoliberalistiske produktionsvirksomheder slår takten overfor politikerne.
Vi må have en rating af politikerne, så vi kan se, hvem der er renegater og hvem der evner at tale Roma midt imod.

Kurt Nielsen, Bill Atkins, Anders Jørgensen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Jette Gnudtzmann 14:37
Dine links er jeg specielt glad for, da højreorienterede usandheder og bredspektrerede spredere af alle mulige misinformerende og fordummende propagandistiske udgydelser har jeg siden min barndom fået knopper og allergi af.
Disse journalister er åbenbart sat i verden for i 24 timer i døgnet at skamrose det neoliberale paradis, som de får løn for, og alt muligt pjat og pjank skal markedsføres så vi ikke får en chance for at tænke selv og finde bedre informationskanaler.
Og da jeg ikke lider af storhedsvanvid, så har jeg erfaret, at det er kun heldigt, hvis jeg rider med på en bølge, som går den vej, som jeg vil, men jeg stemmer hver gang, der er valg.

Kurt Nielsen, Bill Atkins, Anders Jørgensen og Jette Gnudtzmann anbefalede denne kommentar
Liliane Murray
Jette Gnudtzmann, Jørgen Steen Andersen og Anders Jørgensen anbefalede denne kommentar

Juncker er nok en af de bedste til at forklare, hvordan det hele er kommet så vidt i Europa.

On the introduction of the euro
"We decide on something, leave it lying around, and wait and see what happens. If no one kicks up a fuss, because most people don't understand what has been decided, we continue step by step until there is no turning back."

Kjeld Jensen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Liliane Murray, Claus Hornsby og Anders Jørgensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen, Anders Jørgensen, Torben R. Jensen, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Foreløbig sidder Rina Ronja da godt nok, der hvor hun sidder nu. Og skulle hun blive afløst af Johanne Schmidt-Nielsen eller en anden af 'pigerne' fra EL's talentpulje, næste gang, der er valg til EU-parlamentet, er skaden vel til at overse.

Sider