Baggrund
Læsetid: 4 min.

Nu gælder det kampen om Fallujahs hjerte

Irak har overtaget kontrollen med størstedelen af Fallujah, men ét er at erobre den sunnimuslimske by fra Islamisk Stat, noget andet er at vinde befolkningens tillid, advarer irakiske eksperter
Udland
20. juni 2016

Islamisk Stat (IS) har mistet sin vigtigste højborg i Irak. I løbet af weekenden har den irakiske hær befriet størstedelen af den strategisk og symbolsk vigtige by Fallujah, blot 64 kilometer fra hovedstaden Bagdad.

Omkring 80 procent af byen er på regeringshænder, herunder alle vigtige regeringsbygninger, rådhuset og byens hospital, melder både lokale og internationale medier.

I mere end ti år har den sunnimuslimske provinsby været centrum for diverse oprør mod centralregeringen i Bagdad, og det store spørgsmål er nu, om Haider al-Abadis regering kan vende den udvikling. For som flere irakiske iagttagere siger til Information: Ét er at erobre byen militært, noget helt andet er at vinde Fallujas hjerte.

Kronjuvelen

For Islamisk Stat har Fallujah været kronjuvelen i det fundamentalistiske rige, som bevægelsen har forsøgt at oprette i Irak og Syrien. Både på grund af byens strategisk vigtige placering langs Iraks vigtigste hovedvej, der forbinder både Basra og Bagdad med Jordan, Libanon og resten af Mellemøsten. Men også på grund af Fallujahs historiske og symbolske betydning.

Zaid al-Ali, irakisk advokat og forfatter til bogen The Struggle for Iraq’s Future, er ikke i tvivl om, at sejren i Fallujah er den hidtil vigtigste.

»Fallujah er et langt større tab for Islamisk Stat end nogen anden by, de har mistet eller står til at miste,« siger han til Information.

Læs også: Humanitær katastrofe truer Fallujahs flygtninge

»Fallujahs symbolske betydning er meget stor, fordi byen har været centrum for modstanden mod den nye samfundsorden, som blev etableret efter Saddam Husseins fald i 2003. Det var også her, modstanden mod den amerikanske besættelse opstod, så det er et meget stort prestigetab for IS.«

En anden af de skarpeste Irak-iagttagere, journalisten Kholoud al-Amiry, er enig.

»Befrielsen af Fallujah er meget vigtig, det har i mere end to år været Islamisk Stats hovedstad i Anbar-provinsen,« siger hun og understreger, at forholdene i byen har været så forfærdelige, at flere af Anbars sunnimuslimske stammer har kæmpet sammen med den irakiske hær om at befri byen.

Inkompetent regering

Netop fordi Fallujah de seneste ti år har været centrum for den sunni-muslimske modstand mod den shia-dominerede regering i Bagdad, er det et stort spørgsmål, om befrielsen af de 150.000 indbyggere og den militære sejr over Islamisk Stat er nok til at vinde hearts and minds i byen.

Zaid al-Ali er bestemt ikke optimist.

»Chancen for at vinde Fallujahs støtte er meget ringe. Ikke så meget på grund af regeringens favorisering af shia-muslimerne, men snarere fordi den irakiske regering er gennemført inkompetent, har meget lidt respekt for lov og orden og ingen gennemsigtighed,« siger han.

Det vil Fallujahs indbyggere komme til at mærke, når de i de kommende uger og måneder vender tilbage og begynder genopbygningen af den sønderbombede by.

»De irakiske sikkerhedsstyrker er dybt korrupte, og det vil få stor betydning for den folkelige opbakning, ikke mindst i Fallujah, hvor befolkningen har været fjendtligt indstillet over for regeringen i Bagdad i mange år,« siger han.

Læs også: Fallujahs civile flygter trods fare

Kholoud al-Amiry tvivler også stærkt på, at den irakiske regering vil blive opfattet som befriere særligt længe, for »irakerne er trætte af regeringens mange falske løfter. Det vil kræve en stor indsats og meget diplomati at overbevise dem om, at regeringen i Bagdad også er deres regering,« siger hun.

Rent sikkerhedsmæssigt venter den irakiske journalist også, at Haider al-Abadis regering får problemer med at holde byen, især i den kommende tid, hvor store dele af de irakiske sikkerhedsstyrker og allierede militser formentlig bliver indsat i befrielsen af den sidste IS-bastion i Irak, millionbyen Mosul.

»Det bliver svært at bevare sikkerheden i Fallujah uden et tæt samarbejde mellem hæren, stammemilitserne og Hashd ash-Shaabi (folkemobiliseringen, red.),« siger Kholoud al-Amiry med henvisning til den koalition af selvstændige shia-militser, som den irakiske regering har oprettet til støtte for den regulære hær.

Hun mener, at regeringen formentlig vil bruge samme model som i andre sunnimuslimske byer, hvor shiitiske enheder bemander de store vejspærringer, men ikke begiver sig ind i selve byen for at undgå at provokere den sunnimuslimske befolkning.

Zaid al-Ali mener dog ikke, at Islamisk Stat kan få fodfæste i byen igen.

»Islamisk Stat kan ikke overleve i Irak, hverken på kort eller mellemlang sigt,« siger han. »Bevægelsen er hårdt presset, både militært og ressourcemæssigt. Og derudover er stemningen blandt irakerne stadig mere fjendtlig over for IS.«

Zaid al-Ali mener derfor, at Fallujahs erobring er begyndelsen til enden på IS i Irak:

»Islamisk Stat vil blive fordrevet fra Irak, men de vil formentlig bevare et helle i Syrien og også fortsætte deres terrorangreb en tid endnu,« siger han.

Abadis ansvar

På længere sigt er der imidlertid overhængende risiko for et nyt sunni-muslimsk oprør, mener de to irakiske iagttagere.

»Regeringen skal virkelig tage sig sammen for at undgå et nyt oprør. Hvis ikke premierminister al-Abadi begynder at lytte til den sunnimuslimske befolkning og løse dens problemer, er det kun et spørgsmål om tid, før det går galt igen,« siger Kholoud al-Amary. »Regeringen skal åbne en dialog med de sunnimuslimske grupper, som er imod systemet, og genoplive forsoningsprocessen, hvis et nyt oprør skal undgås.«

Zaid al-Ali mener også, der er stor risiko for et nyt oprør, men formentlig under et andet banner.

»Den irakiske stat balancerer fortsat på kanten af sammenbrud, og det mindste skub kan føre til alle tænkelige udviklinger, herunder endnu en version af al-Qaeda eller Islamisk Stat. Medmindre den irakiske stat gennemfører gennemgribende reformer, er det desværre et meget sandsynligt scenarie,« siger Zaid al-Ali.

Læs også: Fallujah splitter irakerne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her