Nyhed
Læsetid: 1 min.

Alle gode gange tre for Roundup

Udland
3. juni 2016

På mandag vil EU-Kommissionen for tredje gang søge at opnå et flertal blandt EU-landene for en tilladelse til glyfosat, aktivstoffet i verdens mest anvendte ukrudtsmiddel, Roundup. Denne gang i form af en midlertidig forlængelse af den hidtidige tilladelse – der udløber 30. juni – i ét til halvandet år.

Det meddelte Kommissionen i går på et pressemøde. Forlængelsen skal gælde, indtil EU’s Kemikalieagentur ECHA i anden halvdel af 2017 har afsluttet sin vurdering af sprøjtemidlets farlighed.

Monsanto, producenten af Roundup, har på forhånd holdt møde med EU-Kommissionen og meddelt, at en tidsbegrænset godkendelse »ikke er en acceptabel mulighed for industrien«, mens Greenpeace til gengæld protesterer med henvisning til, at WHO’s eksperter finder glyfosat ’sandsynligvis kræftfremkaldende i mennesker’.

»Om tilladelsen gælder 15, ni eller to år, ændrer ikke noget i virkelighedens verden. Den samme mængde glyfosat vil blive sprøjtet i vore parker, legepladser og private haver og på vore marker, vingårde og æbleplantager,« siger Franziska Achterberg, fødevarepolitisk direktør i Greenpeace.

Det vides ikke på forhånd, om Kommissionen på mandag kan samle det nødvendige kvalificerede flertal blandt EU-landene. Den danske regering har meddelt, at den vil stemme for.

Læs også: Intet EU-flertal for Roundup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Det er direkte utåleligt, at Danmark stemmer for en for en midlertidig forlængelse af den hidtidige tilladelse til produktion og markedsføring af plantegifte med glyfosat.

Håbet er selvfølgelig, at der kan skabes flertal for et forbud mod glyfosat uden om Danmark.
Men det er dog beskæmmende.

Jeg håber stadigvæk på et EU forbud mod minkavl, tyrefægtning, fikserede svin.............

Ja, undskyld, det ødelægger nok humøret blandt de mange EU-hadere her på siderne -
men sådan er det.

Og forbud mod hvalfangst også..........uanset hva' Dælen de Nordatlantiske rigsfællesskabsdeltagere måtte have af indvendinger - lad dem melde sig ud af rigsfællesskabet.