Interview
Læsetid: 4 min.

Humanitær katastrofe truer Fallujahs flygtninge

Mere end 70.000 mennesker er flygtet fra kampene ved Fallujah. Størstedelen opholder sig i primitive lejre uden ly for solen og med forsyninger, der slipper op i løbet af to-tre dage, fortæller Karl Schembri fra den norske hjælpeorganisation NRC
En irakisk regeringssoldat på patrulje i Fallujah, som forleden blev erobret af den irakiske regeringshær efter en næsten fire uger lang offensiv.

En irakisk regeringssoldat på patrulje i Fallujah, som forleden blev erobret af den irakiske regeringshær efter en næsten fire uger lang offensiv.

Associated Press

Udland
20. juni 2016

»De flygter fra den ene humanitære katastrofe til en anden.«

Sådan beskriver Karl Schembri, talsmand for den norske hjælpeorganisation Norwegian Refugee Council (NRC) situationen i flygtningelejrene uden for Fallujah.

De seneste 72 timer er mere 30.000 civile flygtet gennem frontlinjen i et forsøg på at slippe væk fra Islamisk Stat (IS) og flere måneder uden mad, rent vand og lægehjælp, fortæller han.

I et halvt år har Fallujahs op mod 130.000 indbyggere været under belejring af den irakiske hær, der har forsøgt at sulte Islamisk Stat ud af byen.

»Men den virkelighed, der venter flygtningene uden for Fallujah, er næsten lige så slem,« siger Karl Schembri, netop tilbage i Jordan efter et ophold i flygtningelejren Amiriyat al-Fallujah, hvor alle forsyninger er ved at slippe op.

»Situationen er desperat, gravide kvinder, børn og ældre må tilbringe dagen under den brændende sol og nætterne under åben himmel. Vi har ikke flere telte og kun mad og vand til nogle få dage,« siger han og appellerer til det internationale samfund om at komme NRC til hjælp.

I øjeblikket kæmper den norske hjælpeorganisation for at tage sig af de mange flygtninge fra Fallujah. Og endnu flere er i vente. Ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) ventes yderligere 50.000 at ankomme i de kommende dage, i takt med at det bliver muligt at komme ud af den belejrede og sønderskudte by.

Sultet i månedsvis

Forholdene i Fallujah har været forfærdelige under Islamisk Stats to år lange styre i byen, der var en af de første byer, som den fundamentalistiske bevægelse satte sig på i foråret 2014, fortæller Karl Schembri. Især det seneste halve år har civilbefolkningen lidt.

»Mange af dem, der er kommet ud af Fallujah de seneste dage, har sultet i månedsvis, de er udmattede, desperate og syge. Byen har været totalt lukket inde i et halvt år, hvor priserne på alle basale fornødenheder er eksploderet,« fortæller han.

Læs også: Nu gælder det kampen om Fallujahs hjerte

»Folk har sultet, spist dyrefoder og drukket beskidt vand fra Eufrat-floden for at overleve. Derfor er mange af dem, der kommer til lejren, både syge og udmagrede. Derudover er mange blevet tortureret af Islamisk Stat på grund af deres holdninger. Det er et humanitært mareridt, vi er vidne til,« siger den tydeligt berørte talsmand.

»Der er især mange familier, som har lidt. De er flygtet gennem frontlinjen med deres børn, og mange af dem har mistet et eller flere børn under flugten. De er simpelthen druknet i Eufrat-floden under forsøget på at komme ud af byen,« siger Karl Schembri og understreger, at det fortsat er forbundet med stor fare at flygte fra Fallujah.

Tortureret af befrierne

Ifølge tv-stationen al-Jazeerah og menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har irakiske shia-militser, der kæmper side om side med den irakiske hær, arresteret i hundredvis af Fallujah-flygtninge, som de mistænker for at være IS-krigere.

Flere løsladte flygtninge fortæller om tortur og slægtninge, der er forsvundet sporløst efter at være blevet tilbageholdt.

Læs også: Fallujahs civile flygter trods fare

Tre forskellige flygtninge i flygtningelejren Amiriyat al-Fallujah har fortalt tv-stationen al-Jazeerah om de overgreb, de har været udsat for, og fremvist deres skader, som de beskylder Iraks såkaldte Folkelige Mobiliseringsstyrke for at stå bag.

»De slog os med vandrør, de skiftedes til at torturere os. Mine hænder blev bundet på ryggen, og en af militsfolkene satte sig oven på mig. Jeg kunne mærke mine ribben knække. Jeg skreg af smerte, Jeg spyttede blod og bad om vand, men selv det fik jeg ikke,« fortæller en 57-årig mand, der ønsker at være anonym.

Skarp kritik

Karl Schembri kan ikke bekræfte de shiitiske overgreb, men han bekræfter, at mange har brug for lægehjælp, når de når frem til lejren.

»Jeg har hørt om dem, men det er umuligt for os at dokumentere den slags oplysninger,« siger han.

Men også sundhedscentret, der tager sig af sårede og syge i Amiriyat al-Fallujah, er ved at løbe tør før medicin. Den norske talsmand advarer i det hele taget om, at situationen er helt uholdbar og finder det forkasteligt, at det internationale samfund ikke har været klar til at hjælpe den irakiske civilbefolkning bedre, efterhånden som flere landområder bliver befriet fra Islamisk Stat.

Der er 3,4 millioner interne flygtninge i Irak, som har brug for hjælp.

Læs også: Fallujah splitter irakerne

»Indbyggerne i Fallujah har gennemlevet to års mareridt, og nu flygter de til et nyt. Det kan vi ikke være bekendt,« siger han og understreger, at den humanitære krise ikke kan komme som nogen overraskelse for hverken FN eller de lande, der siger, at de er parat til at hjælpe.

»Alle har vidst i månedsvis, at offensiven mod Fallujah var på vej. Alligevel står vi med en humanitær katastrofe,« siger han og appellerer på det kraftigste til Danmark og andre donorlande om at vågne op.

»Indtil videre har vi kun fået løfter, men ingen ekstra forsyninger er nået frem,« siger Karl Schembri.

Udenrigsminister Kristian Jensen har ikke en pose penge klar til flygtningene fra Fallujah, siger hans pressetalsmand Lars Peter Levy. Men Danmark »er klar til at hjælpe, hvis der bliver behov for det«.

»Vi er allerede i tæt dialog med de humanitære organisationer og FN om, hvordan vi bedst kan hjælpe fra dansk side,« skriver Kristian Jensen i et mailsvar. »Det vil bl.a. afhænge af, hvordan krigen udvikler sig både omkring Fallujah, men også bl.a. i Mosul, og hvad det betyder for behovene og mulighederne for humanitær bistand. Vi er klar til at reagere på nye, akutte behov.«

Tilbage i Amiriyat al-Fallujah er behovet ret akut, understreger Karl Schembri. Vandet er nu rationeret til tre liter om dagen pr. person, selv om temperaturen i Anbar-provinsen i øjeblikket når over 50 grader i dagtimerne.

»Trods rationeringen har vi kun vand nok til to eller tre dage mere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her