Læsetid: 4 min.

’Man kan ikke lave udvikling midt i en krigszone’

En af de vigtigste erfaringer fra Afghanistan er, at der er umuligt at gennemføre langsigtet udvikling, samtidig med at man bekæmper en oprørsbevægelse som Taleban, siger seniorforsker Louise Riis Andersen, der har lavet den ene af de tre danske Afghanistan-evalueringer
’Det giver simpelthen ikke mening at forsøge at bekæmpe en oprørsbevægelse, samtidig med at man laver langsigtet udvikling,’ siger Louise Riis Andersen, forfatter til den ene af de tre Afghanistan-rapporter, som blev fremlagt torsdag.

’Det giver simpelthen ikke mening at forsøge at bekæmpe en oprørsbevægelse, samtidig med at man laver langsigtet udvikling,’ siger Louise Riis Andersen, forfatter til den ene af de tre Afghanistan-rapporter, som blev fremlagt torsdag.

Martin Lehmann

10. juni 2016

Det er umuligt at kæmpe mod en oprørsbevægelse og lave udviklingsarbejde på en og samme tid. Det er en af de vigtigste erfaringer, som det internationale samfund har gjort sig i Afghanistan. De to ting skal adskilles, ellers risikerer man, at dem, man gerne vil hjælpe, får kappet hovedet af.

Så enkelt kan det siges, mener Louise Riis Andersen, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier og forfatter til den ene af de tre Afghanistan-rapporter, som offentliggøres i dag. Hun har kigget nærmere på, hvilke erfaringer USA, Storbritannien, Holland, Canada, Tyskland og Norge har gjort sig i Afghanistan. Og de er forbavsende ens.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Jongberg

Jeg er ikke abonnent, jeg vil ikke opgive mit cpr.nr., saa jeg har ikke laest hele artiklen. Men hvis ikke den omtaler "krigsherrene", 'narkobanderne" og deres rolle i hele perioden siden 2001, saa er artiklen ligesaa overfladisk og maaske loegagtig sompolitikerene har vaeret i samme periode.

Taleban er et af de mindre problemer i landet ... omend udpeget som "den store stykke ulv af FN's Sikkerhedsraad i 2001 og af NATO's Generalforsamling samme aar.

Ivan Breinholt Leth

Det kostede så de danske skatteydere ca. 3 mia kr at nå frem til denne indlysende konklusion. Hvem har nogensinde hørt om økonomisk udvikling i et land i krig? Hvor tåbelig har man lov til at være, selvom man er folkevalgt politiker?