Læsetid: 1 min.

Kina går til stålet

Vesten og Kina ligger i åben handelskrig omkring stålbeskatning
25. juni 2016

Ved enhver god krig er det altid omstridt, hvem der egentlig startede. Men i tilfældet med den igangværende stålhandelskrig mellem USA og Kina peger pilen på sidstnævnte.

Kina har været storforbruger af stål (og alle andre råstoffer) siden 1980’erne. Men i takt med at økonomien er gået ned i væksttempo, er efterspørgslen stilnet af. Det er den indenlandske produktion bare ikke.

Kinas stålproduktion har været støt stigende siden 2000, og det har ikke ændret sig efter den økonomiske afmatning.

Resten af verdensproduktionen ligger nogenlunde stabilt. Det har betydet, at al den kinesiske stål er kommet i overskud på markedet, hvilket har presset prisen gevaldigt ned.

Det har fået USA til at sætte en importskat på kinesisk stål. 256 procent for at være mere præcis. Og det var i starten af året. For øjeblikket er der tale om at fordoble den skat.

Og det er ikke kun USA, der er utilfredse med, at kineserne oversvømmer markedet med stål. Europæiske stålarbejdere demonstrerede i starten af april foran EU-Parlamentet i Bruxelles, mens politikerne indenfor diskuterede muligheden for at følge amerikanernes eksempel.

Ifølge The Guardian var det bl.a. briterne, der blokerede for, at en importskat kunne blive implementeret på EU-plan.

Zombie-virksomheder

Som svar på amerikansk skat og europæisk snak er kineserne selv gået foran og har indført en skat på en bestemt type af særlig fin stål, der produceres i EU. Dog kun på 46 procent.

Normal markedslogik ville tilsige, at kineserne ikke kan forsætte med at producere stål til priser under eller omkring produktionsomkostningen. Men flere af de største stålproducenter er statssubsidierede og kan leve videre på regeringens støtte.

De levende-døde kinesiske virksomheder, der også eksisterer uden for stålindustrien, bliver kaldet for zombie-virksomheder.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Virksomheder der lever videre på regeringens støtte kaldes Zombie-virksomheder. Hvori adskiller disse virksomheder sig fra banker, der lever videre på regeringens støtte i form af hjælpepakker?