Læsetid: 6 min.

Målet er ikke Det Hvide Hus – Sanders satser på at ændre sit parti indefra

Trods et forventet nederlag til Hillary Clinton agter den progressive senator at bruge sit netværk og sine tilhængere til at få valgt flere venstreorienterede politikere til et politisk embede – og det fra lokalt plan og helt op til USA’s kongres. Det endelige mål er et opgør med partitoppens midtsøgende linje
Den progressive kandidat Bernie Sanders kan ikke slå Clinton. Men hans mål er heller ikke præsidentembedet, men derimod grundlæggende at få ændret den politiske kultur – og skabt en platform for venstreorienterede blandt Demokraterne

Den progressive kandidat Bernie Sanders kan ikke slå Clinton. Men hans mål er heller ikke præsidentembedet, men derimod grundlæggende at få ændret den politiske kultur – og skabt en platform for venstreorienterede blandt Demokraterne

Brian van der Brug

7. juni 2016

Den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders’ valgkamp er tæt på at komme til sin afslutning, når Californien, New Jersey og fire andre delstater afholder deres primærvalg i dag.

Men den progressive senator fra delstaten Vermont, der har gjort demokratisk socialisme til et acceptabelt ord i den landspolitiske debat, planlægger ikke at forsvinde fra den politiske scene. Det til trods for, at han med sikkerhed vil tabe dysten med Hillary Clinton om det demokratiske partis nominering.

Indtil videre fastholder Sanders, at han vil fortsætte som præsidentkandidat hele vejen til partikongressen i slutningen af juli, selv om primærvalgene er ovre 15. juni.

»Hvis han vitterlig gør det, vil det med sikkerhed skade Hillary Clintons chance mod Donald Trump. Hun skal have tid inden partikongressen til at rette skytset mod sin republikanske modstander,« siger Dan Payne, der gennem årene har arbejdet som kampagnerådgiver for flere kongreskandidater.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
  • Jan Pedersen
  • erik mørk thomsen
  • HC Grau Nielsen
  • Jørgen Steen Andersen
  • Torben K L Jensen
  • Torben R. Jensen
Flemming Berger, Jan Pedersen, erik mørk thomsen, HC Grau Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Torben K L Jensen og Torben R. Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det skader Hillary, at hun skal fremlægge sit valgprogram, så det er acceptabelt for begge de politiske fløje i USA. Hvor er det synd :-)

Hvis hun kan tabe til Trump, så er det snart lige så amatøragtigt, som hvis Helle kan tabe til den lille svindler. Hvis befolkningen virkelig ønsker en inkompetent kandidat, fordi den professionelle er for usympatisk, så er der brug for bedre kandidater, ikke for mere "fred og ro til valgkampen".

Der er vel trods alt ingen danskere, som mener, Johanne og Pernille skulle lade Helle få ro til sin valgkamp, uforstyrret at saglige indlæg.

Feel the Bern!

Mads Berg, Torben Jørgensen, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Bill Atkins, HC Grau Nielsen, Benny Larsen, Torben K L Jensen, Torben R. Jensen, Janus Agerbo og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

"Trods et forventet nederlag til Hillary Clinton[...]" ;-) ah, lad os nu se. Det kan da være, hun vinder Californien, inden fængslet venter.

Torben R. Jensen

Der er fortsat mulighed for, at topartisystemet bliver brudt, hvis democraterne vælger Clinton på deres konvent den 25-28 juli.
Det lille parti the Green har konvent den 4-7 august, hvorefter valgkampen til præsidentvalget er i gang med fire partier, som alle har mulighed for at vinde posten: Demokraterne, Republikanerne, Liberterians og the Green.
Såfremt de to små partier kan komme igennem på medierne, som seriøse alternativer, og ikke mindst får lov til at deltage i de nationale tv-debatter mellem præsidentkandidaterne, så kan der ske et større vælgerskred til fordel for de to nye partier.

Flemming Berger, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Hvis platugler, Trumpf, bliver United Bluffs nye præsident, så er der virkeligt lagt op til en ny borgerkrig i det krigsliderlige, USA. Det besynderlige er at mange militærfolk allerede har set, at det er ved at ske. Men gør de noget for at stoppe platuglen? Nej, præsidentvalg ovre there har altid været, ret så tragikomisk. Næste gang vælger de sgu nok, en tegneseriefigur F. Eks. Onkel mangepenge fra Anders and serien. Og Putin er ved at grine sin røv i laser over dummernikkerne ovre there.
Katho

Sanders bliver om muligt mere og mere sympatisk - han arbejder for sagen - og kun sagen!

Flemming Berger, Jens Falkenberg, Keld Albrektsen, Torben Jørgensen, Steffen Gliese og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Jeg bryder mig godt nok ikke om Trump - men jeg minder stilfærdigt om, at at mange (især danskere) mente at det var en katastrofe, at USA kunne vælge det mange kaldte en "falleret b-skuespiller", Ronald Reagan, som præsident.

Ikke desto mindre er Ronald Reagan i dag anerkendt som en af de absolut bedste præsidenter, USA har haft.

Den sidste del af valgkampen (altså selve valgkampen, ikke primærvalgene), kontoret og "systemet" viser sig - heldigvis - at have en stærkt disciplinerende virkning på præsidenter/præsidentkandidater.

Steffen Gliese

NEJ, Jens Winther. Ronald Reagan er skyld i den katastrofale kurs, som hele den vestlige verden har været på siden 1980, selvom højrefløjsdemokraten Jimmy Carter nu havde gødet jorden.
Reagan efterlod USA med en enorm gæld, og den blev kun øget under Bush sen. Hvis Clinton har gjort noget godt, er det, at han i det mindste fik nedbragt den enorme arbejdsløshed, Reagan og Bush havde ladet udvikle sig.

Anne Eriksen, Robert Ørsted-Jensen, Mads Berg og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Keld Albrektsen

Der er vel også den indlysende forskel på Reagan og Trump, at Reagan kunne "begå sig", til tider med et lunt glimt i øjet (han var trods alt skuespiller).
Trump fremstår konsekvent som afstumpet, hoven og uforskammet. Læg dertil at han tilsyneladende ikke forstår meget af verden udenfor USA.
Der er ingen tvivl om, at det vil være bedst for resten af verden, og også for USA, hvis Sanders blev præsident - det bekymrer vælgerne sig naturligvis ikke om.

Robert Ørsted-Jensen, Roselille Pedersen, Flemming Berger, Torben R. Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Åh, nu har jeg lige hørt Robert Reich, han er så dejlig levende og direkte - bl.a. i omtalen af de kampe, han måtte føre i Clinton-administrationen, fordi præsidenten netop trak partiet mod højre og gjorde det til Republikanerne light.