Nyhed
Læsetid: 3 min.

Mellemøsten: Rusland presset til våbenhvile

USA er ved at miste tålmodigheden med Rusland og Assad, der fortsætter bombningerne af alt fra civile boligområder til hospitaler
Udland
18. juni 2016

Rusland har overraskende erklæret en ensidig våbenhvile i den syriske storby Aleppo, der har været under belejring og beskydning fra det syriske regime i ugevis. Våbenhvilen, der trådte i kraft ved frokosttid torsdag, blev annonceret umiddelbart efter den amerikanske udenrigsminister John Kerry havde advaret Rusland og Assad-regimet mod at fortsætte bombardementerne af bl.a. syriske oprørsgrupper i strid med tidligere våbenhvileaftaler.

»Vi vil ikke stiltiende se til, mens Assad fortsætter sine offensive angreb på Aleppo og Rusland fortsætter med at støtte denne fremfærd,« sagde Kerry bl.a. ifølge netmediet MiddleEastEye.net. Advarslen fra den amerikanske udenrigsminister, der er kendt for at være en høg over for Assad, faldt på et pressemøde i Oslo, og kort efter meddelte det russiske udenrigsministerium, at en 48 timer lang våbenhvile ville træde i kraft i Aleppo: »Rusland må forstå, at vores tålmodighed ikke er grænseløs. Den er faktisk ret begrænset, med hensyn til om Assad skal holde ansvarlig eller ej.«

»USA vil ikke legitimere en våbenhvile, hvor en af de vigtigste parter forsøger at udnytte situationen og skade hele processen,« sagde John Kerry.

Hvid fosfor

De seneste dage har syriske aktivister og NGO’er rapporteret om omfattende syriske og russiske angreb mod civile mål. Ifølge det Syriske Observatory for Human Rights (SOHR) har ramadanen i Syrien været usædvanlig blodig. I fastemånedens første uge er mindst 224 civile blevet dræbt heriblandt 67 børn og 28 kvinder.

Flere hospitaler er ligeledes blevet bombet, heriblandt Aleppos sidste børneafdeling, civile boligområder er ifølge aktivister blevet bombet med tøndebomber og klyngebomber, i begge tilfælde våben, der er umulige at styre og derfor rammer meget upræcist. Det er forbudt at bombe civile boligområder, hospitaler, skoler osv., men det syriske regime har gennem hele borgerkrigen gjort netop dette for at skræmme lokalbefolkningen fra at støtte diverse oprørsgrupper. I flere tilfælde er Rusland og det syriske regime desuden blevet beskyldt for at bombe med hvid fosfor, en brændende substans, der minder om napalm. Aktivister har i den forbindelse lagt både videoer og billeder op, der angiveligt viser en helikopter kaste hvid fosfor ned, og en anden med et hospital, der brænder, angiveligt pga. et fosforangreb.

Rapporterne kan indtil videre ikke bekræftes, da medier og andre uafhængige observatører ikke har adgang til krigszonen. Hvid fosfor anvendes ofte i krig til at oplyse et område om natten, men må ifølge konventionerne ikke anvendes som offensivt våben.

Substansen klistrer sig ligesom napalm fast til kroppen og fortsætter med at brænde, uanset hvad man gør for at stoppe ilden.

De seneste uger har det syriske regime ifølge FN givet tilladelse til, at der kan leveres nødhjælp til 15 af de 18 belejrede områder, hvor omkring 600.000 civile syrere er fanget, hovedsageligt på grund af regimestyrkernes belejring. I mindst ét tilfælde blev områderne bagefter bombet med tøndebomber, som er regimets foretrukne våben. Darayya uden for Damaskus blev ifølge byens lokalråd ramt af 28 tøndebomber.

Gennem hele den syriske borgerkrig, der menes at have kostet mindst 280.000 mennesker livet, har det været ekstremt svært at få nødhjælp frem til belejrede områder, fordi det syriske regime opfatter hjælpen som bistand til de syriske oprørsgrupper. Ifølge BBC nåede tre fjerdedele af den hjælp, der var behov for, ikke frem i 2015.

I de seneste dage har mere end 50 syriske civilsamfundsgrupper anklaget FN for reelt at støtte regimet ved kun at uddele nødhjælp, hvis regimet giver tilladelse. I en 54 sider lang rapport, Taking Sides, der er forfattet af den oppositionsvenlige Syria Campaign-gruppe, anklages FN for at lade civilbefolkningen i de oprørskontrollerede områder i stikken med det resultatet, at folk dør af mangel på mad og medicin.

Stéphane Dujarric, talsmand for FN’s generalsekretær afviser kritikken og siger, at FN er »nødt til at samarbejde med den syriske regering. Vi har ikke noget valg, vi kan jo ikke skyde os vej gennem vejspærringerne«, siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her