Baggrund
Læsetid: 2 min.

Omar Mateens ekshustru: ’Han var dybt forstyrret og voldelig’

Sitora Yusify, der i fire måneder var gift med terroristen fra Orlando, fortæller om en mand, der led af »alvorlige psykiske problemer«.
Udland
14. juni 2016

Omar Mateens ekshustru siger, at den mand, der stod bag den blodigste massenedskydning i USA’s historie, jævnligt udsatte hende for voldsovergreb, led af psykiske problemer og var »åbenlyst og dybt forstyrret – og traumatiseret«.

Læs også: Islamisk Stat er det foretrukne brand for vrede unge mænd

Sitora Yusifiy nåede at være gift med Mateen i fire måneder i 2009, indtil hendes familie blev tvunget til »bogstaveligt talt at redde mig«, fordi han holdt hende som »gidsel«, fortæller hun i et interview til flere medier, som hun gav søndag i Colorado.

»I begyndelsen var han en normal fyr, der tog sig godt af sin familie, elskede at joke, elskede at have det sjovt,« siger Yusifiy om Mateen, som hun havde mødt på internettet.

»Få måneder inde i vores ægteskab begyndte jeg at lægge mærke til hans ustabilitet. Jeg indså, at han måtte have en bipolar sindslidelse, fordi han pludselig kunne blive gal over det mindste. Det var dér, jeg begyndte at frygte for min egen sikkerhed.«

»Efter et par måneder begyndte han at være voldelig mod mig. Han slog mig meget tit. Og gav mig ikke lov til til at tale med min familie – han holdt mig på afstand af dem, som om jeg var et gidsel,« siger hun.

Hun fortæller videre, at hendes familie måtte komme forbi for at redde hende fra Mateen – »de måtte trække mig ud af hans arme«.

Psykisk ustabil

Den 29-årige, der skød og dræbte 49 mennesker og sårede yderligere 53 på et bøssediskotek i Orlando søndag, beskrives som »meget kort for hovedet«.

»Han kom ofte i slagsmål og skænderi med sine forældre, men fordi jeg var den eneste i hans liv, blev det meste af volden dengang rettet mod mig,« siger Yusifuy.

Mateen havde våbentilladelse, ejede en sølvpistol og »havde haft et misbrugsforhold til steroider«, mindes hun.

Hun så i ham flere tegn på »følelsesmæssig ustabilitet, sygdom ... han var psykisk ustabil og psykisk syg«.

Han »praktiserede og fulgte sin religion – han havde sin tro«, men udviste »ingen tegn« på radikalisering.

Yusifiy fortæller, at hendes eksmand, der var glad for at blive fotograferet iført NYPD-politiskjorter, havde ønsket at være politibetjent, havde venner inden for politiet og havde arbejdet på et forsorgshjem for unge kriminelle for at få erfaring.

Parret blev skilt i 2011. »Jeg har afskar alle forbindelser. Alt blokerede jeg. Og min familie advarede ham om, at hvis han forsøgte at kontakte mig, ville de gå til politiet,« siger hun.

»Jeg har ikke haft kontakt med ham i syv, otte år.«

Yusifiy siger, at det var hendes forældre, der vækkede hende søndag morgen med nyheden om massakren. »Det første, de fortalte mig, var, at min eksmand havde involveret i noget med massenedskydning,« siger hun.

»Jeg blev knust og chokeret – og er uendelig ked af det for de mennesker, der har mistet deres kære, og for de familier, der nu lider.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her