Læsetid: 2 min.

Reaktioner fra Berlin: ’Vi skal rykke tættere sammen’

Den britiske exit skal ikke gøre EU’s statsledere bange for at føre politik, nu skal der findes fælles løsninger, lyder det fra adskillige tyske stemmer, mens højrepopulisterne fryder sig
Den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier har indkaldt sine ministerkolleger fra Frankrig, Italien, Belgien, Holland og Luxemborg til et uformelt møde i Berlin lørdag, hvor landene vil drøfte, hvordan man stiller sig til udmeldelsesforhandlingerne og EU’s umiddelbare problemer

Den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier har indkaldt sine ministerkolleger fra Frankrig, Italien, Belgien, Holland og Luxemborg til et uformelt møde i Berlin lørdag, hvor landene vil drøfte, hvordan man stiller sig til udmeldelsesforhandlingerne og EU’s umiddelbare problemer

Hermann Bredehorst

Udland
24. juni 2016

Det ikke nytter at blive nervøs over, hvilke lande der vil være de næste, der kan finde på ,at stemme om deres medlemskab, siger redaktør Florian Harms fra Der Spiegel i en videoanalyse. 

»Nu skal EU-landene rykke sammen, især omkring sikkerhedspolitikken, asylpolitikken og i kampen mod arbejdsløsheden. På den måde kan der måske endda komme noget lyst ud af denne ellers mørke dag.«

Hos den politiske ordfører for de tyske socialdemokrater, Thomas Oppermann, er der et stille håb for, at den kommende generation, vil føre Storbritanien ind i EU igen: 

»Det er ikke enden for Europa, for det er de unge britere under 25 år, der overvejende har stemt ja, det giver trods alt håb, at de ældre har stemt mod de unge. Men nuvel, det har været en demagogisk kampagne, der især er fokuseret omkring indvandring og det gør det endnu mere presserende, at vi laver solide europæiske løsninger omkring flygtninge og indvandring«, siger socialdemokraten til tv-stationen Phoenix.

På samme tv-kanal siger Wolfgang Wessels, der er politikprofessor fra Köln, at det giver ekstra usikkerhed, fordi den britiske premierminister David Cameron først vælger at gå af til oktober og fordi det først er efterfølgeren, der skal aflevere selve udmeldelsesbrevet til EU.

«Det vil forlænge den periode, hvor vi ikke ved, hvilken forhandlingslinje briterne vil vælge. Det kan vare mere end tre måneder. Jo længere skilsmissen tager, jo mere vil det også belaste Europa med al dens usikkerhed«, siger han til Phoenix. Og uddyber: »Det er også usikkert, hvordan vi nu skaber nogle fælles rammer med briterne. For skal det være den model, som Norge og Schweiz har, eller skal vi stræbe efter en ny model?«

Den tyske formand for Europarlamentet, den tyske socialdemokrat Martin Schultz sagde i Bruxelles:

»Vi er meget kede af situationen. Det er en svær situation for både EU og Storbritanien, men vi skal gensidig respektere hinandens holdninger. Derfor skal os der er tilbage, tale om hvordan vi beskytte det, som vi har opnået inden for EU. Der er ingen tvivl om, at har har en turbulent tid foran os.«

Formanden for den konservative gruppe i Europaparlamentet, tyske Manfred Weber siger, at EU, borgerne og politikerne nu bør tænke sig om, og reflektere over, hvordan EU kan gøres mere demokratisk. Han håber på, at Europaparlamentets stilling bliver styrket. Men understreger også, at Europa ikke kan vente på, at en længere magtkamp internt i det britiske konservative skal afgøre, hvornår forhandlingerne skal komme igang.

»Udmeldelsen skader begge sider, men problemerne er størst for Storbritanien«, siger Manfred Weber. 

Den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier har indkaldt sine ministerkolleger fra Frankrig, Italien, Belgien, Holland og Luxemborg til et uformelt møde i Berlin lørdag, hvor landene vil drøfte, hvordan man stiller sig til udmeldelsesforhandlingerne og EU’s umiddelbare problemer.

Hos det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland, siger viceformand, Alexander Gauland, at han beklager at briterne forlader EU, fordi det efterlader EU uden den britiske stemme. Partiet har udsendt en pressemeddelelse, hvor partiformand Frauke Petry skriver:

»Den britiske EU-udtræden er et signal til politbureauet i Bruxelles, og deres byrokratiske vedhæng. Hvis EU ikke snart forlader den forkerte vej og det semi-socialistiske eksperiment med den dybere integration, vil også andre europæiske folk tage deres friheder tilbage, sådan som briterne har gjort det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ivan Breinholt Leth

"Et stille håb for, at den kommende generation, vil føre Storbritanien ind i EU igen." Er EU nu en fodboldklub? En sæson er man medlem - en anden ikke.

Ivan Breinholt Leth

Thomas Oppermann håber måske på, at det britiske borgerskab ligesom det danske vil fortsætte med at afholde folkeafstemninger lige indtil de brede masser stemmer sådan som borgerskabet gerne vil have det? Det hedder demokrati.

Poul Sørensen

Fedtet skal skæres af EU grisen i forhold til alle tvivlsomme projekter samt de projekter, der reelt set kun vedrører en del af EU og derfor bør flyttes ud af den fælles kasse og overføres til de pågældende lande der selv må tage ansvar. "EU maskinen" skal slankes til mindre end det nødvendige, det er den eneste vej frem også selvom det koster på solidaritet landene imellem.

peter fonnesbech

De vil holde nogle møder, udsende hensigterklæringer, som indeholder de signaler, som er forventelige, de pågældende initaitiver vil se dagens lys efter lang tid og i en lettere udvandede former, og alt vil være ved det gamle.