Læsetid: 3 min.

Taleban scorer millioner på ædelstensminer

Mens krigsherrer i Badakshan-provinsen rivaliserer om at få kontrol over de stedlige ædelstensminer, er Taleban-bevægelsen rykket ind og beregner sig en stadig stigende andel af indtægterne på handel med lasursten og turmalin
Lapis lazuli til salg i Kabul. Omkring halvdelen af provenuet fra bl.a. den blå halvædelsten tilfalder i dag Taleban.

Rahmat Gul

7. juni 2016

Ulovlig udvinding af lasursten, Lapis lazuli – den skinnende blå ædelsten, som engang var så eftertragtet af Egyptens faraoer – har nu gjort det muligt for Taleban at etablere en stærk tilstedeværelse i en afkrog af Afghanistan, der tidligere udmærkede sig ved at være nogenlunde forskånet for krigshandlinger.

Eskalerende kampe mellem lokale krigsherrer om kontrol over de legendariske lasurstenminer i den bjergrige nordøstlige Badakhshan-provins har skabt en ny bastion for Talebans fremmarch, hedder det i en rapport fra Global Witness, en kampagneorganisation, der har til huse i London.

Badakhshan, som grænser op til Tadsjikistan, har i de seneste år lidt under kraftig forværring af sikkerheden – flere af provinsens distrikter siges nu at være overrendt af Taleban-oprørere.

Global Witness konstaterer, at de lokale krigsherrer, der fik kontrol over provinsen under den antisovjetiske ’jihad’ i 1980’erne (og som oprindeligt var Talebans modstandere), har undergravet sikkerheden gennem deres fejder om de miner, hvor der udvindes såvel lasursten som turmalin, en anden ædelsten.

Den deraf følgende konflikt, hvorunder snesevis skal være dræbt, har skabt en åbning for Taleban, der nu hverver nye krigere i en provins, hvis storslåede og naturskønne Wakhan-korridor endnu for et par år siden tiltrak eventyrlystne vestlige turister.

Kuran wa Munjan-distriktet, hvor lasursten-minerne ligger, har oplevet jævnlige kamphandlinger siden 2014, da centralregeringen mistede kontrollen til en lokal milits, der er loyal over for Haji Abdul Malek, en tidligere kommandant i området under borgerkrigen i 1990’erne, der siden 2001 har været den stedlige politichef.

Reelt mistet kontrollen

Maleks lokale rival er Zulmai Mujadidi, en anden tidligere krigsherre, oprindeligt fra den samme Jamiat-e-Islami-fraktion, hvis yngre bror står i spidsen for den lokale minebeskyttelsesstyrke. Mujadidi, der benægter forbindelser til alle ulovlige væbnede grupper, beklædte en position som højtstående efterretningsofficer i den tidligere præsident Hamid Karzais regering fra 2001.

Global Witness fastslår, at centralregeringen i Kabul i dag »reelt har mistet kontrollen over et stort område af en af de tidligere mest sikre provinser i landet«.

Et forsøg fra Kabul i begyndelsen af 2015 på at genoprette centralregeringens kontrol ved at indføre en embargo på minedrift og transport af lasursten fik kun begrænset effekt, siger rapporten. I al fald er strømmen af ædelsten, der handles i den nærliggende Panjshir-dal, ikke aftaget.

Rapportens forfattere fastslår endvidere, at den afghanske stat går glip af stærkt tiltrængte indtægter fra landets enorme mineralressourcer, som omfatter smaragder, rubiner og enorme kobberreserver.

Taleban ’beskatter’ næsten enhver slags økonomisk aktivitet i områder, hvor bevægelsens krigere er til stede. En hovedindkomstkilde er den lukrative opiumdyrkning i Helmand, men også handel med tømmer fra skovene i øst og med marmor fra marmorbruddene i syd skaber indtægter i Talebans kasser.

Scorer halvdelen af provenuet

Taleban har nu også formået at få en stigende andel i handlen med lasursten, skønner Global Witness, hvilket indbefatter de beskyttelsespenge, der udbetales til Taleban af både Malek og Mujadidi.

Rapporten hævder, at minedrift i to områder af Badakhshan indbragte de væbnede grupper indtægter for 20 millioner dollar i 2013. Men hvor Talebans andel samme år kun løb op i en million dollar, steg den i 2014 til fire millioner og udgjorde i 2015 godt halvdelen af provenuet.

»Talebans soldater har etableret sig i en styrkeposition i den nordlige udkant af området med lasursten-miner. De stikker en stor del af indtægterne herfra i egen lomme, og der foreligger en reel fare for, at de kan overtage den fulde kontrol med minerne, hvis de ønsker«, hedder det i rapporten. »I konkurrencen om minerne fremstår de som de sande vindere.«

Lasursten er blevet brugt i smykkefremstilling i årtusinder, og de afghanske sten er fundet i adskillige kunstgenstande verden over, herunder i en dødsmaske af Tutankhamon, den gamle egyptiske farao. Lasursten blev også brugt til at fremstille den ultramarinblå maling, som italienske renæssancekunstnere var så store yndere af.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu