Nyhed
Læsetid: 2 min.

Amnesty: EU’s politik er skadelig

EU’s planer om at øge samarbejdet med den libyske kystvagt er ikke gennemtænkte advarer Amnesty International, der har dokumenteret umenneskelige forhold i de centre, de opsnappede flygtninge bliver udleveret til, tortur, vold, mord, ubegrænsede tilbageholdelser og handel med immigranter
Udland
4. juli 2016

Med udvidelsen af den såkaldte operation Sophia lægger EU op til et øget samarbejde med den libyske kystvagt. Mens EU har vedtaget et program, der skal sende penge til den FN-forhandlede regering, er det også planen, at europæiske skibe skal begynde at arbejde i libyske territorialfarvand, ligesom den skal træne den libyske kystvagt, som allerede støttes af flere europæiske stater.

Men det er et samarbejde, der risikerer at gøre Europa medskyldig i menneskerettighedskrænkelser, advarer Amnesty International, der for nylig udsendte en rapport om forholdene i de detentionscentre, hvor immigranterne tilbageholdes. Den dokumenterede vold, tidsubestemt tilbageholdelse, mord og bestikkelse på baggrund af interviews med immigranter, der har opholdt sig i centrene, samtidig med at immigranter fortalte om sænkninger af både af kystvagten.

Militser og bander

»Meget af hjælpen fra EU til den nye administration i Libyen går til at stoppe den illegale immigration, men realiteten er, at der er meget lidt kontrol med, hvordan den støtte bliver brugt, og hvilke forhold, der er for de immigranter, der bliver tilbageholdt,« siger Mouna Elkhekia, der har været ansvarlig for at indsamle vidnesbyrdene for Amnesty.

»I princippet burde de detentionscentre, hvortil kystvagten afleverer opsnappede flygtninge, være håndteret af det libyske indenrigsministerium, men reelt er de kontrolleret af militser og bander, og forholdene er ganske enkelt umenneskelige med folk, der bliver mishandlet, og tilbageholdt på ubestemt tid, og i sidste ende er nødt til at købe sig ud. Ofte bliver de købt af menneskesmuglere, som de så skylder penge, og på den måde indgår de i et kredsløb, mens der også er historier om mord.«

FN-organisationen UNHCR har reelt heller ikke nogen formel indflydelse hos den nye regering, da den ikke har underskrevet en aftale med FN-organet, og derfor formelt ikke er tvunget til at leve op til en række minimumkrav. Der er menneskeretskrav indskrevet i EU’s aftale med Libyen, men Mouna Elkeikha kritiserer dem for mest at være en formsag.

EU burde ikke samarbejde

»Der er meget lidt reel kontrol og den foregår ikke på noget systematisk plan, som kunne hindre, at centrene ikke blot fremviser en arrangeret virkelighed, hvor både hjælp og f.eks. medicin efterfølgende konfiskeres, som vi har mange udsagn om,« siger hun.

»Det ser fint ud på papiret, men man er også nødt til at gennemføre det i praksis,« siger hun, mens organisationens vicechef for Mellemøsten og Afrika, Magdalena Mughrabi, opfordrer EU til at genoverveje sin støtte: »Europa burde ikke engang tænke på samarbejdsarrangementer med Libyen, hvis de direkte eller indirekte resulterer i chokerende menneskeretskrænkelser. EU har gentagne gange vist sin vilje til at stoppe immigranter og flygtninge i at nå frem til kontinentet for nærmest enhver pris, med menneskerettigheder solidt placeret på bagsædet,« udtaler hun.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rystende læsning. Og endnu mere rystende er det, at det var de vestlige bombardementer af Libyen, der har skabt disse forhold.

Jørgen Steen Andersen og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Steen Sohn

Hvis "Vesten" havde ladet Gaddafi indtage Benghazi i marts 2011 med et efterfølgende forventet blodbad, så havde vi også bebrejdet "Vesten" det.

Gaddafi var Libyens diktator i 42 år.............det er jo forrykt.
Verden blev helt sikkert et bedre sted efter 20 oktober 2011 - Gaddafis dødsdag.

Med disse nødvendig forbehold - du har ret, vi skal blande os helt udenom Mellemøsten.

Sagen er jo @Torben Lindegaard, at bombardementerne smadrede et relativt velfungerende land, hvor sorte afrikanere kunne finde arbejde.
Nu skabte Vesten i stedet et land med flere konkurrerende regeringer og et voksende IS - hvis du synes det er en bedre verden, så er det jo en mening, du har lov at have.

Torben Lindegaard

@Steen Sohn

Jeg tænkte især på, at verden i al almindelighed blev et bedre sted uden en tyran som Gaddafi.

det sammen kan desværre ikke siges om Libyen.

@Torben Lindegaard.
"Vestens" fjernelse af tyranner har tilsyneladende ikke gjort verden sikrere eller bedre. Libyen er ét eksempel, Irak et andet.
Og "vi" fjernede jo ikke tyrannerne, fordi de var tyranner, men fordi de ikke ville underordne sig USA's dominans.

Torben Lindegaard

@Steen Sohn

"Vestens" fjernelse af tyranner har tilsyneladende ikke gjort verden sikrere eller bedre.
Citat Steen Sohn 13:19

Jeg indrømmer, at jeg trods alt tiltror "Vesten", Nicolas Sarkozy, en vis ideel motivation, da de besluttede sig for at bombe i Libyen. Gaddafi havde opmarcheret en panserkolonne ud for Benghazi, og det forestående angreb på byen ville have udløst et blodbad.

Anyway - det ender altid med noget meget værre, så vi skal holde os ude af Mellemøsten.

Men jeg græder godt nok tørre tårer over Gaddafi's død for oprørernes hånd.