Læsetid: 4 min.

Baton Rouge-attentatmands adfærd på nettet afslører hans motiver

Under sit alter ego ’Cosmo Setepenra’ manede den 29-årige tidligere marinesoldat Gavin Long til kamp imod politivold mod sorte på de sociale medier. Søndag dræbte han selv tre politibetjente i Louisiana – men hans onlinehistorik viser også, at han var en mentalt forstyrret ’ensom ulv’
Under pseudonymet ’Cosmo Setepenra’ har attentatmanden fra Baton Rouge raset mod diskrimination af sorte i USA.

Under pseudonymet ’Cosmo Setepenra’ har attentatmanden fra Baton Rouge raset mod diskrimination af sorte i USA.

Polfoto

19. juli 2016

Gavin Long – den tidligere amerikansk marinesoldat, der søndag blev identificeret som gerningsmanden bag et dødbringende skudangreb på politifolk i Baton Rouge – efterlod sig en omfattende historik af indlæg på websider, der protesterer imod det amerikanske politis fremfærd over for afroamerikanere.

Under sit onlinepseudonym ’Cosmo Setepenra’ rasede 29-årige Gavin Long i adskillige indlæg med videoklip, billeder og skriftlige kommentarer imod det, han betragtede som USA’s systematiske uretfærdigheder begået imod sorte.

»Vi bliver nødt til at kæmpe imod,« opfordrer han sit netpublikum i en video, som han uploadede for blot en uge siden.

Gavin Long kalder i videoen også skuddrabene på fem politibetjente i Dallas, Texas, tidligere på måneden for »retfærdighed« og opfordrer sorte mænd til at ofre sig for deres race.

Han kalder endvidere sig selv for life coach og »spirituel rådgiver« og distancerer sig fra kendte borgerretsgrupper, der kæmper mod diskrimination af afroamerikanere.

»Jeg tænker mine egne tanker, jeg træffer mine egne beslutninger – jeg er den, der må lytte til, hvad dommen bliver«, siger han i et andet klip.

Gavin Long blev skudt af politiet i Louisiana på sin 29-årsfødselsdag efter at have dræbt tre betjente og såret yderligere tre i det, politiet har betegnet som »et bagholdsangreb«.

Paranoia

Gavin Longs internethistorik af vidtløftige indlæg indikerer, at angrebet i en eller anden grad var motiveret af de drab, som amerikansk politi har begået mod sorte amerikanere i de senere år og af den heraf resulterende opstandelse.

I et nyligt klip giver han udtryk for afsky over anholdelserne af de demonstranter, der tidligere på måneden demonstrerede i Baton Rouge mod den dødbringende nedskydning af Alton Sterling, en 37-årig sort mand.

Men Gavin Longs onlinehistorik vidner samtidig om en tilsyneladende paranoia og mental ustabilitet. Long beklagede sig sidste år i sine yndlingsnetfora over, at han i længere tid havde været udsat for »bandeovervågning« (gang stalking) – en angiveligt intens form for overvågning og mobning iværksat af myndigheder og private selskaber.

Long hævdede, at han blev overvåget døgnet rundt som en 24 timers-»TI« – targeted individual. Han opfordrede andre i samme situation til at bære kropkameraer som en advarsel til de selskaber, der står bag overvågningen og chikanen, om, at »vi har tænkt os at afsløre, hvad I har gang i og anmelde jeres elendige performance og lege på internettet«.

Den amerikanske flåde bekræfter, at Long blev ’ærefuldt hjemsendt’ med fine militærpapirer i 2010 efter fem års militærtjeneste, herunder et år i Irak. Han nåede rang af sergent.

Gavin Longs angreb i Baton Rouge kom bare lidt over en uge efter politidrabene i Dallas, begået af Micah Johnson, også en veteran, der havde gjort tjeneste i Afghanistan.

I 2011 blev Long skilt fra sin kone, Aireyona Hill. Parret havde ingen børn. Ifølge avisen Kansas City Star giftede de sig i juli 2009. Det fremgår af Longs statusopdateringer, at han havde tilbragte en længere periode i Afrika i 2015, tilsyneladende for at rejse rundt som turist i Etiopien, Uganda, Kenya og Egypten.

I noget der synes at foregribe de spørgsmål, der måtte komme til hans bevæggrunde, udtaler Long i et videoklip, at »hvis der skulle ske noget med mig«, skulle verden vide, at han var ikke var tilknyttet nogen organiserede grupper, trods sit tidligere medlemskab af Nation of Islam og andre.

»Jeg er tilknyttet retfærdighedens ånd,« erklærede han: »Og intet andet.«

Retfærdighed for alle

Forbindelserne mellem Gavin Long og hans alterego, Setepenra, blev afsløret gennem registreringslogs for en række hjemmesider.

En hjemmeside blev tidligere i år registreret af en person ved hjælp af Longs navn og adresse i Kansas City, Missouri. Der blev brugt en e-mailadresse, der også er blevet brugt af Setepenra. Adressen ransages nu af amerikansk politi.

En facebookside under navnet Cosmo Setepenra blev taget ned sent søndag eftermiddag – efter skyderierne i Louisiana. Det var uklart, hvorfor siden er taget ned.

Et af de seneste indlæg fra Cosmo Setepenra lød: »Vold er ikke svaret (det er et svar), men hvornår vil I rejse jer, så I og jeres folk ikke bliver på same måde som de indfødte amerikanere ... ... UDDØDE?«

To billeder lagt ud på siden viser sorte børn, der holder et stykke papir op med inskriptionen: »RETFÆRDIGHED FOR ALLE sorte amerikanere.«

På en twitterside oprettet med Setepenra-profilens identitet skrev Long søndag morgen:

»Bare [fordi] man vågner op hver morgen, betyder det ikke, at man lever. Og bare [fordi] man afkaster sin fysiske krop, betyder det ikke, at man er død.«

Videooptagelser lagt på Setepenras facebookside tidligere på måneden synes at vise Gavin Long i Dallas, Texas, hvor fem politifolk blev dræbt af en bevæbnet mand den 7. juli i forbindelse med en protestdemonstration mod amerikansk politis overdrevne brug af magt over for sorte.

I et videoklip lagt på YouTube 10. juli fortalte Gavin Long, at han var i Dallas. I en ganske usammenhængende tirade sammenligner han kampene mod undertrykkelse af sorte mennesker i dag med indsatsen fra tidligere tiders amerikanske revolutionsskikkelser.

»Men når en afrikaner kæmper imod, er det forkert, ifølge mainstreamtankegangen,« siger han.

»Men vi må kæmpe imod – det er den eneste måde at få tyrannerne til at holde op.«

I en anden video roder Long sig ud i en længere racistisk ladet tirade mod hvide og asiater og beskylder »arabere og indianere« for at udnytte sorte amerikanere for penge.

Ifølge den offentlige registrering af internetdomæner blev hjemmesiden convoswithcosmo.club registreret i april i år i Gavin Longs navn og adresse i Kansas City, sammen med en mobiltelefon og e-mailadresse, der angives at tilhøre Cosmo Setepenra.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu