Læsetid: 1 min.

Brug for klageorgan ved offentlighedslovsbrud

Flere ministerier har over for Berlingske afvist at give centrale oplysninger om blå bloks landbrugspakke. Det er ifølge forskningschef ikke bare et brud på offentlighedsloven, men også i strid med et EU-direktiv, som forpligter regeringer til at sikre offentlig adgang til miljøoplysninger
Udland
15. juli 2016

Offentlighedsloven og miljøoplysningsloven virker kun, hvis reglerne bliver overholdt. Derfor er der hårdt brug for et klagesystem, når medierne bliver nægtet aktindsigt i regeringsdokumenter. Det mener Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»Loven fungerer jo ikke, så længe den ikke bliver fulgt, og dertil kræves et effektivt klagesystem,« siger han.

Flere ministerier har over for Berlingske afvist at give centrale oplysninger om blå bloks landbrugspakke.

Det er ifølge Oluf Jørgensen ikke bare et brud på offentlighedsloven. Det er også i strid med et EU-direktiv, som forpligter regeringer til at sikre offentlig adgang til miljøoplysninger, vurderer forskningschefen.

»Ministerierne har sat sig ud over det internationale krav om offentlig adgang,« siger han og fortsætter:

»I form af miljøoplysningsloven har vi gode regler, men de bliver altså ikke fulgt. Her har vi fem ministerier, der afviser aktindsigt i væsentlige oplysninger. Min konklusion er, at det er afgørende, at vi får et effektivt klagesystem«. I 2013 blev offentlighedsloven indskrænket, hvilket mødte skarp kritik. Kritikerne mente, at man lukkede ned for åbenhed i forvaltningen.

Oluf Jørgensen har i et forskningsprojekt undersøgt de forskellige offentlighedslove i Norden.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her