Nyhed
Læsetid: 1 min.

Erdogan renser ud

Revl og krat i prædikanten Fethullah Gülens medienetværk lukkes pr. dekret
Udland
30. juli 2016

Hvis man skal tro læk fra afhøringerne, har involverede officerer i kupforsøget i Tyrkiet den 15. juli tilstået medlemskab af prædikanten Fethullah Gülens bevægelse, Hizmet. Blandt dem, der har aflagt fuld tilståelse, er den oberstløjtnant, der var adjudant for generalstabschefen, og som har fortalt, at han blev rekrutteret til Gülen-netværket allerede som 14-årig kadet i 1989. Der tegnes et billede af en gennemorganiseret hemmelig organisation, der har infiltreret alle hjørner af samfundslivet og har fået myndighederne til at reagere med grønthøstermetoder.

Læs også: ’Erdogan er vores gudfader’

Tre nyhedsbureauer, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer, 45 aviser, 15 magasiner og 29 forlag med mere eller mindre tilknytning til Gülen-bevægelsens ’parallelle stat’ er nu lukket efter et præsidentielt dekret, der dog skal ratificeres i parlamentet, hvor præsident Recep Tayyip Erdogans AKP-parti har absolut flertal.

Gymnasier lukkes

Anholdelser af mindst 42 journalister, mistænkt for Gülen-sympatier, er på vej, og med Informations kendskab til flere på den sorte liste er de næppe ’gülenister’, men har skrevet for Gülen-medier, bl.a. Tyrkiets største dagblad, Zaman. Erdogan synes imidlertid fast besluttet på at anholde enhver, der så meget som har drukket en kop kaffe i en Gülen-kantine, hvilket har fået menneskeretsorganisationer, sekulære tyrkiske meningsdannere og europæiske regeringer til at indskærpe forpligtelsen til at yde dem en fair rettergang på grundlag af troværdig bevisførelse.

Sideløbende er de militære gymnasier lukket og eleverne i alderen 14-17 år flyttet til statsgymnasier. Desuden ændres ledelsesstrukturen i militærets akademier, ligesom den statslige provinspolitistyrke, gendarmeriet og kystbevogtningen overflyttes til indenrigsministeriet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her