Nyhed
Læsetid: 4 min.

Erdogan står stærkere end aldrig før efter det fejlslagne kupforsøg

Gülen-netværkets økonomiske og organisatoriske base er smadret, oppositionen er lammet og al kritik af præsidenten forstummet af frygt for angiveri
Hvad den aktuelle tumult i Tyrkiet ender med, er for tidligt at sige noget præcist om, f.eks. om Erdogan er kommet tættere på sin ambition om at legitimere sin de facto-ledelse af landet med en forfatningsændring. Men demokratiet i Tyrkiet har mere end trange kår for tiden.

Petros Giannakouris

Udland
26. juli 2016

Ankaras overborgmester, Melih Gökcek, er nok typisk for den gennemsnitlige AKP-politikers intellektuelle spændvidde.

Da han forleden blev spurgt på den tyrkiske CNN-kanal om, hvordan den USA-eksilerede islamiske imam, Fethullah Gülen, der nu kræves udleveret for at at stå bag det fejlslagne militærkup 15. juli, var i stand til at kontrollere »en parallel stat med så mange mennesker« – søndag var i alt 13.165 anholdt – svarede han, at den 75-årige prædikant havde »hypnotiseret og slavebundet« sine tilhængere med (onde) ånder.

I en lokal kontekst er påstanden ikke så absurd, som den lyder – overtro er almindelig i den tyrkiske almue, der udgør AK-Partiets primære vælgerbase, så Gökcek forholdt sig blot til en bredt accepteret logik.

Måske fordi der ikke er endegyldige beviser for, at Fethullah Gülen helt konkret ’slavebandt’ officersjuntaen, der stod bag kupforsøget, og angiveligt havde en plan om at dræbe præsident Recep Tayyip Erdogan.

Læs også: Pøbelvælde til støtte for Erdogan

Ganske vist er generalstabschefen, Hulusi Akar, citeret for, at de kupofficerer, der tog ham som gidsel i Ankaras militære hovedkvarter, tilbød ham en telefonsamtale med den åndelige leder i Pennsylvania.

Det er indtil videre ikke bekræftet, eftersom kupmagerne sidder fængslet med de øvrige anholdte knap 9.000 menige soldater og officerer, heraf 123 generaler. Et antal, der indikerer, at en tredjedel af militæret kan have støttet kupforsøget.

Yderligere var 2.101 dommere og anklagere, 1.485 politibetjente, 52 statslige topembedsmænd i provinserne og små 6.000 civilister ligeledes tilbageholdt søndag, mistænkt for meddelagtighed i anslaget mod den folkevalgte præsident, der medførte 246 dræbte og mere end 2.100 sårede.

Gülens pengestrøm lukket ned

Ifølge et dekret lukkes institutioner, fonde og selskaber, der finansielt har støttet FETÖ (Fetthullah Gülens terrororganisation) én efter én.

Søndag var 35 hospitaler og klinikker, 1.043 private uddannelsesinstitutioner, 1.229 fonde og finansvirksomheder, 19 fagforeninger og 15 fondsdrevne skoler lukket.

Justitsministeren har meddelt, at 800 advokater udnævnes til dommere og 2.200 nyuddannede jurister vil erstatte de fængslede politiofficerer og anklagere.

I første omgang bliver chefen for MIT, efterretningstjenesten, og generalstabschefen, der begge kritiseres for at have sovet i timen, på deres poster.

»Indtil videre, da man ikke skal skifte heste halvvejs ad landevejen,« som Erdogan udtrykte sig.

Erdogan har opfordret sine tilhængere såvel i Tyrkiet som i udlandet til at anmelde kritiske ytringer af hans person og regering på de sociale medier.

Læs også: Kupforsøget giver Erdogan en blankocheck

Hvad der var tilbage af lovlig finansiel og organisatorisk aktivitet med forbindelse til Gülens kultsagtige bevægelse, Hizmet (at tjene, red.), er elimineret – bl.a. er den Hizmet-tilknyttede Bank Asya lukket. Gülen-bevægelsens medier, bl.a. Tyrkiets største dagblad, Zaman, tv-stationer og et nyhedsbureau, blev besat og videreført af myndighederne ved en aktion i marts.

Politisk er oppositionen lammet – en demonstration på Taksim-pladsen i Istanbul søndag, arrangeret af det største oppositionsparti, CHP (sekulære republikanere og socialdemokrater) og vendt mod kupforsøget, forløb fredeligt med deltagelse af AKP-kadrer.

Partiformand Kemal Kilicdaroglus krav om en ’omstrukturering af staten’, således faglighed prioriteres over nepotisme, var ganske vist en underforstået kritik af den systematiske AKP-promovering af Hizmet-akademikere i statens administration, i retsvæsen, politi og – har det så vist sig – i militæret gennem ni år fra 2002 til 2011.

Oppositionen lagt ned

Men kritikken er et slag i luften med tilbagevirkende kraft, idet Kilicdaroglu ikke på noget tidspunkt i sin tale anfægtede bølgen af vilkårlige suspenderinger og anholdelser eller de notoriske krænkelser af Hizmet-kultens private ejendomsret, der har medført at sagesløse medarbejdere i de mistænkte banker, sundhedsinstitutioner og skoler nu står uden arbejde.

Ej heller talte han om torturen og de voldtægter, der ifølge Amnesty International er begået mod anholdte. Derimod har Kilicdaroglu accepteret en invitation til det nye opulente præsidentplads i Ankara, hvor han ellers har svoret på, at han aldrig ville sætte sine ben.

Nu mødes han med Erdogan, premierministeren, Binali Yilderim, og det nationalistisk-fascistoide MHP’s Devlet Bacheli – men ikke den kurdiske parlamentariske leder, Selahattin Baydemit – til en drøftelse af kupforsøgets politiske konsekvenser, herunder mulig genindførelse af dødsstraffen for forræderi mod staten.

Erdogan har lovet sine vælgere at drøfte den sag, men vil med glæde og lettelse give Kilicdaroglu indrømmelser på lige det punkt – ikke af politisk generøsitet, det er ikke Erdogans stil, men fordi det vil virke som en rød klud på de EU-partnere, Tyrkiet alt andet lige har en økonomisk og politisk givtig aftale med om stop for flygtningestrømmen til Europa, og hvis sideeffekt er, at syriske flygtninge nu afvises ved grænsen.

Læs også: Erdogan ofrer civilsamfundet i kampen mod Gülen

Hvad den aktuelle tumult ender med, er for tidligt at sige noget præcist om, for eksempel om Erdogan er kommet tættere på sin ambition om at legitimere sin de facto-ledelse af landet med en forfatningsændring.

Han mangler stadig 13 mandater i Nationalforsamlingen, før han kan sende et forslag til folkeafstemning, men resultatet af det fejlslagne kupforsøg har styrket ham på alle andre parametre – han er sluppet af med en kult, der angiveligt stod bag organiseret undergravning af hans autokratiske styreform og har tæmmet oppositionen, der har været nødt til at slutte op om ham som demokratisk valgt leder.

Det kan betyde, at kritikken af hans udenrigspolitik i forhold til Syrien og – ikke mindst – USA, som han indirekte beskylder for at være i ledtog med kupmagerne, forstummer.

I hvert fald for en tid. Og det er ikke overtro, men realiteter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

En Overborgmester er anset for at kende byen og hvem kommer ind og ud af byen og dvs. turister også. Jeg tror at han siger hvad de andre vil gerne høre, at Islam og især ortodoxe Islam er ikke andet end overtro. Ok I vinder, I finder altid en god forklaring.

Touhami Bennour

En Overborgmester er anset for at kende byen og hvem kommer ind og ud af byen og dvs. turister også. Jeg tror at han siger hvad de andre vil gerne høre, at Islam og især ortodoxe Islam er ikke andet end overtro. Ok I vinder, I finder altid en god forklaring.

Ernst Enevoldsen

Betyder det så at Tyrkiet ikke længere står til at altdominerende EU-medlem ?