Baggrund
Læsetid: 6 min.

’Erdogan er vores gudfader’

Syriske flygtninge frygtede for deres fremtid under kupforsøget mod Erdogan. Flygtningenes tilstedeværelse i landet er til politisk debat, og et forslag fra Erdogan om at give dem tyrkisk statsborgerskab har ført til øget modstand i befolkningen
Et syrisk flygtningebarn står uden for et tomt forretningslokale, som hans familie har bosat sig i. Bygningen ligger i byen Gaziantep i det sydøstlige Tyrkiet.

Et syrisk flygtningebarn står uden for et tomt forretningslokale, som hans familie har bosat sig i. Bygningen ligger i byen Gaziantep i det sydøstlige Tyrkiet.

AP/Polfoto

Udland
20. juli 2016

»På natten for kupforsøget pakkede vi vores tasker,« fortæller Abo Ahmad, en syrisk flygtning fra Homs.

Han bor i byen Mersin på Tyrkiets sydkyst ikke langt fra den syriske grænse, i en region, der ifølge de seneste opgørelse fra Tyrkiets regering huser omkring 600.000 syriske flygtninge.

Abo Ahmad er tydeligvis stadig påvirket, da Information møder ham i hans hjem nogle dage efter kupforsøget. Hans øjne afslører, at han ikke fik nogen søvn den nat, dele af militæret forsøgte at fravriste præsident Recep Tayyip Erdogan magten.

»Vi så for os, at vi ville blive nødt til at tage tilbage til Syrien, hvis kuppet lykkedes. Vi frygtede for vores fremtid her i Tyrkiet. Hvad kunne vi gøre, hvor kunne vi tage hen? Heldigvis slog det fejl,« siger Abo Ahmad.

Generelt har de syriske flygtninge i Tyrkiet reageret med lettelse over, at kuppet mod præsident Erdogan mislykkedes. Det er den gennemgående holdning blandt de flygtninge, som Information har haft lejlighed til at tale med.

Flygtningene beretter især om deres frygt for at blive sendt tilbage til Syrien. Selv om ikke alle syriske flygtninge sympatiserer med Erdogan, oplever de fleste, at deres skæbne er knyttet til hans.

»Han har åbnet sine grænser for os flygtninge,« siger Ali, der har boet i Istanbul i tre år. Også han er fra Homs i Syrien.

Han betragter Tyrkiet som et sikkert sted at være for ham selv og hans familie. Men da jægerfly cirkulerede under kupforsøget, gav det ham minder om borgerkrigen i Syrien og Assad-regimets flybombardementer.

Mens vi taler med ham i hans hjem, bliver han ringet op af sin mor fra Syrien, der vil sikre sig, at alle har det godt. De græder begge i telefonen.

»Tyrkiet er det eneste sted i verden, vi kan være. Europa og de arabiske lande har lukket deres grænser for os,« siger han til Information.

I Tyrkiet befinder der sig omkring 2.733.440 registrerede syriske flygtninge ifølge den seneste opgørelse fra UNHCR i juni. Hertil kommer anslået en halv million ikkeregistrerede.

Da meldingen om kupforsøget kom, købte Ali et tyrkisk flag og sluttede sig til demonstranterne. For ham drejede det sig dog om at støtte tyrkerne – ikke Erdogan.

Som andre flygtninge ønsker han ikke at blande sig i tyrkisk politik af frygt for at lægge sig ud med andre partier, hvis Erdogan en dag ikke længere skulle være ved magten.

»Vi ønsker ikke, at også dette land skal opleve borgerkrig. Krig ødelægger alt. Se bare på Syrien. Der er kun død, sult, fordrevne mennesker«.

Angreb på flygtninge

Få dage før kupforsøget dukkede Erdogan op i byen Kilis tæt på den syriske grænse og erklærede, at han havde til hensigt at tildele tyrkisk statsborgerskab til syriske flygtninge i landet. Meldingen vakte politisk postyr og menes ifølge iagttagere at have tilskyndet de nationalistiske kræfter i hæren til at foretage kupforsøget.

Det kom da også til demonstrationer i flere tyrkiske byer mod dette signal fra Erdogan, ligesom den tyrkiske oppositionsleder, Kemal Kiliçdaroglu (fra det socialdemokratiske parti CPH, red.) krævede, at spørgsmålet om statsborgerskab til syriske flygtninge skulle lægges ud til folkeafstemning.

Også Devlet Bahçeli, lederen af den tyrkiske nationalistiske opposition, har afvist Erdogans forslag om at give syrerne i Tyrkiet statsborgerskab. Bahçeli har hævdet, at der er tale om en »uansvarlig« politik, hvorved Erdogan og hans parti går efter at sikre sig stemmer fra en helt ny vælgergruppe ved et kommende valg.

Ifølge det mellemøstlige medie Al-Monitor har Erdogans forslag ført til stigende modstand blandt tyrkere mod flygtninge og omfattende tilsvining på sociale medier.

Dagen efter det mislykkede kup blev en syrisk flygtning ved navn Yazn Alhmoy angrebet i sin butik i Ankara – det samme gjorde andre butikker med syriske indehavere, af hvilke der er mange i kvarteret. Han har et minimarked med syriske produkter og hævder, at angriberne kom fra Erdogan-fjendtlige grupper.

»De her fyre kommer hen til os. De har molotovcocktails med og baseballkøller. De siger, at hvis vi er så glade for Erdogan, måtte vi jo se, om han vil beskytte os. De giver sig til at tæske løs på mig. Jeg er helt blodig, da jeg løber ud af butikken. Jeg ser dem stikke ild på min butik og derefter flere butikker i samme gade,« fortæller Yazn Alhmoy over telefonen.

Da politiet kom, var gerningsmændene væk. Politiet fortalte ifølge Alhmoy flygtningene, at overfaldsmændene kom fra Erdogan-fjendtlige grupper. De sagde også, at flygtningene kunne blive nødt til at lukke deres butikker for ikke at få flere problemer.

»Men den butik er mit arbejde og livsgrundlag. Hvordan skal jeg ellers forsørge mig selv og min familie? Jeg flygtede fra krigen, men det er, som om krigen følger mig hertil. Jeg er ikke politisk. Jeg er bare en person, der leder efter et sikkert sted i verden, hvor jeg kan være«, siger Yazn Alhmoy.

På kupnatten var han og andre flygtninge bange for at blive sendt tilbage til Syrien. »Oppositionen hader os. Vi er ikke på Erdogans side. Vi prøver bare at redde os selv. Der er krig i Syrien, vi kan ikke tage tilbage dertil, hvor døden venter,« tilføjer Yazn Alhmoy.

Ikke Erdogan-tilhængere

En flygtning, der kalder sig ’Muslim’, var medieaktivist under den syriske revolution. Han har i de seneste to år boet i regionen Hatay, hvor de fleste fra Tyrkiets alawittiske minoritet bor.

De tyrkiske alawitter støtter Bashar Al-Assad, Syriens præsident, fordi de har samme sekteriske tilhørsforhold. Tilstedeværelsen af alawitter har dog ikke afholdt Muslim og de andre lokale flygtninge fra at fejre det mislykkede kup som en sejr for dem.

Information møder Muslim til en demonstration for Erdogan, hvor han holder et tyrkisk og et syrisk flag foran sig. Han smiler over hele ansigtet.

»Selv om vi ikke har tyrkisk nationalitet, ser vi alligevel Erdogan som vores ’gudfader’. Han beskytter os mod oppositionen. Han støttede vores revolution. Han deltog i den syriske nationale koalitions første møde i Antalya i 2011 (en paraplyorganisation for revolutionære oppositionsgrupper, red.). Kuppet kom som et chok for os. Vi troede en overgang, at det skulle lykkes, men pludselig skiftede styrkeforholdet. For mig var det som en fest, da kuppet mislykkedes.«

For Abo Ahmad, den syriske flygtning fra kystbyen Mersin, er Erdogan kun præsident for Tyrkiet – ikke for ham selv og hans familie.

»Vi må arbejde hårdt og betale alting selv. Regeringen giver os ikke nogen hjælp eller assistance. Vi må betale husleje, vand og alt ud af de meget få penge, vi kan tjene ved at arbejde for tyrkiske arbejdsgivere, der misbruger vores situation til at underbetale os. Den tyrkiske regering har også ret til at sende os tilbage til Syrien hvert øjeblik, det skal være, som den allerede har gjort med nogle syrere. Der er ingen garantier for os her. De siger, at de vil give os tyrkisk statsborgerskab, men de er løgnere.«

Syrerne i Tyrkiet har ikke officielt status af flygtninge og lever således kun under ’midlertidig beskyttelse’.

For Abo Ahmad at se bruger den tyrkiske regering de syriske flygtninge i et spil for at lægge pres på de europæiske lande.

»Da flygtningestrømmene gik mod Europa, var der mange menneskesmuglere, der arbejdede lige for næsen af politiet og regeringen. Det så jeg selv i Izmir, hvorfra ruten gik til de græske øer. Alt det stoppede, da Tyrkiet indgik aftalen med Europa og fik penge for at tage sig af flygtningene og opnåede visumfrihed for tyrkere.

På to dage fik de sat en stopper for menneskesmugling. Men hvis kuppet var lykkedes, havde vi nok foretrukket at leve i Syrien. Det er svært at leve i et land med krig, men også svært at leve i et land, hvor man føler sig hadet af befolkningen og regeringen,« siger Abo Ahmad.

Daham Alasaad er syrisk freelancejournalist og bosat i Danmark. Abo Ahmad, Ali og Muslim ønsker ikke deres rigtige navne frem af frygt for deres egen sikkerhed

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

Hvem gavner så kuppet? sikkert højrefløejen I Europa og kupmager I Tyrrkiet samt Israel. De syriske flygtninge ville have været de første offer for kupforsøget. Hvor skal de hen, nemle ad helvdede med dem, menneske rettigheder gælder ikke dem, Det drejer sig af millioner flygninger, og så griner bare på mellemøsten. Det er det værste kyninsm. Dem der bander mod Erdogan er de same der bander på Fru Merkel.

Touhami Bennour

Hvem gavner så kuppet? sikkert højrefløejen I Europa og kupmager I Tyrrkiet samt Israel. De syriske flygtninge ville have været de første offer for kupforsøget. Hvor skal de hen, nemle ad helvdede med dem, menneske rettigheder gælder ikke dem, Det drejer sig af millioner flygninger, og så griner bare på mellemøsten. Det er det værste kyninsm. Dem der bander mod Erdogan er de same der bander på Fru Merkel.

Britta Hansen

Virkelig vigtigt, at få information om og fra de syrere, som lever som flygtninge i Tyrkiet.

Vores udgangspunkt kunne ikke være mere forskellig fra flygtningenes, når vi i Norden bedømmer situationen i Tyrkiet. Mens der er stor enighed blandt de europæiske og andre vestlige stemmer, at kuppet bør fordømmes, da det kunne have udløst en borgerkrig, bedømmes især Erdogan og hans diktatoriske adfærd med hårde udtalelser. Med rette.

Men nå det handler om den blanke overlevelse, antager tingene forskellig betydning.

Det har denne artikel hjulpet mig med at forstå!

Britta Hansen

PS: Abo Ahmad tager fejl i sin udtalelse:

'Alt det stoppede, da Tyrkiet indgik aftalen med Europa og fik penge for at tage sig af flygtningene og opnåede visumfrihed for tyrkere.'

Tyrkiet har IKKE på nuværende tidspunkt opnået den visumfrihed til Europa, som landet ønsker. Tyrkiet mangler at opfylde de krævede ændringer i landet, og processen menes at kunne trække ud til 2017.

Touhami Bennour

Britta Hansen.11.00
Pas på og ikke hele verden som en dårlig kopi af vesten også dårligdom, Mellem Østen har ikke haft Auschvitch eller Goulag. Der findxes dikataturer men de edr af andenslags. Det er corruption som hjælper når en er I fengsel, og desuden en fanger I de arabiske lande kan modtage mad fra familien hverdage. Når det er sgay jeg ike bedkymret om diktatoreruísk tendenser hos Erdogan, tvertimod, jeg re bange at han ender som Kaddafi som en klovn,det betyder taler formeget men han er svag virkeligheden. De både som blev angrebet at israeler bekymrer mig at han er ikke realister. og ikke svarer hård mod hård. Han virker overhoved ikke dictator. Jeg er bange at han er ikke hård nok, som Bush eller anders fog,og militæret klandreham for ikke at slår hård med kurder. Men Kup forsøg kan have andre motiver, magt, penge .prestige os, de udnytter at vesten ikke kan lide ham ikke mere, Men vesten ved udmærket hvem de er.

Touhami Bennour

rettelse. 1)Pas på og ikke se- 2) når det er sagt

Touhami Bennour

rettelse. 1)Pas på og ikke se- 2) når det er sagt

Oppositionen i Tyrkiet hader ikke syriere, den er imod at give statsborgerskab en masse til 3 millioner, ikke-tyrkisk talende, fremmede mennesker med nul relation til det tyrkiske samfund ligesom den er fortaler for at give syrierne humintær beskyttelse ag assistance. Oppositionen i Tyrkiet er fortaler for gen-opretningen af fred i Syrien så de mange syriere der lever under elendige tilstande rundt omkring i verden kan vende hjem, og oppositionen har intet ønske om yderligere destabilisering af Mellemøsten inklusiv Tyrkiet som i dag desværre giver indtryk af at være et tilbagestående udemokratisk mellemøstligt, arabisk land.

Touhami Bennour

Recep Inal 11.00
Det er tarte ala crem det med "demokrati". Irakkrig er demokratisk, Flygninge fra Syrien er demokratidsk? Araber ne har slået hele Europa til sammen I Korstogene og var ikke et skridt har foretaget uden at findevesten der. Syko-Pico aftale, Nasser og Suez kanalen, Algeriet , Irak , vesten er der altid, og den nuverende??

Touhami Bennour

Recep Inal 11.00
Det er tarte ala crem det med "demokrati". Irakkrig er demokratisk, Flygninge fra Syrien er demokratidsk? Araber ne har slået hele Europa til sammen I Korstogene og var ikke et skridt har foretaget uden at findevesten der. Syko-Pico aftale, Nasser og Suez kanalen, Algeriet , Irak , vesten er der altid, og den nuverende??

Touhami Bennour

Recep Inal 11.00
Det er tarte ala crem det med "demokrati". Irakkrig er demokratisk, Flygninge fra Syrien er demokratidsk? Araber ne har slået hele Europa til sammen I Korstogene og var ikke et skridt har foretaget uden at findevesten der. Syko-Pico aftale, Nasser og Suez kanalen, Algeriet , Irak , vesten er der altid, og den nuverende??

john andy houbo Pedersen

Tyrkiet kan glemme alt om medlemskab af EU

Touhami Bennour

Medlemmedskab er ikke vigtig. det er bedre at kempe for friheden og velstand, naturen er flot på mange måder og den skal opleves. Jeg synes naturens I mellemøsten er fantastisk, Der skal realister og modig leder..Hørte Kaddafi sige at de nuverende vestlige leder har ikke noget at gør med kolonitid, de er modern,har respect til alle mennesker. Den slags falsk holdninger er skyld I arabenes ulykker.Syko -Picot er et exp forbedrageri.

Touhami Bennour

Det skal stå "Sykes-Picot"

Touhami Bennour

Det skal stå "Sykes-Picot"

Touhami Bennour

Det skal stå "Sykes-Picot"