Læsetid: 5 min.

EU-lande trækker i hver sin retning

Europa skal have en mere sammenhængende union, mener europæiske tænkere og græsrødder, mens andre kæmper for større magt til de nationale parlamenter. På et seminar om Europas fremtid argumenterer den tyske udenrigsminister for et mere fleksibelt EU, så også de mere skeptiske lande får albuerum
’Vi skal have et mere fleksibelt EU. Man er ikke nogen dårligere europæer, fordi man ønsker at gå langsommere frem,’ siger Frank-Walter Steinmeier.

Shakh Aivazov

2. juli 2016

I Berlin er forskrækkelsen over den britiske EU-exit ved at blive omformet til politiske ønsker, der skal gøre det europæiske samarbejde dybere og stærkere. Det bliver dog ikke et valg mellem enten mere union eller mere nationalstat.

Begge dele er faktisk muligt, afhængig af hvilket land man tilhører – og hvilken kurs man vælger, siger politikprofessor Henrik Enderlein, der er en af de debattører, der er inviteret med til præsentationen af Dialogue on Europe – et tværeuropæisk projekt, hvor unge græsrødder i en række middelhavslande har debatteret Europas fremtid i samarbejde med den berlinske tænketank Das Progressive Zentrum, der slutter arrangementsrækken af i den tyske hovedstad.

Efter at Henrik Enderlein har forladt diskussionspanelet, siger han til Information, at det er forkert at dele EU-landene op i to kasser.

»Det er i dag hverken rigtigt at trykke på speederen, hvad angår mere union, eller modsat bare at stå på bremsen og droppe alle fremskridt. Det handler netop om at skabe mulighederne for, at begge tempi kan lade sig gøre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Soll Sunde

"Vi bør nedlægge Det Europæiske Råd, statsledernes EU-organ, fordi det fastholder EU i en skruetvinge."

YES - den er jeg helt med på.

Lad os nedlægge Det europæiske Råd lige så snart vi har fået flyttet Månen op til Mars -
al det tidevand er ikke til at have med at gøre.

Kurt Nielsen

'Det er netop derfor, at folkeafstemninger virker mod hensigten. Jeg tror mere på ansvarlige politikere, der træffer beslutningerne,« siger Annika Straub.'

Det (hele artiklen. Ikke kun det eksemplariske citat) er vildt skræmmende læsning for en demokrat det her.

Hvad er det f.eks.lige, der får folkeafstemninger til at 'virke mod hensigten'. Hvis hensigt - om jeg må spørge?

'ansvarlige politikere'. En ting er ansvarlig i forhold til lovgivning. Noget ganske andet er så om politikerne så også påtager sig ansvaret. Når det er det sidste det drejer sig om, kan man som regel ikke se røven for bare skosåler.

Præcis, Kurt Nielsen. EU-tilhængerne er parat til at begrænse demokratiet, alene for at undgå nationalstatens selvbestemmelse. Lokal socialisme bekæmpes af global neoliberalismen ved hjælp af EU, NATO, IMF, WB, WTO,OECD, TTIP, ISDS osv. med baggrund i frygten for nazismen som netop byggede på en imperialistisk drøm om verdenherredømme. Grotesk.

EU's fremtid ligger alene i en reformation væk fra den ensidige liberalismes dyrkelse med vægt på belønning til liberalismen, og omvendt nedladenheden overfor befolkningerne i økonomisk forstand, som i stedet sættes til alene, at betale med deres arbejdskraft til et politisk system der hylder den form for ensidighed for EU's lande.

Luxembourg og Irland er eksempler på EU's tåbelig accept af disse "slyngelstater" indenfor EU, der kort sagt gladelig røvrender resten af "EU familien" med skattebegunstigelser mod en egen beskeden skatteprocent i deres egne lande, så indtjeningslandene snydes for deres retmæssige andel i skat fra disse virksomheder.

Især tilfældet med Irland er særlig groft overfor EU, som lånte Irland over 500 mia. EURO i fællesskabet solidaritet, hvorefter de siden modtog Apple med åbne arme og en skatteaftale med en beskeden skatteprocent, og snød dermed såvel Amerika for skat - men sandelig også flere EU lande herfor, som havde været lagt penge til Irland økonomiske frelse i solidaritetens ånd i EU!

Noget som et EU parlament burde have taget sig af i stedet for farven på og røgen fra lakridspiber, eller mængden af kanel i kanelsnegle, så havde det æret langt mere givende og samfundsorienteret at interessere sig for dette og samtidig vist borgerne, at parlamentet også var til for borgernes skyld, så de ikke alene skulle bære alle byrderne økonomisk i EU.

Hvis "stenalderfolket" med "Stenaldermanden"(Juncker) som leder fortsætter i samme spor som tidligere ar folkene i EU intet andet at gøre end at splitte EU totalt ad, - og det vil i så fald alene være "stenalderfolket" - som har søgt titlerne og ansvaret, også skal påtage sig skylden for, de har trods alt haft muligheden via deres ledelse, men desværre må vi forvente de fejler atter engang!

Velstanden og velfærden er blevet forringet under deres ledelse, og det er lige netop det som befolkningerne fravælger EU for i disse tider, - løfterne om netop dette er ikke indfriet, men i stedet har EU's leder udstedt flere og flere arbejdsveksler til de arbejdende i hele EU gang på gang.

Ungdommen i England brokker sig helt uden hold i virkeligheden med ordene; "I har stjålet vores fremtid" til den gamle generation, - NEJ, i stedet har de valgt det helt rigtige for jeres fremtid, i håbet om I ikke ender som trælle under et system der alene sikrer liberalismen ideologi og fodrer den med penge, så jeres fremtid bliver en meget fattig trældom, hvor ingen af jeres drømme vil gå i opfyldelse, - se bare mod Amerika hvordan det virker derovre!

Tak hellere jeres fædrene generation for deres fremsynethed for jeres fremtid, som de helst ikke ser gå op i trældom for liberalismen, så I ender som fabriksdukker ligesom i Kina og flere steder i Asien, - for jeres liv og fremtid ønsker de nemlig er bedre end det slaveri!

Steffen Gliese

Lige så rigtigt, det er for England at melde sig ud, ligeså rigtigt er det Skotland og Danmark og det øvrige kontinentale Europa at blive i unionen.