Læsetid: 3 min.

EU-migranterne kræver garantier

Ingen af de konservative formandskandidater i Storbritannien vil give EU-migranterne i landet garantier for fremtiden. Nu svarer de 2,1 mio. migranter igen
5. juli 2016

»Selv himlen er blå på #blEUmonday,« skriver den London-bosatte franske skuespiller Louis Bernard på Twitter.

»Stolt af at leve, arbejde med og pleje vores europæiske brødre og søstre denne #blEUmonday,« skriver dr. Hugh Bishop kort efter.

Det er mandag, og Storbritanniens 2,1 mio. EU-migranter er i fuld gang med deres fredelige protest imod de mulige konsekvenser af Brexit-afstemningen. Mens den konservative formandskandidat Andrea Leadsom i går sagde, at EU-borgere, der allerede bor i Storbritannien, bør have en garanti for, at de kan blive boende på sigt, har de øvrige fire kandidater – der håber på at afløse David Cameron som både leder af partiet og som landets premierminister – ikke villet give samme garanti.

Favoritten, Theresa May, sagde i weekenden, at EU-borgernes situation i landet »i øjeblikket er, som den hele tiden har været, men vi må selvfølgelig tage det med ind i forhandlingerne«.

»Der vil være en forhandling om, hvordan vi håndterer dette spørgsmål med folk, der allerede er her, og som har etableret et liv her,« sagde hun til tv-stationen ITV, men gav ingen garantier for, at de vil kunne blive i Storbritannien i fremtiden.

Helt i blåt

Den usikkerhed har fået den ungarske filminstruktør Kristof Deak og en gruppe kolleger til at tage initiativ til ’blEU monday’ – en dag, hvor alle EU-borgere iklæder sig blåt – som det europæiske flag – så de bliver synlige på deres arbejdspladser rundt om i landet samt på de sociale medier.

Formålet er at »kræve omgående handling« fra regeringen for at »sikre, at vores liv ikke bliver voldsomt påvirket af afstemningsresultatet«, skriver Deak på gruppens Facebook-side, hvor 30.000 britiske EU-borgere har udtrykt interesse i at deltage.

»Vi mener, at de 2,1 mio. arbejdende EU-borgere i Storbritannien får meget lidt opmærksomhed på trods af, at vores liv vil blive voldsomt påvirket af, at Storbritannien forlader EU,« fortæller Kristof Deak, der tidligere arbejdede for World Economic Forum i Schweiz, i et interview med Information.

»Vi ønsker ikke at blive brugt som et forhandlingsobjekt i de kommende forhandlinger med EU,« tilføjer han.

Usikker fremtid

34-årige Deak har boet i London med sin kone siden 2009.

»Vi havde langsigtede planer om at blive boende i Storbritannien – de er nu i fare,« siger han.

Parret er ikke i tvivl om, at fremtiden i Storbritannien for EU-borgerne ikke vil blive som før. Antallet af had-angreb mod migranter er steget med 500 procent, siden afstemningsresultatet stod klart forrige fredag.

»Jeg har endnu ikke selv oplevet xenofobiske angreb, men der er folk, der deltager i vores protest, som har rapporteret om eksempler,« fortæller Deak, der dog mener, at flertallet af briterne og myndighederne »har håndteret de xenofobiske ekstremer ret godt«.

Men – siger han – »jeg tror ikke, at vores liv i Storbritannien nogensinde bliver det samme igen«.

»Og jeg tror, at folk, der overvejede at flytte til Storbritannien, sandsynligvis vil tænke sig godt om efter denne folkeafstemning. Det sender en klar besked om, at mange briter ikke ønsker immigranter overhovedet.«

Mange af de EU-migranter, der allerede er i landet, håber dog på, at de vil kunne få lov til at blive. I løbet af mandagen indløb flere og flere tweets fra folk i blå T-shirts med skilte med sloganet EU Worker Making Britain Great.

Og kampagnen slutter ikke efter én blEU mandag, siger Kristof Deak.

»Vi er villige til at fortsætte og gøre hver mandag til ’blEU monday’, indtil vi opnår vores mål: et solidt løfte fra hver eneste konservative formandskandidat om, at de vil garantere EU-borgeres rettigheder,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Kristof Deak, der tidligere arbejdede for World Economic Forum i Schweiz, (Davos) har jeg ikke ondt af, det er værre med den polske blikkenslager i Hull eller Sheffield. Men jeg kan ikke forestille mig, at Storbritannien vil bruge EU-migranterne i et forhandlingsspil om artikel 50 udtræden. Ligesom jeg ikke kan forestille mig, at at EU vil lave handelskrig mod Storbritannien.