Læsetid: 7 min.

Filippinernes stærke mand

Den hårdtslående Rodrigo ’Rody’ Duterte, som mandag holdt sin første tale til nationen, bruger de sociale medier målrettet og bliver stadig mere populær. Han fremstiller sig selv som befolkningens ’forandringspartner’, der indfører dødsstraf den ene dag og venter pænt på sin tur i madkøen til fællesspisning den anden
Filippinernes præsident Rodrigo Duerte (midten) tordnede nok en gang mod landets kriminelle, da han i går holdt sin første tale til nationen, siden sin tiltrædelse. Her hilser han på medlemmer af parlamentet.

Bullit Marquez

26. juli 2016

Det er en særdeles mediebevidst præsident, der 30. juni blev svoret ind på sin post i Filippinerne og mandag holdt sin første tale til folket om nationens tilstand.

Den 71-årige Rodrigo Roa ’Rody’ Duterte vandt valgkampen ved at ride på oneliners hen over bølgerne af befolkningens sociale, økonomiske og politiske frustration, og – ifølge hans støtter – fordi han repræsenterer reel forandring, modsat den politiske elite, som den afgående præsident Benigno Aquino III kommer fra.

#PartnerForChange er blevet en af Dutertes signaturer på nettet, og siden valget er hans popularitet blot steget.

Da han bekendtgjorde sit kandidatur i slutningen af 2015, vurderede analysebureauet SocialWeatherStations befolkningens tillid til ham som ’moderat’, endda i den lave ende, mens tilliden i april kort før valget var nået op på ’god’, til nu – godt to måneder efter valget og to uger efter han overtog præsidentposten – at være nået op på ’excellent’.

Læs også: Slår det filippinske oprør mod eliten over i fascisme?

Selv om blot 40 procent af stemmerne gik til Duterte den 9. maj, mener hele 84 procent nu, at de kan have »stor tillid« til ham, mens 11 procent ikke kan afgøre det og blot fem procent har »ringe tillid« til ham. Pulse Asia vurderer tilmed, at flere end ni ud af ti filippinere bakker op om præsidenten.

»Dutertes magt og indflydelse har indtil nu hvilet på hans personlighed og stærke karisma, som har sikret ham en fantastisk bred opbakning i befolkningen,« vurderer filippinske Bonn Juego, der er ph.d. i politisk økonomi fra Aalborg Universitet, nu ansat ved University of Jyväskylä, og har fulgt den filippinske valgkamp og præsident Dutertes nye regeringsførelse tæt.

»Hvis han formår at bygge et politisk parti med udgangspunkt i sine mange dedikerede støtter, kan det give ham en magt, der rækker meget vidt,« mener Bonn Juego.

Fænomenet præsident Rody

De vestlige medier har dækket det filippinske præsidentvalg i usædvanlig grad, blandt andet på grund af Rody Dutertes kontroversielle løfter om genindførelse af dødsstraf (både inden for og uden om retssystemet) til kriminelle i almindelighed og narkohandlere i særdeleshed samt præsidentens velsignelse af vold mod og drab på journalister, hvis de opfører sig som en »son of a bitch«.

Duterte – og hans mange dedikerede støtter – bruger selv medierne flittigt til at holde præsidentens dagsorden forrest i befolkningens bevidsthed.

Nogle af landets mest kendte og respekterede kunstnere har også sluttet op om Dutertes forandringskampagne, heriblandt den prisvindende filminstruktør Brillante Mendoza og den populære skuespiller, instruktør og politiske aktivist Mae Paner, der er blandt initiativtagerne til The Artists’ Revolution, en gruppe filippinske kunstnere, der arbejder for politisk forandring i landet.

Særligt Facebook bliver brugt til at mobilisere omkring fænomenet ’præsident Rody’.

Søndag den 17. juni fik et billede på præsidentens officielle facebookside, Presidential Communications, med teksten »President Rodrigo Roa Duterte venter på, at det bliver hans tur under en søndagsfællesspisning i Heroes Hall of Malacañan Palace. #PartnerForChange« over 16.000 likes og blev crosspostet på bloggen presidentrodyduterte2016.blogspot.dk.

For at forstå betydningen af, at en præsident står i kø, skal man kende til traditionen for såkaldt wang wang-adfærd i Filippinerne, som også den forrige præsident Benigno Aquino forsøgte at gøre op med.

Læs også: Afstrafferen på vej mod magten

Udtrykket wang wang efterligner lyden af en sirene, og rige og magtfulde har haft for vane at misbruge sirener til at presse sig vej gennem hovedstadens umulige trafikpropper, hvilket er blevet et symbol på elitens respektløse forhold til fællesskabet.

I 2012 blev der sat skilte op i hovedstadens internationale lufthavn med budskabet om, at wang wang-adfærd ikke ville blive tolereret, og tilføjelsen: »Please fall in line to avoid embarrasment

Det blev imidlertid ved symbolikken under Aquino, for hvem det aldrig lykkedes at brænde igennem som den forandrende kraft, der kunne befri befolkningen for wang wang-elitens hærgen. Modsat tilsyneladende med Rody Duterte.

»Det er også sådan, han har opdraget sine børn,« lød en henrykt kommentar under billede fra den 17. juni af præsidenten, der i øvrigt var iklædt traditionel Barong Tagalog og havde lagt en kammeratlig hånd på sin køkammerats skulder.

Den begejstrede kommentar fortsatte med en anekdote om præsidentens datter, som vedkommende engang også havde set stå i kø på det lokale hospital i Davao: »Ydmyg som sin far!«

Ydmyg og magtfuld, kunne man tilføje, også om Sara Duterte-Carpio – kaldet Inday Sara – præsidentens datter, der har overtaget hans post som borgmester i Davao City og er blevet udpeget til at være Filippinernes førstedame.

Siden hun blev gammel nok til selv at gå ind i politik, har hun været sin fars nærmeste politiske allierede, og de har delt borgmester- og viceborgmesterposten i Davao City imellem sig med bred opbakning fra byens indbyggere.

Mod og trusler

Bonn Juego mener, at præsidenten bruger den relativt massive opbakning, han har opnået i befolkningen, til at gennemføre »vanskelig og følsom lovgivning og politikker« i præsidentperiodens første måneder.

Kontroversielle (i hvert fald uden for Filippinerne) er blandt andet Dutertes metoder mod narkohandel.

Angiveligt er der allerede omkring 100 mistænkte for narkohandel, der er blevet udenomsretsligt henrettet, »salvaged« (reddet/bjærget, red.) – en eufemisme fra Marcos-tiden, der betyder at de er ’blevet forsvundet’ – eller er blevet ofre for bevæbnede bøller, opmuntret af Dutertes antinarkokampagne.

Bekymrende, mener Bonn Juego, der imidlertid også fremhæver, at Duterte som et »modigt træk« har udpeget fem højtstående politifolk, som ifølge præsidentens efterretninger har beskyttet narkosyndikater.

Narkohandel er ifølge Bonn Juego et »vedholdende og nærmest uløseligt problem, som kan mærkes langt ind i de små hjem over hele Filippinerne«. Derfor er mange villige til at bakke Duterte op i antinarkokampagnen, nærmest ligegyldigt hvilke midler han vælger, mener Bonn Juego:

»De, der i evigheder har frygtet narkohandlere og stofafhængige i deres lokalområder, føler, at de nu endelig har fundet handlingens mod hos deres velgørende øverstbefalende. De er overbeviste om, at Duterte kan redde dem fra den trussel mod deres dagligdag, som narkohandlen udgør.«

Mens Duterte tidligere skelnede mellem dem, der handler med narko, og dem, der er afhængige af stoffer, virker det nu, som om han opfatter alle som lige store forbrydere, mener Bonn Juego.

»Desværre er et af de første og største ofre for Dutertes ’krig mod narko’ den offentlige agtelse for menneskerettigheder,« påpeger han.

I stedet har præsidenten etableret en skelnen mellem ’kriminelle’ og ’gode borgere’.

»Hans støtter på nettet ser ud til at være overbeviste om, at ’gode borgere’ ikke behøver frygte overgreb på menneskerettigheder, men de overser det faktum, at når først skreddet er sket, kan ingen længere vide sig sikker.«

Desuden viser alle erfaringer, at problemerne knyttet til narkohandel ikke kan løses med »hårdhed«, uanset hvor massiv jernnæven er, påpeger Bonn Juego.

»Løsningen er ikke flere fængsler, våben og kirkegårde, men flere skoler og arbejdspladser, et bedre udviklet landbrug og civilsamfund.«

Det er imidlertid ikke godt at vide, hvorfra en reel og troværdig opposition til Dutertes ‘stærk mand’lederskab kan etableres.

Dele af den traditionelle venstrefløj har allieret sig med præsidenten, mens resten af venstrefløjen er for marginaliseret til at kunne udgøre en udfordring.

Medier undervurderede ham

Og mens Duterte har gjort brugen af medier til en hjørnesten i sin magtudøvelse, har de internationale medier tilsyneladende undervurderet hans evner til netop kommunikation.

Derfor mener Bonn Juego også, at det var at skyde sig selv i foden, da Reporters Without Borders – bl.a. som reaktion på Dutertes udtalelser om, at visse journalister fortjener at blive slået ihjel – opfordrede til en boykot af ham.

Duterte har ikke brug for dækningen, den sørger han rigeligt for selv, så derfor er det kun en fordel for ham, hvis journalisterne holder sig væk.

Da Præsident Rody Duterte mandag holdt sin State of the Nation Address, skete det i et politisk klima, hvor dissidenter mere end nogensinde er under pres.

De, der nægter at lade sig overbevise af præsidentens hårdtslående retorik, er begyndt at kalde sig #the9percent med henvisning til deres forsvindende lille størrelse.

Kunstneren Clara Balaguer, der driver Office of Culture and Design i Manila, er en af dem, der – delvist til sin egen overraskelse – har engageret sig i politik på grund af Duterte. Fordi den massive opbakning skræmmer hende.

I sidste uge deltog hun i et arrangement med Nic Gabunada, leder af den sociale mediekampagne »DU30« (læs: Duterte), hvor hun blev særdeles upopulær for at stille kritiske spørgsmål.

Efterfølgende skrev hun bl.a. på Facebook (gengivet med tilladelse): »At folk, der er enige med Duterte, beder dig om at holde mund, er forventeligt. At folk, som ikke er enige med ham, gør det, er skuffende (…) En falsk patriotisme (...) kan ikke erstatte kritisk tænkning. Ikke for mig. Jeg vil ikke spille med på det dybtliggende filippinske ønske om en hurtig løsning. Der findes ingen hurtig løsning på det vanvid, vi befinder os i.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu