Nyhed
Læsetid: 2 min.

Flere meldes dræbt efter skyderi i München

Politiet bekræftede fredag aften ifølge den tyske tv-avis Tagesschau, at der er mindst seks dræbte og flere sårede, efter at en eller flere gerningsmænd skød uden for og omkring et indkøbscenter
Tysk politi i aktion ved Olympia-shoppingcentret i München i aftes.

Matthias Balk

Udland
23. juli 2016

Flere mennesker er angiveligt blevet dræbt i et masseskyderi fredag aften i den tyske by München. Skyderierne startede i og omkring indkøbscentret Olympia, der ligger centralt i byen. Politiet i München siger, at der er mistanke om, at skyderiet er et terrorangreb, skriver Reuters.

Ifølge tysk politi er det muligt, at skyderierne har spredt sig til andre dele af München. Således havde politiet både fået øjenvidneberetninger om skud i en metrostation og tæt på Münchens hovedstrøg, men ingen af disse oplysninger var endeligt bekræftet fredag aften ved redaktionens deadline.

Münchens politi modtog de første meldinger om skud klokken 17.50 fredag aften, skriver de i en besked på deres facebookside klokken 19.57.

I samme besked skriver politiet, at de har rapporter om i alt tre bevæbnede gerningsmænd. Derudover opfordrede de borgerne i München til at holde sig væk fra gader og blive inden døre.

Senere fredag aften blev borgerne i München, over smartphone-advarselssystemet Katwarn, også opfordret til ikke at forlade deres hjem.

Klokken 21.00 var den bayerske ministerpræsident, Horst Seehofer, på vej til et krisemøde i det bayerske statsministerium.

Sortklædt mand

Samtidig var den tyske antiterrorenhed GSG 9 er på vej til München, og også politiet i Nürnberg har sendt mandskab afsted, fortæller den regionale tv-station, Bayerischer Rundfunk.

»Der er utroligt mange mennesker på gaderne,« fortæller ZDF-reporter Conny Herrmann fra München.

»Det er sikkert, fordi den offentlige transport og taxaerne ikke kører længere. Man fornemmer den anspændte stemning,« beretter den tyske tv-kanal ZDF.

I løbet af fredag aften skrev flere tyske medier, at øjenvidner havde set en bevæbnet mand storme ind i indkøbscentret bevæbnet med et automatvåben.

En lokal mands optagelser på en mobiltelefon viser en mand iklædt sort tøj svinge med et større skydevåben ude foran en McDonald’s-restaurant, og han skyder med et automatvåben mod flygtende mennesker på gaden.

Siden flygtede han formodentlig ned mod en metrostation. Kort tid efter blev alle bus- og toglinjer stoppet af myndighederne, og Münchens hovedbanegård blev evakueret og lukket.

Ifølge flere medier forsøgte politiet i løbet af fredag aften at evakuere folk i indkøbscentret, men i lang tid blev der rapporteret om, at flere mennesker stadig gemte sig for gerningsmanden eller gerningsmændene inde i centeret. Dette er dog ikke bekræftet af hverken politiet eller delstatsregeringen.

Reporter Martin Breitkopf fra Tagesschau siger:

»Jeg har talt med pårørende der er løbet ud af Olympia-indkøbscentret, der ikke ved hvad der er sket med deres familie og venner.«

Angrebet sker kun få dage efter, at en 17-årig flygtning fra Afghanistan sårede flere med en økse i et tog tæt på byen Würzburg, som ligesom München ligger i Bayern. Drengen blev dræbt af tysk politi, men Islamisk Stat har siden udsendt en video af drengen, hvor han svor troskab til organisationen.

Indkøbscenteret Olympia ligger tæt på det olympiske stadion i München, hvor den militante, palæstinensiske gruppe Black September i 1972 tog 11 israelske atleter som gidsler og senere dræbte dem i løbet af de olympiske lege det år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Johannesen

Billedet som følger med artiklen undrer mig noget. En betjent bærer en alm. skudsikker vest og de tre andre bærer noget andet som jeg ikke helt ved hvad er, det kunne ligne forskellige dele til en bombedragt ..... det ser sgu lidt underligt ud.

Merkels tilbageholdenhed med at udtale sig, kunne jo være fordi hun faktisk vil være sikker på præcis hvad som skete før hun udtaler sig.

Tanja Burke Jensen

"Indkøbscenteret Olympia ligger tæt på det olympiske stadion i München, hvor den militante, palæstinensiske gruppe Black September i 1972 tog 11 israelske atleter som gidsler og senere dræbte dem i løbet af de olympiske lege det år." - aldrig har jeg læst så søgt en kobling. Forstår vitterligt ikke hvorfor Palæstina skal drages ind i det her.