Læsetid: 3 min.

Jabhat al-Nusra lufter hvidt flag

Jabhat al-Nusras bekendtgørelse om, at gruppen ikke længere er forbundet med al-Qaeda, er en forudsætning for at den kan deltage i fredsforhandlingerne med en vis pondus
30. juli 2016

Det var på en behagelig råhvid baggrund, at den syriske oprørsgruppe Jabhat al-Nusras leder, Abu Mohammad al-Golani, torsdag kunne erklære, at den islamistiske gruppe havde skåret forbindelserne til dens ideologiske bagland i al-Qaeda.

Gruppens sorte flag med en hvid kaligraferet trosbekendelse på var udskiftet med et hvidt bagtæppe, der ikke ville forskrække på en kebabbar for middelklassen på den anden side af grænsen i en tyrkisk provinsby, og på samme vis signalerede ændringen af både navn (til det mindre mundrette Jabhat Fatah al-Sham), tilknytning og grafisk profil, at den magtfulde salafistiske militsgruppe ønsker at rykke ind i det gode selskab og fjernes fra terrorlisterne i diverse vestlige lande.

Bruddet (der i øvrigt var velsignet af al-Qaedas leder, Ayman al Zawahiri) kommer ikke som en decideret overraskelse. Det har været længe undervejs og er blevet antydet i forskellige erklæringer. Det kommer i vid udstrækning som en konsekvens af, at krigslykken er vendt i Syrien, efter at russiske fly har forstærket regimets krigsindsats og har vendt krigens udvikling, og det er et brud, der har været efterlyst af både allierede oprørsgrupper inde i Syrien og af udenlandske donorer.

Kosmetiske forskelle

For USA og andre vestmagter har al-Nusras – og gennem dem al-Qaedas – centrale placering blandt de oprørsstyrker, der indtil Ruslands indtræden i krigen befandt sig i en relativ succesrig offensiv, været en alvorlig torn i øjet.

Gruppens vigtige rolle i oprørskoalitionen Jaysh al-Fattah og i en række offensiver både i det nordlige og sydlige Syrien har været en afgørende hindring for øget støtte til en række oprørsgrupper.

Den hovedsageligt amerikanske bombekampagne har været rettet mod såvel Islamisk Stat som Jabhat al-Nusra, som fra et amerikansk perspektiv har været sammenlignelige trusler på grund af deres transnationale ideologiske karakter og trusler mod vestlige interesser – ikke bare i Syrien, men over hele kloden.

Virkeligheden er lidt mere kompleks – også efter udmeldingen. Mens det er ubestrideligt, at Jabhat al-Nusra udspringer af den irakiske al-Qaeda-bevægelse og er modstander af vestlig modernitet, er forskellene mellem al-Nusra og andre grupper, der er støttet af Vesten og særligt Tyrkiet, hovedsaligt kosmetiske. Mange af disse grupper deler i store træk al-Nusras religiøse og politiske standpunkter og i vid udstrækning også dets dårlige genralieblad i forhold til kidnapninger, menneskerettighedskrænkelser og reservationer omkring repræsentativt demokrati.

Samtidig er det også en gruppe, der i praksis har en mere nationalistisk karakter end Islamisk Stat, og hvis medlemmer i langt højere grad er syrere end hos Islamisk Stat, hvor medlemmerne kommer fra hele det jihadistiske spektrum – fra vestlige konvertitter til tjetjenske og tunesiske jihadister og især desillusionerede irakiske eks-Baath-folk.

Vestlig skepsis

Den vestlige sondring mellem godt og ondt var tidligere noget, den militært potente Nusra-front kunne blæse på, men den luksus kan hverken Nusra eller periodevis allierede grupper som Ahrar al-Sham, Jaish al-Islam eller diverse FSA-enheder længere tillade sig. I en tid med kontante tilbageslag og med fremskridt for både det syriske regime og de kurdiske styrker i oprørsgruppernes områder har oppositionen behov for en mindre problematisk profil – både i de FN-forhandlinger, som efter planen skal genoptages i slutningen af august og også i forhold til udenlandske støtter.

Spørgsmålet er blot, om denne uges erklæring opfylder det formål. Jabhat al-Nusra er, hvad Jabhat al-Nusra nu engang er – uanset navn og grafisk profil – og fra amerikansk side var den umiddelbare reaktion da også skepsis.

»Vi må vente og se,« sagde den amerikanske talsmand for forhandlingerne, John Kirby.

»Vi bedømmer en gruppe på, hvad de gør, ikke på hvad de kalder sig.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu