Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kina nægter at anerkende dom

En afgørelse om Det Sydkinesiske Hav faldt i denne uge ud til fordel for sagsøgeren, Filippinerne. Kina vil ikke anerkende dommen eller domstolens legitimitet
Udland
16. juli 2016

Tirsdag afgjorde Den Faste Voldgiftsret i Haag sagen om rettighederne til en række rev i Det Sydkinesiske Hav. Dommen faldt ud til Filippinernes fordel på bekostning af Kinas krav om, at 90 procent af området skulle være kinesisk territorium. Kina har over de seneste to år bygget diverse betonkonstruktioner på rev i Det Sydkinesisk Hav. Luftfotos viser blandt andet en betonø med bebyggelser og landingsbane til fly.

Dommen fra Haag specificerer, at Kina intet juridisk grundlag har for at bygge på revene, og at de ikke er egnede til menneskelig beboelse, hvorfor Kinas krav ikke kan gøres gældende og deres forsøg derpå er ulovlige. Dertil afgjorde domstolen, at Kina havde overtrådt international lov ved at »have foretaget uopretteligt skade på havmiljøet, udsat filippinske fiskere for fare og forstyrret filippinsk fiskeri og olieeftersøgning«.

Sagføreren for Filippinerne, Paul S. Reichler, kaldte afgørelsen for en »overvældende sejr. Vi vandt på hvert eneste punkt. Det er en stor sejr for Filippinerne«.

Den opfattelse blev ikke delt af Beijing. En kinesisk talsmand kaldte afgørelsen og hele sagen for »en farce«, hvis betydning var »nul, niks og ligegyldig«.

»Vi anerkender ikke det juridiske grundlag for sagen, og vi vil ikke deltage i en videre forhandling, der involverer en illegitim domstol. Uanset hvilken dom, der afsiges, er den futil og uden juridisk magt,« sagde talsmanden i Beijing, og tilføjede: »Vi har noteret os, at Filippinerne er villige til at indgå i bilaterale forhandlinger med Kina.«

Gamle søkort

Kinas krav på området er især baseret på historie. Ifølge en hvidbog, som det statslige nyhedsbureau Xinhua har publiceret, kan de kinesiske krav spores tilbage til Ming- og Qing-Dynastiet (fra år 1368 og frem), hvor de første søkort over området blev udfærdiget og »stadig bruges i dag«. Det blev i 1947 til The Nine Dash Line, der slår en oval ned i Det Sydkinesiske Hav og markerer havet inden for ovalen som værende kinesisk – også selv om Kina ikke har gjort formelle juridiske krav på området.

Krisen i Det Sydkinesiske Hav er blevet et symbol på Kinas øgede magt i regionen, og i løbet af de seneste tre år har det ført til gentagne ’kolde’ sammenstød mellem lande med kyststrækning ud til havet og USA med interesser i området.

Op til domsafsigelsen har der været flere episoder med amerikanske fly og skibe, der er krydset igennem havet og er blevet antastet af kinesisk militær.

Det amerikanske justitsministerium kalder afgørelsen for et »vigtigt bidrag til at finde en fredelig løsning på stridighederne«.

En lang række andre lande har opfordret til, at man respekterer dommen, men allerede torsdag skrev filippinske medier, at fiskerbåde var blevet bedt om at forlade området af kinesiske flådeskibe.

Problemet for fiskerne, Filippinerne og domstolen er, at der ingen instans er til at håndhæve domstolens afgørelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

".....................fiskerbåde var blevet bedt om at forlade området af kinesiske flådeskibe."

Det er en skam, at en af fiskerne ikke havde taget et domsudskrift med.