Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kinesisk aktivistpar tilbageholdes for at ’starte skænderier’

Kinesisk aktivistpar er tilbageholdt for at indsamle informationer om arbejdskonflikter og dele dem på nettet. Ingen har siden tilbageholdelsen den 15. juni fået adgang til at besøge dem
Lu Yuyus blog om arbejdskonflikter og demonstrationer er ikke faldet i god jord hos de kinesiske myndigheder.

Lu Yuyus blog om arbejdskonflikter og demonstrationer er ikke faldet i god jord hos de kinesiske myndigheder.

Associated Press

Udland
2. juli 2016

Venner har forgæves forsøgt at få adgang til aktivisten Lu Yuyu og hans kæreste Li Tingyu, der har været tilbageholdt af myndighederne siden den 15. juni i Dali i Kinas sydvestlige Yunnan-provins. Det kinesiske aktivistpar er tilbageholdt for at indsamle information om arbejdskonflikter og skrive om det på nettet.

Deres data bliver set som vigtig dokumentation for journalister, ngo’er og forskere, der forsøger at danne sig et overblik over omfanget og organiseringen af arbejdsprotester i Kina.

Deres blog bliver fulgt tæt af journalister, aktivister og forskere. Derfor opstod der hurtigt mistanke om, at noget var galt, da bloggen ikke blev opdateret. Netværket blev hurtigt mobiliseret, fortæller en kinesisk ngo-medarbejder, der af hensyn til sin sikkerhed ønsker at være anonym:

»Venner i netværket opsøgte familien for at høre, om de havde fået besked om tilbageholdelsen. Andre begyndte at lede efter dem på politistationer og arresthuse i nærheden af deres hjem i Dali.«

Har ingen advokat

Parret har ifølge Informations kilder endnu ikke set en advokat.

Aktivister og sympatisører i deres netværk har opsøgt parrets respektive forældre for at få dem til at godkende de advokater, der har stillet sig til rådighed, fortæller forfatteren Xu Hui over Twitter. Selv forsøgte han mandag at få adgang til parret, men blev afvist.

Han fik dog lov til at indsætte omkring 1.000 kroner til forplejning, fortæller han på Twitter. Da han dagen efter kom tilbage med tøj til parret, fik han besked om, at de var blevet flyttet. Han kunne ikke få oplyst hvortil.

Lu Yuyu og Li Tingyu er anklaget for at »starte skænderier og skabe ballade«. Ordlyden af anklagen minder om tidligere arrestationer af kunstnere, advokater, bloggere og andre, der i stigende antal bliver tilbageholdt for deres aktiviteter på nettet, skriver New York Times.

Uundværlig kilde

Lu Yuyus data er indsamlet ved systematisk at overvåge information om arbejdsprotester på sociale medier. Det er en konstant kamp mod den kinesiske censur, der ikke tillader ord som »demonstration«, »protest«, »strejke« og »optøjer« at overleve længe på det kinesisk internet.

Baseret på Lu Yuyus data registrerede ngo’en China Labour Bulletin i Hongkong sidste år 2.700 arbejdsprotester.

Det er en fordobling sammenlignet med forrige år. Antallet af strejker er steget i takt med, at den kinesiske økonomi er gået ned i gear.

»Borgerjournalisterne Lu Yuyu og Li Tingyu har udført en unik og uvurderlig service ved at overvåge og katalogisere sociale uroligheder i Kina,« siger Geoffrey Crothall, en talsmand fra China Labour Bulletin, til New York Times.

Lu Yuyu flyttede i 1996 fra en landsby i Guizhou-provinsen i det vestlige Kina for at gå på universitetet i provinshovedstaden Guiyang. Han droppede senere studierne og tog forskellige midlertidige jobs som migrantarbejder. Her oplevede han de barske vilkår på det kinesiske arbejdsmarked.

I 2012 gik han i gang med at forsøge at forene de mange spredte opråb på nettet. Året efter organiserede han en fundraising-kampagne på den sociale medieplatform Weibo.

Det lykkedes ham at skrabe nok penge sammen til, at han kunne sige sit job op for at fortsætte dokumentationsarbejdet på fuld tid, skriver Foreign Policy.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her