Læsetid: 2 min.

Kinesisk propaganda på Times Square

Kineserne er gået til filmen for at overbevise folk i New York om deres ret til Det Sydkinesiske Hav
Times Square i New York er blevet kulisse for et kineskisk reklamefremstød om folkerepublikkens krav på Det Sydkinesiske Hav.

D. Zielske

30. juli 2016

På den øverste af de skærme, der kaster lys ud over Times Square i New York i USA, har forbipasserende i den seneste uge kunnet se en video, der forklarer dem, hvordan tingene hænger sammen i Det Sydkinesiske Hav.

Havet mellem Kina, Taiwan, Vietnam og Filippinerne er blevet skueplads for en alvorlig konflikt mellem Kina og nabolandene. Den 12. juli afgjorde Den Faste Voldgiftsret i Haag, at Kina intet retligt grundlag har for krav på store dele af farvandet. Men kineserne nægter at anerkende afgørelsen. Og i et forsøg på at overbevise amerikanerne har kineserne produceret en reklamefilm til at forklare, hvorfor Det Sydkinesiske Hav retteligt tilhører Kina. I stil med argumenterne, Kina fremførte over for voldgiftsretten i Haag, indeholder filmen en gennemgang af landets historiske forhold til området, der trækker tråde over et halvt årtusinde tilbage. Fra dette århundrede har filmfolkene interviewet en ambassadør fra Pakistan, Masood Khalid, præsidenten for Det Nationale Institut for Studier af Det Sydkinesiske Hav, Wu Shicun, og den britiske Labour-skyggeudenrigsminister Catherine West.

Sidstnævnte er dog ikke helt tilfreds med sin optræden i filmen. Til Quartz fortæller hun, at hendes citater om, at konflikten skal løses gennem dialog er ægte nok, »men jeg er ikke glad for, at optagelserne bliver fremstillet på en måde, der antyder, at jeg er tilhænger af Kinas nuværende måde at gå til problematikken omkring øerne (i Det Sydkinesiske Hav, red.)«.

Se den kinesiske propagandafilm her:

Glade kinesiske turister

Modsat det britiske parlamentsmedlem er kinesiske turister ovenud glade for filmen.

»Det er nødvendigt for folk på Times Square at se filmen. Verden skal kende sandheden,« fortæller en mr. Chen, kinesisk turist i New York, til det kinesiske stats-tv, CCTV. Tv-kanalen har også interviewet Ma Yue, præsident for et partiorgan, der arbejder med at »promovere en fredelig national genforening af Kina«, og han fortæller, at målet med filmen er, at »få fakta til at triumfere over de fejlagtige antagelser, Den Faste Voldgiftsret har præsenteret«.

Det er ikke ligefrem nogen ny opfindelse, at nationale regeringer propaganderer for en national sag i internationalt regi. Men det plejer at være en smule mere indirekte.

I forbindelse med Edward Snowdens læk af NSA-papirer kunne The Guardian fortælle, at amerikanske efterretningstjenester havde omfattende programmer sat op til at overvåge sociale medier og nå til konklusioner om, hvordan man miskrediterer fjenden.

Filmen på Times Square varer lidt over tre minutter og vil blive vist 120 gange om dagen. Man kan se den frem til den 3. august.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Kina har givetvis historisk domineret skibsfart, handel og fiskeri i området i århundrederne før den europæiske kolonisation af alle landene syd for Kina, og alene navnet, som anvendes overalt, siger sit. Men historisk dominans tæller ikke i havetsspørgsmål. Der må man tage udgangspunkt i de nuværende landegrænser og bruge nærhedsprincippet, idet dog særlige afgrænsninger kan forhandles uden om domstolen.

Se en god fremstilling af historien her:
http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Geografi/Naturgeografi/Oce...