Nyhed
Læsetid: 4 min.

For München-morderen var det en ære at dele fødselsdag med Hitler

Efter nogle blodige uger i Tyskland er politiet nu ved at undersøge, om gerningsmanden, der pralede med at være ’arisk’, bevidst gik efter folk med fremmed oprindelse
’Hvorfor?’ står der på tysk på et skilt, der sammen med blomster og lys ligger foran indkøbscentret Olympia i München, hvor en angivelig højreradikal 18-årig mand fredag sidste uge dræbte ni mennesker.

Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Udland
29. juli 2016

Ifølge det tyske politi, der efterforsker masseskyderiet i München sidste fredag, hvor ni personer blev dræbt, var gerningsmanden en højreradikal.

18-årige Ali David Sonboly, der er født i München og har iranske forældre, pralede til sine venner om, at han var »arisk«, og mente, at Iran var ariernes oprindelsesland, mens han gentagne gange udtrykte sit had til tyrkere og arabere.

Efterforskerne undersøger, hvorvidt Sonboly bevidst gik efter personer af fremmed oprindelse, da han angiveligt lukkede unge ind på McDonalds via en Facebook-side, hvor han tilbød gratis mad.

Alle hans ofre havde indvandrerbaggrund – tre var af tyrkisk oprindelse, mens tre andre havde baggrund i Kosovo.

Ifølge Sonbolys omgangskreds opfattede han det som en »hædersbevisning«, at han var født 20. april, samme dato som Hitler, beretter Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Men Sonboly er ikke den eneste gerningsmand, som det tyske politi har travlt med at efterforske efter nogle voldsomme uger med flere angreb rundt omkring i landet.

Samarbejder gerningsmænd?

I onsdags meddelte politiet i Tyskland, at de havde anholdt en 15-årig dreng, som de mener har været i kontakt med Sonboly på nettet. Teenageren har tilstået, at han havde planer om at udføre et masseskyderi.

Anklagerne og politiet i Ludwigsburg, hvor drengen kommer fra, siger, at drengen blev anholdt mandag aften og sendt videre til psykiatrien. I hans hjem fandt de ammunition, knive, planer over nødudgange fra drengens skole, kemikalier og bombeinstruktioner.

Under politiets afhøring af drengen tilstod han efter sigende, at han oprindeligt ville udføre et masseskyderi, fordi han har problemer i skolen, hvor han er blevet mobbet. Han sagde dog til politiet, at han allerede havde droppet planerne om skyderiet.

Det forhold, at drengen har været i kontakt med Sonboly, har imidlertid skabt frygt for, i hvilken grad potentielle massemordere samarbejder indbyrdes og bliver inspireret af hinanden.

Sonboly har angiveligt også været inspireret af den norske massemorder, Anders Behring Breivik, og han har desuden besøgt det sted i Winnenden i det sydøstlige Tyskland, hvor teenageren Tim Kretschmer dræbte 15 mennesker på sin skole i 2009.

Kuffert sprang

Udover Sonbolys angreb i München har Tyskland i de seneste uger også oplevet et økseangreb, der fandt sted i et tog, hvor fire personer blev alvorligt såret samt et drab med machete på en gravid kvinde og et selvmordsbombeangreb i Ansbach, hvor 12 personer blev såret. To af ugens angreb menes at være motiveret af yderligtgående islamisme.

I onsdags steg frygtniveauet i landet igen, efter at noget, der mindede om en bombe, gik af 200 meter fra et flygtningemodtagelsescenter i Zirndorf nær Nürnberg i det sydlige Tyskland. Nærmere efterforskning viste, at det var en kuffert fuld af spraydåser. Vidner havde set flere mænd stikke af fra stedet, og ifølge politiet var der ingen, der blev såret.

I Bremen blev et stort indkøbscenter desuden evakueret tidlig onsdag aften, da en 19-årig algierer, der var stukket af fra en psykiatrisk institution, angiveligt havde udvist mistænkelig adfærd.

Politiet eftersøgte ham og håbede at finde både ham og det objekt, han havde haft med sig – muligvis en rygsæk eller en taske. Han er endnu ikke fundet.

Deutsche Bahn (DB) har meddelt, at de optrapper sikkerheden med hundreder af nye sikkerhedsvagter på patrulje landet over. Vagterne vil fremover også blive bedre uddannet og udstyret, end de er nu.

DB vil fortsat teste brugen af kropskameraer på vagter og muligvis også på billetkontrollører i håb om at forbedre sikkerheden efter økseangrebet.

Efterforskerne, der undersøger angrebet i Ansbach, hvor den 27-årige syriske Mohammad Daleel sprængte sig selv i luften uden for en musikfestival søndag aften, sagde, at de mener, han formentlig har modtaget ordrer fra nogen og har talt med disse personer i øjeblikket inden, han detonerede sin bombe.

Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet, omend der ikke er noget bevis for, at organisationen havde orkestreret angrebet endsige kendt til Daleel før eksplosionen.

En psykologisk rapport, der blev udarbejdet tidligere i år og lækket til tabloidavisen Bild, viser, at Daleel viste tegn på selvmordstanker, og at det »forekom troværdigt«, når han sagde, at han planlagde »et spektakulært selvmord«.

I rapporten stod der videre: »Efter at hans kone og deres søn på seks måneder er død, har han ikke noget tilbage at miste. Han var tidligere blevet pågrebet på arbejdsløshedskontoret i Ansbach med en dunk benzin i tasken.«

Daleel havde allerede forsøgt selvmord to gange og hans værge beskriver ham som »en mand, der er ødelagt af krig … han var kun optaget af sin computer og af internettet«.

Politisk debat

Efterhånden som den politiske debat om angrebenes konsekvenser blev mere og mere ophedet, har Amnesty International fordømt den bayerske indenrigsminister, Joachim Herrmanns, forslag om at »bryde tabuet« og begynde at sende flygtninge tilbage til krigszoner, hvis de forbryder sig mod loven i Tyskland.

Alexander Gauland fra det højrepopulistisk parti, Alternative für Deutschland, foreslog et midlertidigt forbud mod al muslimsk indvandring, indtil de flygtninge, der lige nu venter på at blive registreret, er blevet korrekt identificeret.

Truslerne mod Tyskland forventes at dominere Angela Merkels årlige sommerpressekonference torsdag i næste uge. Datoen er desuden blevet fremrykket på grund af de sidste dages begivenheder.

På sidste års konference var det dominerende tema de flygtninge, som ankom i stort antal, og det var her, kansleren leverede sit nu legendariske udsagn: »Vi kan håndtere det.«

© The Guardian og Information

Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her