Nyhed
Læsetid: 3 min.

Østrigerne skal stemme igen

En klage fra taberens parti er godtaget af den østrigske forfatningsdomstol der har afgjort, at præsidentvalget skal gå om. Forårets valggyser genopføres til efteråret
Udland
2. juli 2016

Det krævede 14 dommere, 67 vidner, fire dages offentlige afhøringer og knap tre ugers behandlingstid for den østrigske forfatningsdomstol at nå frem til at erklære det nylige præsidentvalg for ugyldigt.

Dermed tog retten den klage alvorligt, som valgtaberne indgav kort efter valget den 22. maj, hvor Frihedspartiet havde indsamlet en række beviser, især omkring den måde der blev talt op på ude på valgstederne, der i en del tilfælde stred mod den østrigske valglov.

Ved valget var der kun 30.863 stemmer, der gjorde forskellen mellem den højrenationale kandidat Norbert Hofer fra det østrigske frihedsparti og Alexander Van der Bellen fra De Grønne i det valg, der gjorde Van der Bellen til ny østrigsk præsident.

Indsættelsen skulle egentlig være sket om en uge, hvor den nye præsident skulle flytte ind på det gamle kejserlige Hofburg midt i Wien, hvor den østrigske præsident residerer.

Nu kan det i stedet blive den omstridte Norbert Hofer, der får præsidentposten, hvis færre østrigere afgiver deres stemme, eller hvis den nye valgkamp giver den højrenationale kandidat medvind, når valget afholdes på en dato, som eksperter regner med bliver i slutningen af september.

Fraværende valgansvarlige

At valget skal gå om, skyldes en række markante fejl i måden, der blev talt op på. Lige fra at optællingen visse steder begyndte, før valget var helt ovre, til at de ansvarlige valgtilforordnede, der skal kontrollere, at optællingen har været korrekt, ikke selv var til stede.

»I 14 valgkredse blev der observeret uregelmæssigheder, hvor stemmesedlerne blev talt op, uden at der var en ansvarlig til stede,« sagde højesteretspræsident Gerhart Holzinger, da han læste begrundelsen op.

»Det kan derfor ikke udelukkes, at der er uoverensstemmelser i valgresultaterne. Uregelmæssighederne omfatter knap 77.000 stemmer, og da forskellen mellem de to kandidater ligger på 30.863 stemmer, kan det ikke udelukkes, at dette ville kunne give et andet resultatet,« fortsatte højesteretspræsidenten og understregede, at sagen har været enestående i rettens knap 100-årige historie.

En særlig twist findes omkring optællingen af de hundredtusinder af brevstemmer, der i sig selv betød, at selve resultatet ikke kunne findes på selve valgaftenen, fordi den østrigske valglov har bestemt, at optællingen af brevstemmerne først kan foregå dagen efter.

Men det har de valgtilforordnede også i en del tilfælde omgået ved at tælle op allerede søndag aften for at slippe for at komme tilbage dagen efter.

Gode råd, ikke regler

Højesteretspræsident Holzinger sagde også, at der systematisk er blevet videregivet lokale afstemningsresultater til medier og meningsmålingsinstitutter, før valget var helt ovre.

»Det kan have påvirket nogle af vælgernes stemmeafgivelse. At vi overholder valglovene, er også i et modent demokrati som det østrigske helt essentielt, for at borgerne kan have fuld tillid til, at deres stemme er afgivet på korrekt vis,« lød det.

Politikprofessor Peter Filzmaier siger, at det eneste præsidentvalg, der ham bekendt er gået om på grund af uregelmæssigheder, var på Haiti. Det er foruroligende, at der i Østrig er sket noget lignende, sagde han til tv-stationen ORF.

»Det lader til, at lokale embedsmænd og valgtilforordnede overvejende har betragtet valgloven som gode råd, man kan fortolke, og ikke som håndfaste regler, som man ikke kan afvige fra. Det får vi forhåbentlig rettet op på.«

Den nye østrigske kansler, socialdemokraten Christian Kern, håber, at borgerne igen vil afgive deres stemme, og at de ikke rammes af valgtræthed. Den siddende præsident, Heinz Fischer, håber, at valglovene bliver mere tidssvarende.

»Det er ligesom dengang man manipulerede med den østrigske vin i 1980’erne. Det gjorde, at vi fik langt strammere regler, så man i dag har tillid til, at alt foregår korrekt. Sådan skal det også være med valglovene.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her