Læsetid: 5 min.

Sanders’ tilhængere gør oprør mod Clintons makker

Det vækker højlydte protester fra Sanders’ delegerede, at den katolske senator fra Virginia, Tim Kaine, er blevet valgt som kandidat til vicepræsidentposten. Demokraternes partikongres, der starter i dag og varer til torsdag, vil næppe blive en fejring af partienhed
Sådan så det ud, da Hillary Clinton i weekenden introducerede sin vicepræsidentkandidat, Tim Kaine, i Florida.

Gary I Rothstein

Udland
25. juli 2016

Hillary Clintons valg af den midtsøgende demokratiske senator Tim Kaine som hendes kandidat til vicepræsidentposten risikerer at genåbne de sår, der næppe er helet efter hendes dyst med Bernie Sanders.

Over weekenden sagde delegerede, der vil repræsentere Sanders på Demokraternes partikongres i Philadelphia i denne uge, at de er dybt skuffede over valget af vicepræsidentkandidaten. De havde håbet at se en progressiv demokrat som Clintons makker.

»Desværre må jeg sige, at jeg ikke er overrasket. Hvad kunne vi ellers forvente fra Hillary Clinton?« spørger Jennifer Campoli, der blev valgt som delegeret for Sanders i delstaten New York i april.

Op til partikongressen havde der i Sanders-lejren været en behersket optimisme om muligheden for enhed. Han havde f.eks. vundet nogle ideologiske slag i et udvalg, der skulle udforme partiets politiske linje for de kommende fire år.

Det lykkedes for Sanders’ folk at overtale Clintons repræsentanter til at dreje mod venstre inden for f.eks. klimapolitik, sygesikring, højere uddannelse og mindsteløn. Men det er meget sjældent, at præsidenter følger det politiske program, der bliver vedtaget på en partikongres, påpeger den demokratiske medierådgiver Dan Payne.

»Clinton blev nødt til at rykke til venstre under forhandlingerne om partiprogrammet. Det gør det lettere for Bernie Sanders at føre kampagne for hende til efteråret og overtale sine tilhængere til at stemme på hende. Men som præsident vil hun hurtigt opgive nogle af Sanders mærkesager med det argument, at hun ikke kan få det igennem Kongressen,« siger Payne.

Sanders-delegeret Jennifer Campoli frygter imidlertid, at mange Sanders-vælgere efter udpegningen af Tim Kaine vil stemme på Trump, en tredje præsidentkandidat eller måske blive hjemme.

»Valget af Kaine som makker demonstrerer tydeligt, at hun ikke er progressiv. Vi ønsker alle at holde Trump fra Det Hvide Hus, men nu kan det blive sværere,« siger Campoli, mens hun er på vej til Philadelphia sammen med flere andre delegerede.

Sanders’ tale

Bernie Sanders skal efter planen holde sin tale på partikongressen i aften. Inden da vil han møde de ca. 1.900 delegerede fra 50 delstater, som han vandt under primærvalgene. Indtil i går havde han ikke kommenteret valget af Tim Kaine som vicepræsidentkandidat.

Chancen for forsoning og enhed mellem partieliten (repræsenteret ved Hillary Clinton) og Sanders’ delegerede fik endnu et skud for boven i weekenden, da Wikileaks offentliggjorde e-mails, der er blevet hacket fra Clintons kampagne og det Demokratiske Partis Landskomité (Democratic National Committee).

Formelt set skal partiets landskomité forholde sig neutralt under primærvalg. Men korrespondancen afslører, at landskomiteen og Clintons kampagne tilsyneladende flere gange i valgkampen rottede sig sammen mod Sanders, der først sidste år meldte sig ind i partiet og derfor ses som en outsider.

Mange af Sanders’ vælgere har indskrevet sig som Demokratiske vælgere udelukkende for at kunne stemme på ham i primærvalgene. Risikoen er nu, at deres loyalitet over for den socialistiske senator kan blive endnu sværere at overføre til Hillary Clinton med Kaine som hendes makker.

Valget af vicepræsidentkandidaten modtog i weekenden udbredt ros i amerikanske mainstreammedier.

Det bliver påpeget, at han kan hjælpe Clinton med at vinde sydstaten Virginia – en vigtig svingstat – hvor han var guvernør indtil 2012, da han blev valgt til senator. Et andet attraktivt træk ved Kaine skulle være hans opvækst i en arbejderfamilie i delstaten Missouri, og at hans flydende spansk vil kunne tiltrække latinovælgere, der føler sig krænkede over Donald Trumps indvandrerfjendske retorik.

Kaine har aldrig været særlig populær på partiets progressive fløj, der i kraft af Sanders’ succesrige kampagne har vundet større indflydelse end nogensinde, siden senator George McGovern var demokraternes præsidentkandidat i 1972.

Kaine var f.eks. indtil for nylig stærk fortaler for frihandelsaftalen mellem USA, Canada og en række Stillehavslande (TTIP). Som guvernør afviste han at benåde ni ud af ti dødsfanger, selv om han som katolik er modstander af dødsstraf. Han er endvidere kendt for at have et meget nært forhold til private donorer fra erhvervslivet og Wall Street og er endog beskyldt for at have taget imod gaver og tjenester fra rigmænd i Virginia.

’Corrupt Kaine’

Donald Trumps kampagne var ikke sen til at påpege disse svagheder.

Trump døbte straks vicepræsidentkandidaten ’Corrupt Kaine’ og frydede sig nærmest over, at Clinton har valgt en demokrat, der støtter multilaterale frihandelsaftaler.

Trump er populær i den hvide arbejderklasse for at have kritiseret Det Republikanske Partis historisk set ukritiske opbakning til frihandel.

Allerede for nogle uger siden stod det klart, at en del af Sanders’ vælgere – især de unge og folk fra den hvide arbejderklasse – vil få meget svært ved at sluge kamelen og stemme på Clinton. Da Sanders og Clinton holdt et forsoningsmøde på et gymnasium i Portsmouth i New Hampshire 12. juli, udvandrede flere af hans tilhængere, da han erklærede sin fulde støtte til Clinton og forudsagde, at hun ville blive en »blændende dygtig« præsident.

Alle udvandrerne lignede arbejdere fra den lavere middelklasse. En af dem var en kvinde, der sagde: »Lad være med at gøre det, Bernie. Du lovede ikke at gøre det. Vi vandt 1.900 delegerede.«

En høj ung kvinde i en blå sommerkjole med rødt, krøllet hår gik ud og ind mellem tilhørerne i den fyldte sal med en hånd i vejret formet som et V-tegn – uden at sige noget. En stille protest.

Som han stod der svedende på podiet, lignede Sanders ikke en overbevist fan af Hillary Clinton. Hun prøvede at få en krammer, men han holdt hende fysisk på afstand.

Efter valget af Kaine kan det blive en uoverkommelig opgave for Sanders at trække sine mest loyale og entusiastiske tilhængere over i Clintons lejr. En af skeptikerne er Mary Clarke, der leder Working Families Party i byen Binghamton i delstaten New York. Hun førte kampagne på vegne af Sanders hele vinteren og foråret.

Efter udpegningen af Kaine fortæller Clarke, at hun er »ekstremt skuffet«.

»Jeg tror desværre, at Clinton tager fejl, hvis hun tror, at Bernies vælgere vil være så bange for Trump som præsident, at de vil føle sig tvunget til at stemme på hende. Mange af dem vil nægte at gøre det. De vil stemme på Trump eller Det Grønne Partis præsidentkandidat, Jill Stein,« mener Mary Clarke.

»Vi havde hele tiden været i tvivl om, hvor progressive hendes politiske holdninger er. Nu dumper hun ved at undlade at vælge en moderat demokrat. Det bekræfter, at hun repræsenterer status quo.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

De læggede dokumenter og vidnesbyrdene om valgsvindel bør føre til, at konventet omdanner sig til en diskussion af partiets grundlag og fremtid med henblik på at afgive bindende løfter til den brede amerikanske befolkning på bekostning af de alt for magtfulde oligarker.

Janus Agerbo, Torben Jørgensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

- kk - Steffen, det er jo ikke læg i bukserne.

Troels Brøgger

Clinton lever i en drømmeverden, og hun vil have det samme rigmandsliv selvom hun ikke bliver valgt, hun vil skide på hvad hun har lovet Sanders efter valget, så jeg kan SAGTENS forstå at mange af demokraterne som har støttet Sanders får lyst til at blive hjemme i sofaen.
Dette bekræfter hvad man hele tiden har tænkt: Bernie Sanders er Demokraternes Trump: Partitoppen kan ikke lide ham, og prøvede at svine ham til, nu er det så blevet opdaget.

Nok har Obama været en - efter amerikanske forhold - nogenlunde hæderlig præsident, mere tænksom end man er vant til for præsidenter. Trods alt.
Vælges Clinton vil vi dog snart savne hans mere reflekterede tilgang til tingene, og at hantrods alt havde vilje nok til at lægge sig (verbalt) ud med israelerne. Med CLinton bliver der fuldt blus på støtten til det israelske apartheidstyre. Clinton har således bebudet, at én af hendes første handlinger hvis hun bliver præsident, vil være at invitere Nethanyahu til Washington for at sige bebe for alt det onde, Obama har forvoldt.
I praksis betyder det flere våben, flere penge og ingen kritik af nye bosættelser på Vestbredden. Clinton vil give sit kraftige bidrag til at palæstinenserne vil have grund til at hade USA endnu mere.

Torben K L Jensen

Der er forbavsende mange der ved alt om fremtiden.- Jeg bliver sgu helt misundelig-er der noget jeg har overset?

Troels Brøgger

@Torben:
Er vi ikke kun TO der profeterer:)