Læsetid: 3 min.

Her er noget stabilt i britisk politik

Theresa May bliver i morgen indsat som ny britisk premierminister. Hun beskrives som en professionel liberal-konservativ politiker med fokus på migration. Men først er der Brexit at tage sig af
Theresa May har sagt, at ’Brexit betyder Brexit’. Hun forventer at starte forhandlingerne om udtræden af EU i slutningen af året.

JONATHAN BRADY

12. juli 2016

Et portræt af Theresa May var egentlig først planlagt til denne avis engang i september, når De Konservatives medlemmer endeligt skulle stemme om deres næste formand og premierminister. Men britisk politik er alt andet end støvet for tiden.

Andrea Leadsom, Mays modstander i kampen om formandsposten, blev interviewet til weekendens The Times. Her fik hun sagt, at hun var en bedre kandidat til posten end May, fordi hun havde sat børn i verden og derfor bekymrede sig om fremtiden.

Mandag trak hun sig som kandidat. Officielt fordi hun følte, at der ikke var opbakningen til hendes kandidatur, uofficielt fordi børnekommentaren ikke er den første af sin slags i valgkampen.

Læs også: Theresa May kan ikke hele Storbritanniens splittelse

Det efterlader den barnløse Theresa May som eneste premierministerkandidat. Da Theresa May selv blev spurgt om sit barnløse privatliv i et interview til The Daily Telegraph, svarede hun: »Det skete bare ikke. Det er ikke noget, jeg normalt taler om, men tingene endte bare sådan her.«

»I dag er der en forventning til, at man skal lære offentlige personer at kende. Førhen var der et spørgsmål om, hvad du opnåede, og hvordan du præsenterede dig selv,« sagde hun.

Kølig og velovervejet

May er en kvinde, der lever på sine præstationer. Hun er af The Guardian blevet beskrevet som kølig og velovervejet. Og af The Economist som en sjælden gæst i Parlamentets tehuse og whiskeysaloner. En robot, sammenligner internettet hende med.

»Hun er rolig, resolut og velovervejet. Den slags premierminister, man gerne vil have,« fortæller Victoria Honeyman fra Leeds Universitet over en telefon. Og det er måske, hvad De Konservative og Storbritannien har brug for efter en valgkamp, der viste sig alt andet end rolig og velovervejet.

May tilhører den liberale fløj hos De Konservative: til højre for en centrumplaceret Cameron, men ikke så langt til højre som Leadsom. Hun har været i parlamentet siden 1997, samme år som Tony Blair blev premierminister.

Mens hun var i opposition, optog hun flere større poster i skyggekabinettet, og hun blev udpeget som indenrigsminister efter Camerons sejr i 2010. Her sad hun i seks år, hvilket er det længste, nogen har siddet på den post siden 1855. Den tid hun har brugt på at slå hårdt ned på stoffer (Khat-forbud) og kriminalitet (længere straffe).

»Men hendes periode som minister har især været domineret af migrationspolitik, hvor hun har haft nogle værdiprægede enkeltpersonssager omhandlende mennesker, der måske/måske-ikke skulle ud af landet,« siger Victoria Honeyman.

Men det er faktisk begrænset, hvad vi ved om Mays politiske overbevisning, tilføjer hun. Normalt ville politiske ph.d.’er som Victoria Honeyman have minimum ni uger til at udfritte et partis kandidat politisk inden en afstemning. Det bliver der efter Leadsoms udtræden ikke noget af. »Men vi ved, at hendes fokus er migration og sikkerhed. Og sikkerhed vil fortsat være stort her i landet – det samme gælder migration efter Brexit.«

Og så er May højreorienteret nok til at behage den fløj, men ikke i en grad, så hun ikke er valgbar, vurderer Honeyman.

At May står til højre for Cameron, kommer dog ikke til at blive synderligt politisk synligt i de næste par år: »Vi skal forvente, at Camerons politik bliver videreført: besparelser, hårdere straffe og strammet migration.«

May støtter blandt andet sin forgængers forslag om at tilbagerulle forbuddet mod rævejagt – en værdipolitisk konservativ mærkesag.

Elefanten

Men ræve, og jagten på dem, er et lille problem i forhold til den elefant, der kommer til at stå i Downing Street nr. 10’s stue: Brexit, Artikel 50 og folkets ønske om at forlade EU.

May var ’remainer’ og dermed på det tabende hold i afstemningen den 23. juni, men som hun har sagt i formandsvalgkampen: »Brexit betyder Brexit. Folket har talt. Der skal ikke være noget forsøg på at gentilslutte sig EU gennem bagdøren eller udskrive endnu et valg.«

Hun ser slutningen af 2016 som et muligt tidspunkt at starte forhandlingerne om en aktivering af artikel 50 og en udtræden af EU. Medmindre … ej, der bør ikke være noget medmindre, men det er bare bedst at skrive i en artikel om britisk politik for tiden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen M. Mollerup

Man har som bekendt et standpunkt, til man tager et andet, og hvad angår Brexit kan der godt dukke et medmindre op. Skotland er en del af UK, men hvor længe vil det være det, hvis UK forlader EU-samarbejdet? 62 procent af skotterne ville forblive i EU.

Robert Ørsted-Jensen, Thomas Andersen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

"Hun ser slutningen af 2016 som et muligt tidspunkt at starte forhandlingerne om en aktivering af artikel 50 og en udtræden af EU"

Shit.......................get on with it already

Og genindførelse af rævejagt..............

Det næste bliver vel, at de vil genindføre minkfarme i UK.

Mihail Larsen

"... starte forhandlingerne om en aktivering af
artikel 50 ..."?

Det skal overhovedet ikke "forhandles", da der er tale om en ensidig handling fra UK. Først derefter skal der forhandles. Ikke noget med fiflerier her. Det har de resterende 27 lande gjort klart i god tid før afstemningen. Det var et enten-eller valg - ikke et oplæg til nye afpresningsforsøg fra UK's side.

Torben Lindegaard, Thomas Andersen og Søren Knudsen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Rævejagt og minkfarme

Det kan blive langt værre. Der er allerede stærke kræfter, der arbejder for UK's (logiske) udtræden af den europæiske menneskerettighedskonvention og -domstol.

Velbekomme!

Torben Lindegaard, Robert Ørsted-Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens E. Hansen

"Brexit er Brexit" siger May. Ærgerligt for EU - som ellers altid har været i stand til at finde pragmatiske løsninger for de medlemslande, som af indenrigspolitiske grunde havde behov for særbehandling af en eller anden art. Men i dette tilfælde fik Cameron altså kun kosmetiske ændringer ud af forhandlingerne, som ikke vægtede nok til at give et ja i folkeafstemningen.

Cameron havde pli nok til at gå af - men i EU skal de samme, som tabte UK for fællesskabet, nu forhandle udtrædelsen. Bestemt ikke optimalt - især ikke, da Juncker & co. tager briternes valg som en personlig fornærmelse.

Thomas Andersen

Selvfølgelig siger hun nu at "Brexit er Brexit". Hun kan da ikke andet på nuværende tidspunkt. Men mon ikke hun kommer til at fortælle befolkningen er hun er blevet klogere. Når Skotland fastholder sit genvalg om udtrædelse af UK. Når hun må konstatere at man ikke kan få fordelene (det indre marked, britters mulighed for at rejse og arbejde frit i EU, ...) uden at deltage i det mindre sjove (kontingent, europæers mulighed for at rejse og arbejde frit i england, ...). Jeg tror hun kommer til at fortælle sin befolkning at hun ikke kan stå inde for at 'trykke på knappen'...

Og Leave fortalerne vil fortsat stå i kø for at komme så langt væk fra magten som muligt!