Læsetid: 1 min.

De tre brexiterer

Den britiske premierminister har overladt ansvaret for Brexit til tre Leave-støtter
16. juli 2016

Tre Leave-frontfigurer vil stå i spidsen for Storbritanniens forhandlinger med EU om Brexit og med resten af verden om nye handelsaftaler. Premierminister Theresa Mays Brexit-hold vil – til manges overraskelse – bestå af udenrigsminister Boris Johnson, Brexit-minister David Davis og minister for international handel Liam Fox.

Det største chok var Johnsons udnævnelse som landets øverste diplomat efter en række udiplomatiske udtalelser i løbet af valgkampen. At USA’s præsident Barack Obama opfordrede Storbritannien til at forblive medlem af EU hang sammen med – sagde Johnson – hans »delvist kenyanske« baggrund, som betød, at han bar nag til den tidligere kolonimagt.

Johnson sammenlignede desuden EU med et af Adolf Hitlers projekter. Som journalist har han beskrevet afrikanere som børn med »vandmelonsmil« og sammenlignet Ruslands præsident Putin med »husalfen Dobby« i Harry Potter-filmene.

Neutraliseret

Alligevel er der dem, der anser udnævnelserne for et klogt træk af May, idet Leave-siden er blevet beroliget, samtidig med at brexitererne selv kommer til at stå med ansvaret for at indfri deres løfter.

Med Johnson i regeringen er en populær politisk konkurrent desuden blevet neutraliseret, påpeger iagttagere.

Andre politiske modstandere er ikke blevet genudnævnt. Bl.a. tidligere finansminister George Osborne og Michael Gove, der trak sin støtte fra Johnson for i stedet selv at stille op til formandsvalget mod May.

Alle de vigtigste indenrigspolitiske poster er gået til Remain-støtter. Tidligere udenrigsminister Philip Hammond bliver finansminister, Amber Rudd overtager Mays job som indenrigsminister, mens Michael Fallon beholder sit job som forsvarsminister.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

EU oprettede på et tidspunkt et særligt kontor, der fik til opgave, at demnetere alle de løgne og fordrejninger, som BRexit-folkene udsendte. Det var vist fast arbejde, og især Boris Johnson bidrog kraftigt til underholdningen, fx med gentagne påstande om, at Tyrkiet ville blive medlem inden længe. Men også at EU nu krævede, at hver fiskerfartøj skulle medbringe 700 kondomer til en to-mands-besætning.
Mon ikke det engelske udenrigsministerium nu skal oprette en lign. funktion, dels for at dementere hvad Johnson finder på, samt udglatte hans manglende diplomatiske evner.