Nyhed
Læsetid: 3 min.

Cuba presser USA for at ændre lov om immigration

I årtier er cubanere flygtet til USA, der tilbyder politisk asyl til alle cubanere, der når amerikansk jord
Udland
20. august 2016

Siden Cubas leder Raul Castro og USA’s præsident Barack Obama i december 2014 annoncerede, at nu begyndte processen med at normalisere forholdet mellem de mangeårige fjender, er der opnået store fremskridt.

USA har ophævet restriktioner på rejser fra USA til Cuba, frataget visse produkter fra den omstridte handelsembargo, fjernet Cuba fra terrorlisten, ligesom de diplomatiske relationer, der har været afbrudt siden 1961, er blevet genetableret. Men nu er den ellers så fremskredne normaliseringsproces gået i stå.

Det skyldes, at Cubas ledelse er stærkt utilfreds med, at USA endnu ikke har ophævet den omstridte Cuban Adjustment Act, der giver politisk asyl til alle cubanere, der betræder amerikansk jord.

Obama har flere gange stillet den cubanske ledelse i udsigt, at han vil gøre op med den meget generøse asylpolitik over for cubanere, men indtil videre er det ikke lykkes at overbevise den amerikanske kongres.

Derfor har de amerikanske meldinger om en fremtidig reform af asylpolitikken fået den modsatte effekt. Af frygt for at USA strammer asylpolitikken over for cubanske flygtninge, forsøger historisk mange cubanere i øjeblikket at nå USA.

Det viser tal over registrerede indrejser til USA, som Miami Herald har søgt aktindsigt i. Mens der ankom godt 24.000 cubanske flygtninge til USA i 2014, var det tal næsten steget til det dobbelte i 2015, hvor der ankom lidt mere end 43.000. I 2016 er der foreløbigt indrejst 46.635 cubanere i USA.

USA lokker lægerne

Derfor truer de cubanske styre nu med helt at stoppe normaliseringsprocessen. I det cubanske kommunistpartis nyhedsmedie, Granma, har der de seneste uger været adskillige referater af det officielle Cubas holdning til den amerikanske asylpolitik, som styret i Cuba mener, »medfører tab af menneskeliv og giver næring til menneskesmugling, bedrag og vold, som er med til at destabilisere landene i regionen«.

Især er det cubanske styres harme over den særlige lovgivning, som præsident George W. Bush indførte i 2006, det såkaldte Cuban Medical Professional Parole Program, der giver læger og sygeplejersker særlige gunstige vilkår for at søge politisk asyl i USA. De behøver ikke selv finde vej til USA, men kan blot søge asyl fra en amerikansk ambassade i et tredjeland. Det rammer den cubanske økonomi hårdt.

Siden 2006 har USA således godkendt mere end 7.000 ansøgninger om politisk asyl fra udsendte cubanske læger og sygepersonel, hvilket ikke blot er ekstremt dyrt for det cubanske samfund, der uddanner lægerne gratis. Det er samtidig ødelæggende for den bytteøkonomi, Cuba har praktiseret i 50 år, hvor cubanske læger modsvares af andre naturalier som eksempelvis olie fra Venezuela.

Cubas hårde valuta

»De sender læger til andre lande, men får altid noget igen,« siger Gregory Weeks, redaktør for det akademiske tidsskrift The Latinamericanist, ifølge avisen Miami Herald:

»Hvis lægerne har for nemt ved at komme til USA, så er det et aktiv, som cubanerne mister. Set i lyset af den økonomiske krise (Cuba i øjeblikket gennemlever, red.), kan de ikke tåle at miste de folk.«

Ifølge det cubanske styre er der i øjeblikket udsendt 50.000 cubanske læger og sygeplejersker. De fleste opholder sig i andre forholdsvis fattige caribiske og latinamerikanske lande, hvor de udgør en vigtig del af de offentlige sundhedssystemer. Derfor handler det ikke kun om USA og Cuba, men også om de mange mennesker, der afhænger af de cubanske læger, lyder det fra det officielle Cuba.

»Programmet (asylpolitikken over for læger, red.) opfordrer cubansk sundhedspersonale, der tjener i tredjepartslande, til at forlade deres missioner og immigrere til USA. Det er en stærkt kritisabel praksis, der skader sundhedssystemerne i de ramte lande, og som slet ikke harmonerer med de aktuelle forsøg på gensidige tilnærmelser,« skrev det cubanske styre i det officielle statsmedie, Granma, i sidste måned.

I øjeblikket ligger forhandlingerne fortsat stille, mens cubanerne håber, det lykkes Obama at fjerne den omstridte asyllovgivning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her