Interview
Læsetid: 2 min.

'De danske soldater har handlet præcis, som de skal'

Alle sager om brud på krigens regler er blevet påtalt over for de ansvarlige irakiske chefer, forsikrer oberstløjtnant Jens Riis-Vestergaard, der er chef for hærens internationale operationer. Men derudover er det irakernes eget ansvar at efterforske sagerne
Udland
6. august 2016

De danske soldater, der træner Iraks regulære styrker på Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen, kommer aldrig selv uden for lejren. Men de har stadig melde- og handlepligt, hvis de oplever brud på krigens regler. Blandt andet skal de tage sagerne op med de ansvarlige irakiske chefer. Og det har de også gjort, siger oberstløjtnant Jens Riis-Vestergaard, chef for internationale landmilitære operationer til Information.

Påtalt over for irakerne

– Hvad har Forsvaret egentlig foretaget sig ud over at indberette de mulige brud på krigens regler til forsvarsledelsen?

»Hver sag er blevet påtalt over for den stedlige irakiske chef på Al-Asad Airbase. Desuden er indberetningerne blevet meldt til koalitionens landmilitære hovedkvarter i Bagdad,« siger oberstløjtnant Jens Riis-Vestergaard. Dermed har de danske soldater gjort deres pligt, mener han.

»Soldaterne har gjort det, der forventes af dem og meldt kendskabet om mulige overgreb til deres foresatte,« siger han i en række mailsvar.

– Men hvad har I gjort for at få sagerne efterforsket af de irakiske myndigheder?

»Ikke noget. Meldingerne fra de danske soldater beror på andenhåndsberetninger i form af billedmateriale eller udtalelser fra irakisk side, hvis rigtighed og kontekst i situationen ikke har kunnet verificeres af soldaterne.«

Pligt til at gribe ind

– Vil det sige, at Forsvaret kun er forpligtet til at registrere de ting, de ser og hører?

»Alle danske soldater ved Al-Asad Airbase skal altid snarest muligt melde til deres foresatte, hvis de bevidner overgreb, overtrædelser eller afvigelser fra normalbilledet.«

– Skal de ikke gøre andet en at melde det?

»Jo, de har også pligt til gribe ind under visse omstændigheder.«

Jens Riis-Vestergaard forklarer, at de præcise forpligtelser fremgår af det såkaldte Soldatens Kort, som er en pixiudgave af de regler, der gælder for den enkelte soldats arbejde.

Ifølge oberstløjtnanten står der, at soldaten »skal om muligt søge at forhindre overtrædelser af grundlæggende menneskerettigheder, herunder tortur og anden grusom umenneskelig eller nedværdigende behandling, uanset om overtrædelserne begås af koalitionsstyrker, irakiske samarbejdspartnere eller andre«.

I de tre tilfælde, som Information har kendskab til, har de danske soldater ikke selv set overgrebene og derfor heller ikke haft mulighed for at blande sig.

Det skal de ifølge oberstløjtnanten også kun gøre, »såfremt det kan ske uden at soldaten udsætter sig selv eller sin enhed for fare. I denne indgriben må soldaterne anvende nødvendig og afpasset magt, der i intensitet ikke må være mere indgribende end magtanvendelse i selvforsvar«, siger Riis-Vestergaard.

– Men skal ledelsen i Irak ikke gøre andet end at skrive hjem til København om det, de ser og hører?

»Jo, DANCON har pligt til at påtale kendskab til overgreb til de stedlige irakiske myndigheder og til koalitionspartnere,« siger den danske operationschef. Og det er ifølge ham præcis, hvad de danske styrkechefer i Irak har gjort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Hoffmeyer

Danske soldater er generelt gode og ordentlige mennesker der gør det bedste de har lært.
Problemet er at de udnyttes groft - og lader sig udnytte groft, i et geopolitisk spil de færreste har forudsætninger for at gennemskue.
I modsætningen til de løgne vi og de, er blevet fodret de seneste mange år, og som mange tilsyneladende har slugt med hud og hår, var Danmark er ikke i Afghanistan for at sikre fred og skolegang til piger eller i Irak for at bekæmpe en despot og sikre demokrati.
Danmark tog til Afghanistan og Irak for at tjene penge til dansk erhvervsliv, samt for at fedte for USA, som mange i den politiske elite har som forbillede, på trods af at landet er råddent helt ind i kernen.

Desværre ignoreres denne åbenlyse politiske virkelighed af stort set samtlige politikere og medier. Hvorfor vi er tvunget til fnidder og juristerri som ovenstående.
I mens er hele regionen blevet sat i flamme, med helt ufattelige ødelæggelser og menneskelige tab, men ingen vil nogensinde blive holdt ansvarlig.

I dag går vi så og venter på næste hjerneblødning - den er næppe langt væk.