Nyhed
Læsetid: 1 min.

Endelig fred i Colombia

Kun befolkningens accept mangler, før konflikten mellem Colombias stat og FARC’s revolutionære styrker endegyldigt kan afsluttes
Udland
27. august 2016

Efter næsten fire års forhandlinger i Cubas hovedstad, Havanna, er det næstsidste punktum blevet sat i den mere end fem årtier lange borgerkrig mellem Colombias revolutionære styrker, FARC, og den colombianske regering.

»Som øverste ansvarlige for landet og for vores væbnede styrker ønsker jeg at oplyse alle colombianere om, at jeg har beordret endegyldig våbenhvile,« lød det fra præsident Juan Manuel Santos onsdag, efter at de sidste detaljer i fredsaftalen var forhandlet på plads.

Våbenhvilen begynder søndag midnat lokal tid og markerer dermed afslutningen på Latinamerikas længste konflikt.

Det endelige punktum i fredsaftalen sættes dog først den 2. oktober i år, hvor Colombias befolkning skal stemme om aftalens gyldighed. Ved folkeafstemningen kræves deltagelse fra minimum 13 procent af de stemmeberettige, for at aftalen kan træde i kraft.

Læs også: Folkeafstemning om fred i Colombia

Selv om fredsaftalen hyldes internationalt og bredt i det colombianske samfund, er mange colombianere fortsat indædte modstandere af den. Især er mange kritikere – heriblandt tidligere præsident Álvaro Uribe – fortørnede over den generelle amnesti, tidligere FARC-soldater stilles i udsigt.

Alligevel viser de fleste meningsmålinger, at størstedelen af befolkningen støtter en aftale. En meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Observatorio de Medios ved det colombianske Sabana universitet viser således, at 64 procent af de stemmeberettige agter at stemme, og af dem vil 50 procent stemme ja til fredsaftalen, mens 33 vil stemme nej. 12 procent har endnu ikke besluttet sig.

Konflikten i Colombia skønnes at have kostet omkring 250.000 personer livet og sendt millioner på flugt i eget land.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her