Læsetid: 3 min.

Vi skal blive enige om både mål og midler

Vi kan løse de store problemer! Men kan vi blive enige om hvordan? I industrisamfundet fandtes den relevante viden på det konkrete område hos dem, der arbejdede med det. I dag skal man ofte uden for sektoren for at finde den
31. august 2016

Vi står i dag i den vestlige verden med rigtig mange komplekse udfordringer, som vi skal finde ud af at løse. Det svære er imidlertid slet ikke at finde løsningerne – det er derimod at blive enige om, hvilke løsninger vi skal vælge! De gode og relevante nye 17 FN-mål er et godt eksempel på dette – det kunne lade sig gøre at blive enige om målene – men kan det lade sig gøre at blive enige om midlerne?

Det bliver helt sikkert langt sværere, så måske skulle netop dette være det absolut vigtigste af målene – at finde ud af, hvordan vi skaber global enighed om de rigtige løsninger og handlinger.

Det gælder også herhjemme – der er ikke de store uenigheder om de store udfordringer, men der er oftest rygende uenighed om, hvordan de skal håndteres i praksis. Måske er dette i disse år Vestens absolut største problem – at skabe enighed om de brugbare løsninger i en postfaktuel virkelighed?

Men har jeg nu også ret i, at vi godt kan finde løsningerne på det hele eller det meste? Nok ikke sådan lige her og nu eller i morgen, men når jeg i min hverdag oplever, hvor enormt meget viden om alting, der i dag foreligger i samfundet, og hvor mange nye, interessante og overraskende teknologier, der hele tiden dukker op – så er jeg ikke i tvivl.

Vi har viden og teknologier til at klare det meste – og det, vi mangler, kan vi ret hurtigt udvikle, når vi bliver helt skarpe på, hvad det skal kunne. Så hvorfor er vi ikke i fuld fart på vej ind i fremtiden, mens vi hele tiden strikker nye, intelligente og effektive løsninger af pinden, som vi kan sælge ude i verden og skabe mere vækst og velstand i Danmark? – og i EU for den sags skyld?

Udnyt samfundets viden

Det er, fordi vi ikke kan finde ud af at kombinere den rigtige viden og de rigtige teknologier – og så kan vi jo heller ikke finde de rigtige løsninger. Det var ikke et problem i ’gamle dage’ i industrisamfundet, for dengang fandtes langt det meste relevante viden på et konkret område i de samfundssektorer, der arbejdede med dette område.

Det er imidlertid ikke tilfældet mere – i dag findes den vigtigste viden om den enkelte sektors fremtid faktisk normalt uden for denne sektor, men det tager vi ikke højde for, og så finder vi frem til de forkerte løsninger og skaber store fejlinvesteringer. Hvem kan f.eks. tro på, at affaldssektoren selv har den viden, der skal til for at ændre sektoren til en ’ressourcesektor’ – her skal selvfølgelig helt andre typer viden og teknologi og derfor også helt andre sektorer og aktører på banen!

Og hvad med fremtidens transportsektor? De væsentligste faktorer her vil formentlig være forhold som udviklingen af selvkørende biler, enormt effektive elektroniske mødefaciliteter (så vi ikke behøver at transportere os for at mødes) og udviklingen af 3D-print (så stadig flere produkter kan produceres decentralt og on demand). Måske bliver disse og andre udviklingsfaktorer så markante, at kapaciteten i vores transportsektor allerede i dag er for stor til denne fremtid? Måske løser rigtig mange problemer sig selv via teknologiske fornyelser her og andre steder?

Det er selvfølgelig let nok at sige, men faktum er, at vi i dag slet ikke udnytter samfundets viden og teknologier effektivt nok til at finde de gode løsninger på de komplekse problemer.

Den gode nyhed er, at det kunne vi sagtens gøre – vi skal blot samle ’de rigtige aktører om de rigtige problemer’ fra det offentlige og private på tværs af hele samfundet, og skabe en fælles, kreativ, opfindsom og nyskabende udviklingsproces med åbenhed, ærlighed og nysgerrighed hele vejen. Det er ikke det, vi plejer at gøre, men det virker i praksis, hvis det bliver gjort ordentligt! Så hvornår går vi i gang for alvor her i det tillidsfulde Danmark, hvor den slags jo netop er muligt?

Henrik Kærgaard er udviklingschef på tværs i Niras

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu